Belgen aan de Côte d’Azur

Cannes, 9 juni 2012. Onze reporter die naar het Zuiden van Frankrijk was gevlogen, liep een dagje rond op het vliegveld van Cannes/Mandelieu aan de Franse Riviera en hij zag op de General Aviation-beurs aldaar, dat het de Belgische exposanten goed tot zeer goed voor de wind gaat.

De vele bijzondere privéjets op de luchthaven van Nice waar SN Brussels Airlines ons heen heeft gevlogen in nauwelijks twee uur tijd (en dat in de klasse B-flex, een aanrader), zijn allen een maatje te chique voor de nagelnieuwe maar armlastige A320 van onze nationale carrier.

BB-Jets, Legacies, Citations, Gulfstreams, Learjets (deze alsmaar zeldzamer) stelen er op de aparte apron de show. Hun registraties laten zich minder en minder raden van waar ze afkomstig zijn. (MT: Mongolië, A7: Qatar, 9A: Kroatië).

Vanuit de luchthaven van Nice gaat het voor de rijkelui vanuit hun privéjets zonder veel poespas meteen richting Monaco waar het leven glittert en schittert. Hangar Flying koos voor de andere richting, westelijk de zon tegemoet. Na vlot door de luchthaven te zijn geloodst, gaat het in een taxi naar Cannes/Mandelieu-la Boca. (IATA: CEQ, ICAO: LFMD) voor een bezoek aan het zesde Salon International de l’Aviation Général 2012.

Een belangrijke vaststelling: onder de exposanten zijn nogal wat Belgische bedrijven te vinden die het bijzonder goed doen in de Benelux en in gastland Frankrijk. Vandaar dit overzicht.

Guido Bouckaert

 • Cannes International General Aviation 2012: weinig van Cessna

  Een luchtfoto van het Cannes International General Aviation-festival van vorig jaar toont  wat teleurstellend ontbrak op het Salon anno 2012: Cessna Aircraft Company. Een solitaire Cessna Mustang stond er eenzaam te wezen als een treurwilg in de woestijn. Geen spoor was te vinden van het kleine, maar mooie grut zoals de Cessna Corvalis, noch van de utilitaire Cessna Caravan, hoewel beide waren aangekondigd. Beiden zijn ze toch serieuze spelers op wereldniveau?!  Corvalis 400TT en C-510 Mustang zijn vliegtuigen die al enige tijd op onze Belgische vliegvelden te zien zijn, zie de mooi ogende LX-FGC (c/n 510-0192) van Flying Group.

 •  
 • Socata-Daher met retrofit, ook van Belgische TB’s

  Aan de ingang van het salon werden de bezoekers meteen begroet door vliegtuigen van Socata-Daher waarvan ook al jaren enige exemplaren in België vliegen. Hoe dom was het van Socata om de productie van hun Caribische lijn Tampico-Tobago-Trinidad vroegtijdig te beëindigen?! Of zagen ze in het Franse Tarbes al heel vroeg de bui hangen die Cirrus en Diamond heet?!  Stond daar nu toch op het Salon anno 2012 een TB-20 opgesteld en wat bleek? Socata-Daher besloot dan toch om in retrofit de vroeger verkochte TB’s, digitaal uit te rusten. Kostprijs van de retrofit; tussen de 39.900 en de 57.900 euro.

  Uiteraard was ook de TM850, het succesnummer van de firma, present op de beurs. Dit zeszits turbinevliegtuig kreeg de naam ‘Elite’ opgeplakt en beroemt zich op een flexibele cabineconfiguratie (simpel gezegd: de kist is makkelijk om te turnen van vrachtvervoer naar passagiers). Het is de allereerste keer dat de Franse firma een troetelnaampje aan hun vlaggenschip bezorgt.

  www.tbm850.com

 •  
 • Cool

  Organisatoren achten het heden noodzakelijk om elke aanwezige op hun evenement te vervelen met een identificatiebadge. Zo’n badge staat natuurlijk cool maar of ze ook de hond zo’n onding moeten aansmeren, is maar de vraag. Oogt het plaatje echter niet mooi?

 •  
 • Belgen aan de Cöte d’Azur

  Veel exposanten op de Franse algemene luchtvaartbeurs van Cannes, zijn Belgen. Ook het West-Vlaamse bedrijf Aero-Pac uit Pittem/Roeselare toonde er haar producten, zijnde externe voedingsbronnen en bekrachtigde towbars. Alle zijn CE- en/of AN-gecertificeerd.

  www.aero-pac.com

   

 •  
 • Weer naar school

  Air Academy New CAG is sinds 1996 actief vanaf de luchthaven van Charleroi als FTO-005. Op de beurs van Cannes kwam de school nog ‘s haar activiteiten aanprijzen. Afgestudeerden van de school vliegen wereldwijd bij diverse maatschappijen. De leerling-piloten zijn van alle nationaliteiten.

  www.newcag.be

 •  
 • Drie Belgen uit Wallonië

  Drie Waalse bedrijven bezetten hier één stand: Phoenix Aviation / Luscombe Aircraft en het vliegveld van Saint-Hubert dat zich daarbij flink in de verf zet. Het vliegveld promoot niet alleen de zeven vliegscholen op haar terrein aanwezig, van ultralight tot futuristische twin, maar ook het Nationaal Zweefvliegcentrum. De aanwezigheid van een onderhoudsatelier is een pluspunt maar ook het hotel-restaurant ter plaatse is een troef om de general aviation te lokken. Vergeten we niet te vermelden dat Saint-Hubert een trefpunt is voor aerobatisch vliegen met de aanwezigheid van niemand minder dan de Franse acrokampioen Nicolas ‘Hamilton’ Ivanoff.

   

 •  
 • Piper voorop

  Volgens de marketing van Piper, USA is de keuze voor hun turbopropvliegtuig gauw gemaakt. Hun Meridian vliegt aan nog geen 500 USD, kostprijs per uur. Voordeliger, zeggen ze in hun brochures, in vergelijking met de Socata-Daher TBM850 die 720 USD uit de portemonee hapt. Voor de Pilatus PC12 moet haast 800 USD worden neergeteld per gevlogen uur. Een Meridian slurpt daarbij net geen 40 US Gal per uur, een TBM850 is gulziger met 60 US Gal verbruik per uur, de Pilatus PC12 gaat door de lucht aan 80 US Gal per uur (1 US Gal = 3,785 liter).  En bij dit alles is de Piper bij vergelijk heus niet veel later op de afspraak, dixit Jacqueline Carlon van Piper Aircraft.

 •  
 • Winters Aviation

  Het Belgische bedrijf Winters Aviation uit Antwerpen is de officiële Piper-dealer voor de Benelux en voor Frankrijk en haar overzeese gebieden. Het bedrijf bracht drie Piper PA-46’s van de M-klasse naar de beurs te Cannes met de allerlaatste snufjes toe- en uitgerust (foto). Winters Aviation is al in bedrijf sedert 1996 en werd wegens deze jarenlange expertise door Piper in 2007 aangewezen als hun enige verdeler alhier. Dit voorjaar alleen al zette Piper met en via Winters Aviation acht Meridians in de Europese markt. Met een atelier, gecertificeerd overeenkomstig Parts 145, kan Winters Aviation elke vliegtuig ter plekke  onderhouden.

 •  
 • JMB Aviation ziet het groots

  Het Belgische JMB Aviation uit Amougies verbaasde recent iedereen met haar enorme expansiedrift. Als die maar te dragen is. Het bedrijf kocht gewoonweg  het segment vliegtuigen op van het Tsjechische AVEKO en werd ook eigenaar van het Slowaakse TOMARK, duizend kilometer hier vandaan! De Viper SD-4 (foto) van Tomark/JMB oogt best fraai maar moet nog zijn bestaan bewijzen, ook aan de Belgische overheid. De VL3 is intussen ingeburgerd in Belgenland, het is een bliksemsnelle kist voor de doorwinterde VLA-vlieger.

  www.jmbaircraft.com

 •  
 • Jong geleerd is oud gedaan. En toch denk je als vlieger-vliegtuigeigenaar: als dat maar goed komt met de kist want de overijverige kids gooien dat stuurwiel toch wel heel gewelddadig heen en weer. Ach, opa, moet kunnen! De toekomst is aan ons en deze is digitaal, hoera.

 •  
 • Braziliaanse schone in België

  Wie kon dat ooit hebben voorspeld. Dat na de beide giganten Boeing en Airbus, het Braziliaanse Embraer de derde grootste luchtvaartproducent wereldwijd zou worden?! Van de vierzits Phenom-100 tot de Legacy-650 (12/14 passagiers); … ze maken overal indruk. Een Legacy 650 is evenwel nog niet in België genoteerd maar de allereerste Phenom-100 alhier gearriveerd, staat in de doorverkoop: de OO-GJP (T. 056/40 33 04). Vraagprijs voor c/n 147 met 265 vlieguren op de teller is 2.95 miljoen USD (2.362.835 euro).

  www.embraer.com

 •  
 • Scherpe concurrent voor de Prime

  Gérald Smet, de Belgische verkoper van de Blackshape Prime, zal zich moeten reppen om de concurrentie voor te blijven.  Zo’n scherpe concurrent uit Italië is Barberini Aviation die op Cannes haar kist druk omringd zag door de talrijke bezoekers. Chauvinistisch als we zijn, gaan we toch voor de Prime, de blauwwitte bliksemschicht bij heldere hemel.

 •  
Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer