Kort en gratis

NOV.12_FOTO 1 .jpg

Lichtervelde, 21 oktober 2012. Er worden echt wel mooie verhalen verteld van mensen die alhier met luchtvaart bezig zijn. Geregeld duiken deze boeiende verhalen op in de pagina’s van deze site. Vandaag gaat het in dit cursiefje over een drukker uit Roeselare die bijzonder mooi met luchtvaartfoto’s omgaat, heel kort wordt hier een verhaal verteld omdat het eindigt in een genereus gebaar. Een ander faits divers in dit cursiefje is dat over het internetforum ‘Vrienden van het 18de Esc. LtAvn”. ‘Na lezing weet elke Hangar Flyer waarom het hier wordt aangeraakt. Het derde en laatste item gaat over 75 jaar Piper waarvan het icoon, de Cub, ook alhier een sterke aanhang kent.

De Piper Cub, icoon van de luchtvaart of toch weer niet? Op de foto de allereerste Cub ooit, s/n 1. (Foto via EAA)

Atalanta
In Roeselare, hartje West-Vlaanderen, is Atalanta een bedrijf dat drukwerk vervaardigt met zeer geavanceerde technieken. Ook balt drukker Geert Braekevelt elk jaar zijn kennis en kunde samen in een agenda die bij het jaareinde gratis wordt verspreid.

De agenda van drukkerij Braekevelt/Atalanta is dit jaar verlucht met foto’s uit het archief van Guido Bouckaert. Alle foto’s in de agenda tonen een vliegtuig over een welbekende plek op aarde. Daarbij is de cover een pareltje van hoogst geavanceerde druktechniek: de afgebeelde F-16’s van ‘the USAF Thunderbirds over Niagara Falls’ spatten in glinster en blink, letterlijk van het papier.

Van deze agenda zijn twee dozijn gratis voor niks te geef aan de bezoekers van deze site. Het volstaat om een mail te sturen aan guido@hangarflying.be waarop een antwoord zal volgen hoe de verzendkosten van 3 euro (enveloppe+port) te voldoen. Daarna bezorgt de postbode uw gratis exemplaar aan het opgegeven adres.

Tof om het komende jaar mee door te brengen, een agenda met luchtvaartfoto’s. (Foto Guido Bouckaert)

18 Esc. LtAvn
Op het vliegveld van Merzbrück/Aachen (BSD) was van 3 juli 1956 tot 24 september 1995 het 18de smaldeel gevestigd van alsdan het Licht Vliegwezen van de Landmacht (18 LtAvn). Vele Belgen en enige eerste lichtingen vrouwelijke beroepsmilitairen hebben er een stuk(je) van hun leven doorgebracht, zo ook ondergetekende dienstplichtige 76/13381. Heerlijk is het om zoveel jaar later via het wonderlijke internet te volgen wat nog volop  leeft bij de ‘Vrienden van het 18 Esc. LtAvn’,
www.facebook.com/groups/107497515977514/

Drukke tijden waren dat op Merzbrück/BSD bij 18 LtAvn. De herinnering eraan is blijvend op het internet. (Illustratie via ‘Vrienden van 18 LtAvn’)

Zeer frequent worden op dit internetforum foto’s uit de oude doos gepost maar ook krantenknipsels (‘Weibliche Soldaten stehen Ihren Mann’) of verhelderende verhalen (‘Helikoptercrash te Usumbura 1961’). Vaak is er te lezen hoe het de mensen van het smaldeel is vergaan.  Recent nog zat een oudgediende van het 18de aan de knuppel van de NH-90, een gebeuren afgebeeld op een schitterende foto in vlucht. Kijk, dit zijn nu de meest originele bronnen die de geschiedenis van het Belgisch militaire vliegwezen stofferen. Ze creëren gepast en accuraat, een zeer mooi verhaal.

Alouette-tijden bij het Lichte Vliegwezen. (Illustratie via ‘Vrienden van 18 LtAvn’)

Piper 75
Op 16 juli 1952 arriveert in Brasschaat een Piper Cub L-18C, de eerste van 157 stuks (OL-01 tot OL-157) voor de Air OP eenheden. De tweezitter van Amerikaanse origine komt er de Auster vervangen. Ook in het 18de Esc. LtAvn zullen Piper Cubs vliegen onder het goede gesternte van de mascotte, een lama.

Piper Cub-tijden bij het Lichte Vliegwezen.  (Foto via ‘Vrienden van 18 LtAvn’)

Ook naar de civiele luchtvaart in België vindt de Piper Cub de weg. Zo kocht de NV Aero Nord aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw, 32 Piper Cubs in het Franse Valence waar zo’n 300 stuks in surplus stonden. Enige werden op het vliegveldje van Moorsele gestald, ondermeer de OO-BOQ, de OO-LIE, de OOMJD, de OO-MEU van vliegveldoverste Marc Meuleman (zie ook HF: www.hangarflying.eu/nl/content/marc-meuleman-van-luchtcadet-tot-piloot-zonder-grenzen)

Cub-eigenaars aller landen, verzamel U !

Het Amerikaanse Piper viert dit jaar het 75-jarig bestaan van het bedrijf met een Cub Fly In. Iedere Cub-eigenaar welkom. Belgische eigenaars zien we niet zo gauw met hun kist de oceaan over steken, al vliegen ze gezwind naar de Noordpool, zie ‘Amazin’ Grace’, de Piper L-18C Super Cub ‘OL-149’ OO-LGB, www.hangarflying.eu/nl/content/amazin’-grace-over-de-noordkaap

In het toonaangevende luchtvaartblad Flying Magazine van augustus 2012, schudde hoofdredacteur Robert Goyer zijn lezers eens goed wakker. “Alles goed en wel”, schreef de vlieger-auteur, “de Cub mag dan wel een icoon van de luchtvaart zijn maar is beslist niet de bepalende factor in de luchtvaarthistorie zoals algemeen wordt aangenomen”. De Cub is al 65 jaar uit productie, is opgebouwd uit doek en geraamte, biedt slechts plaats in tandem, het staartwielgegeven is een aanfluiting van alle vliegstuurkunst, er is geen steek voorwaarts te zien bij het opstijgen en in de productieloop van tien jaar, vlogen al Messerchmitt-jets en Boeing-bommenwerpers. Dan is de Cherokee van Piper de betere keus: vol-metaal, lage vleugel, neuswiel, zitjes naast elkaar en achterin: de Cherokee is het helemaal als het gaat over wat een vliegtuig uiteindelijk is geworden.

“Maar”, zo mildert de Amerikaanse luchtvaartauteur zijn provocerend artikel, “de Piper Cub is zeker wel symbool bij uitstek voor puur vliegplezier. The right attitude for flying, turning airfoil directly into joy; a true flying machine, not a travelling thing”. Zo is dat. Zelf herinnert uw verslaggever zich opperbest de uren vlucht tussen 21-12-1986 (solo: 28/12) en 21-12-1987 in de OO-LOU, een Piper L-18C Super Cub (PA-18-95) C/N 18-1617 uit 1951.  Die ene keer; achterhaald door een sneeuwbui (bangelijk), … de andere keer; geland op een graspiste net door de boer met gier overgoten (vies !), … nog een andere keer toen in finale de motor op traagloop ging en uitviel (uitzweven maar …)

Toch zalig, zo gezeten op de middellijn van de Cub. (Foto: Guido Bouckaert)

De Cub was een kist die prachtig in krab kon worden gevlogen, op weg naar de perfecte driepuntslanding. De gekruiste controleorganen werden ook aangewend om in vlucht, peut van de ene tank in de ene vleugel over te hevelen naar de tank in de andere vleugel.

Mocht nog een zweempje nostalgie naar de Cub in deze vlieger huizen, geen nood, er zijn nog vele, diep gekoesterde exemplaren in Belgenland aanwezig en wie er eentje tegen het lijf loopt op een van onze vliegvelden, moet eens ’n rondje maken rond of met de kist, hemels.

Guido Bouckaert

Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer