Impressie 2020 – Deel 2: Cargo, militair en VIP

84-0060060120206

Impressie 2020 – Deel 2: Cargo, militair en VIP

Werchter, 31 december 2020. Zeggen dat 2020 een uniek jaar geweest is, is een understatement. Het Covid-virus legde het openbare en economische leven gedurende maanden stil. De luchtvaart is nog steeds een van de zwaarst getroffen sectoren en er is nog niet meteen licht aan het eind van de tunnel. De komst van het vaccin brengt hopelijk soelaas.

Dat weerhield er ons echter niet van om ook dit jaar een overzicht van interessante bezoekers op enkele Belgische luchthavens te brengen. 2020 wordt vooral het jaar van boomend vrachtvervoer, zowel in volvrachtvliegtuigen als in passagiersvliegtuigen.

 

In het eerste deel belichtten we de civiele bezoekers op de Belgische luchthavens, in dit tweede deel komen de interessantste cargo, VIP en militaire toestellen aan bod.

 

 

Kevin Cleynhens

CARGO

B-2423

Eén van de mooiste Queens of the Sky die momenteel rondvliegt is deze Boeing 747-4EVF(ER) B-2423 van SF (ShunFeng) Airlines uit China. De luchthaven van Luik was the place to be om deze te fotograferen. (Foto Kevin Cleynhens)

C-GVIJ

Het Canadese Cargojet was een van de nieuwe cargo operators op Brussel tijdens het afgelopen jaar. 767-300 C-GVIJ kon vorige zomer gefotografeerd worden bij de landing op runway 01. (Foto: Giovanni Verbeeck)

D-AEAK

Deze Airbus A300B4-622R(F) D-AEAK van EAT Leipzig werd in september voorzien van ‘007 Delivered. Simply Delivered’ stickers. (Foto Kevin Cleynhens)

EC-NHF

Luik bleef in 2020 verrassen met leuke vrachtvliegtuigen, waaronder deze Boeing 757-223(PCF) EC-NHF van Cygnus Air. De machine werd in oktober 1991 afgeleverd aan American Airlines als N655AA. (Foto Kevin Cleynhens)

EC-NIV

EC-NIV werd in november 1991 aan American Airlines geleverd als N656AA en eind april 2020 na conversie tot vrachttoestel geleverd aan Swiftair. (Foto Kevin Cleynhens)

EW-450TR

Een target die al heel lang op mijn most wanted list stond was deze Rada Airlines Ilyushin Il-62MGr EW-450TR. Op een mooie juliavond langs baan 04R in Luik werd het geduld van veel spotters beloond, hoewel het extreem spannend was met de wolken en de runway change. Het resultaat mag er zijn!

LZ-CGV

Tijdens de zomer waren de 737-400’en van het Bulgaarse Cargoair – de opvolger van Vega Airlines – bijna dagelijks te gast op Brussels Airport op de DHL-vluchten, om dan plots door een andere operator vervangen te worden. LZ-CGX en deze LZ-CGV droegen destijds nog het basisschema van Poolse chartermaatschappij Enter Air. (Foto Giovanni Verbeeck)

N378CX

Vroeg opstaan wordt soms beloond. Deze AmeriJet International Boeing 767-323(ER)(BDSF) N378CX hangt boven baan 01 in Brussel na de vlucht uit Miami. De kerk van Zaventem is zichtbaar in de achtergrond. (Foto Kevin Cleynhens)

N743CK

747-400 N743CK vliegt al geruime tijd in een hybride Kalitta Air/DHL-kleurenschema. Eind 2019 werd dit schema wat opgefrist en vorig jaar kon ik het toestel voor het eerst op de gevoelige plaat zetten. (Foto Giovanni Verbeeck)

N772CK

N772CK is een Boeing 777-F1H van Kalitta Air, die vluchten uitvoert voor DHL. De machine werd oorspronkelijk geleverd aan Emirates SkyCargo als A6-EFE. (Foto Kevin Cleynhens)

OE-LFB

Deze origineel als vrachter afgeleverde Boeing 757-23APF begon zijn carrière in de Verenigde Staten en vloog daarnaast in Australië, Kameroen, Ijsland, China en Rusland om vervolgens in Oostenrijk te eindigen. (Foto Kevin Cleynhens)

RA-64032

Het Russische antwoord op de Boeing 757 was de Tupolev Tu-204. Deze Tu-204-100C RA-64032 van Aviastar vliegt in de kleuren van Cainiao, een van de logistieke poten van de Alibaba groep. (Foto Kevin Cleynhens)

TF-AMC

Het nieuwste toestel in de kleurtjes van het Britse Magma Aviation is deze TF-AMC van Air Atlanta Icelandic. De jumbo is geregeld te zien op het vliegveld van Luik én is er een oude bekende. Voorheen vloog deze 747-400 als 4X-ELF voor de cargodivisie van het Israëlische El Al. (Foto Giovanni Verbeeck)

TF-BBH

Bluebird Cargo koos in 2020 voor een nieuwe beschildering, zoals te zien op deze Boeing 737-4Y0 (BDSF) TF-BBH. (Foto Kevin Cleynhens)

UK67002

Deze Boeing 767-33P(ER)(BCF) werd in maart 1997 afgeleverd als VP-BUZ aan Uzbekistan Airways. In december 2014 werd het toestel omgebouwd naar vrachtvliegtuig. Sinds 2009 vliegt deze 767 met de naam Khiva als UK67002. (Foto Kevin Cleynhens)

UR-CAJ

Het Oekraïense Ukraine Air Alliance was regelmatig te gast met hun Antonov twaalfjes op Luik. In november kon ik UR-CAJ fotograferen in de landing van baan 22L. (Foto Giovanni Verbeeck)

UR-CGW

Altijd gezellig als er een An-12 voor je neus geparkeerd staat. Deze dame uit 1964 vliegt al geruime tijd in Oekraïne maar begon haar carrière bij de Russische luchtmacht. (Foto Giovanni Verbeeck)

UR-CQD

De Antonov An-26B UR-CQD van Vulkan Air bromt rustig binnen op baan 25R op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

UR-09307

De Antonov An-22A Antei UR-09307 van Antonov Airlines was ‘die andere Rus’ die op het verlanglijstje stond. Deze foto (en het geluid, maar dat kan ik jammer genoeg niet meesturen) was de trip naar de Koningin der Belgische badsteden meer dan waard! (Foto Kevin Cleynhens)

UR-11316

Een van de mooier gekleurde Antonov 12s komt rustig aangevlogen op baan 22L op Luik. Merk de typische nose downconfiguratie bij landing, de piloten van deze Motor Sich An-12BP UR-11316 doen hun reputatie alle eer aan. (Foto Kevin Cleynhens)

VQ-BBU

Jammer genoeg merken we op dat meer en meer Russische Antonovs en Ilyushins vervangen worden door Westers materieel, waaronder ook deze Boeing 757-223(PCF) VQ-BBU van Aviastar. (Foto Kevin Cleynhens)

VQ-BWS

Een ‘nieuwe’ cargo operator die een graantje wil meepikken van de Covid-hysterie is het in Bermuda gevestigde Longtail Aviation. De facto vliegt deze Boeing 747-400F, die voordien bij Cathay Pacific (de kleurtjes zijn een weggever) en Cargolux dienst deed, voornamelijk cargoruns tussen West-Europa en China. (Foto Giovanni Verbeeck)

4L-GEN

Anno 2020 had niemand gedacht in West-Europa nog een actieve 747-200 te zien. Na meer dan zeven jaar storage op Marana, in de woestijn van Arizona, haalde de Georgische maatschappij Geo-Sky deze Boeing 747-236B(SF) van onder het stof als 7L-GEN. Deze 747 werd in maart 1987 afgeleverd aan British Airways als G-BDXN. (Foto Kevin Cleynhens)

4L-GEO

In 2020 konden we niet een, maar twee actieve 747-200s fotograferen. Na 4L-GEN was het hier de beurt aan 4L-GEO, een Boeing 747-236B(SF) van The Cargo Airlines uit Georgië. Het toestel werd in februari 1987 afgeleverd aan British Airways als G-BDXM. (Foto Kevin Cleynhens)

7T-VJJ

Air Algérie liet 7T-VJJ, een van haar oudere 737-8D6’en, ombouwen tot vrachtvliegtuig en gebruikt deze onder andere op de lijn vanuit Algiers naar Brussel. (Foto Kevin Cleynhens)

7T-VKS

Naast de 737-800 vrachter maakt Air Algérie eveneens gebruik van twee 737-7D6Cs, waarvan 7T-VKS er een is, voor het vervoer van vracht. Wereldwijd zijn er slechts enkele 737-700s voorzien van een grote vrachtdeur. (Foto Kevin Cleynhens)

VIP & military

CS-HAK

De luchthaven van Luik was dit jaar naast cargo een bron van interessante helikopters die bij Leonardo op onderhoud komen. De AgustaWestland AW139 CS-HAK van Aga Khan Foundation was er zo een van. (Foto Kevin Cleynhens)

CT-01

De eerste Airbus A400M CT-01 werd bijna 20 jaar na het plaatsen van de bestelling verwelkomd op Brussels Airport. Het eerste toestel werd afgeleverd aan de Luxemburgse strijdkrachten. De andere zeven A400Ms zijn voor de Belgische luchtmacht en zullen er de trouwe Lockheed C-130Hs vervangen. (Foto Kevin Cleynhens)

D-ALIK

D-ALIK is een Bombardier Challenger 850 van de Duitse maatschappij ImperialJet. De machine kon onder zonnige omstandigheden gefotografeerd worden op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

ES-PWA

De Estse grenspolitie maakt gebruik van de AgustaWestland AW139 ES-PWA om haar grenzen te bewaken. Deze machine zie je zelden buiten Estland, maar was prachtig te fotograferen in Luik. (Foto Kevin Cleynhens)

ET-AWQ

De Ceiba Intercontinental Boeing 767-306ER ET-AWQ wordt gebruikt door de regering van Equatoriaal Guinea. Hoewel de maatschappij officieel op de EU blacklist staat wordt dit omzeild doordat de machine ingeschreven staat in Ethiopië en door Ethiopian Airlines uitgebaat wordt. In 2020 was de machine enkele malen te zien in België om vracht op te halen. (Foto Kevin Cleynhens)

G-KELT

De G-KELT van Acropolis Aviation is een van de eerste Airbus A320neos die in een Airbus Corporate Jet (ACJ) uitvoering rondvliegt. De machine was te fotograferen op Brussel na een vlucht uit Kinshasa. (Foto Kevin Cleynhens)

LX-LXL

LX-LXL is een Dassault Falcon 8X van Global Jet Luxembourg en kon in 2020 op Brussels Airport gefotografeerd worden. Eerde werd deze registratie ook al door een Falcon 50 en Falcon 900 gedragen. (Foto Kevin Cleynhens)

N551SW

Deze Bombardier Global Express uit 2002 vloog onder Amerikaanse regi N551SW voor het Canadese Nolinor Aviation. In december van 2020 werd het toestel overgenomen door Planet Nine, een aircraft management company uit Californië. (Foto Giovanni Verbeeck)

OO-FAE

Ter vervanging van de witte vloot (Falcon 20, Falcon 900 en Embraer) koos de Belgische luchtmacht voor twee Dassault Falcon 7X’en die men huurt van Luxaviation. De eerste Falcon 7X OO-FAE in volledige kleuren werd afgeleverd op 17 september 2020 uit Lelystad. (Foto Kevin Cleynhens)

OO-LUM

De OO-LUM is een van de oudste (cn 4) nog vliegende 7X’en en deed nog dienst als company demonstrator voor Dassault. In de loop van 2021 zal het toestel ook in de standaardkleuren van de Belgische luchtmacht gezet worden. (Foto Kevin Cleynhens)

TC-ANA

De Albanese regering nam in 2020 deze Airbus A319-15(CJ) TC-ANA in gebruik. Het toestel staat nog steeds geregistreerd in het Turks luchtvaartregister. (Foto Kevin Cleynhens)

T7-BGD

Deze Canadair CRJ-100SE werd in 1993 als N5100X afgeleverd aan Xerox. In 2020 kon de machine gefotografeerd worden als T7-BGD, geregistreerd in San Marino. (Foto Kevin Cleynhens)

UR-UKR

Het blijft toch altijd een mooie verschijning, zo’n mooie Antonov 148-100B van de Oekraïense staatsluchtvaartmaatschappij Ukraïna. UR-UKR vertrok later die dag vanop Brussel naar London Stansted. (Foto Kevin Cleynhens)

XA-CHG

Deze prachtig geschilderde Gulfstream G550 XA-CHG was in 2020 regelmatig in Brussel en Antwerpen te zien. (Foto Kevin Cleynhens)

YU-SRB

De regering van Servië gebruikt sinds oktober 2018 deze Embraer EMB-135BJ Legacy 600 YU-SRB voor haar officiële verplaatsingen. (Foto Kevin Cleynhens)

0001

Gulfstreams blijven in mijn ogen toch de mooiste lijnen van alle bizzers hebben. Deze knappe G550 draagt het klassieke schema van de Poolse Luchtmacht. (Foto Giovanni Verbeeck)

2-JSEG

Een van de nieuwe generatie Very Light Jets (VLJ) is deze Eclipse 500 2-JSEG. Van deze kleine zeszitter van Amerikaanse makelij werden ongeveer 260 exemplaren gebouwd. Dit toestel is geregistreerd op het Kanaaleiland Guernsey. (Foto Kevin Cleynhens)

4X-CLL

Deze Israel Aircraft Industry IAI-1126 Galaxy 4X-CLL kon in december gefotografeerd worden op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

9H-BIG

Een van de meest grootste VIP bezoekers van 2020 op Brussels Airport was deze Airbus A340-312 9H-BIG van Air X Charter. (Foto Kevin Cleynhens)

9H-JAD

Ook een kleiner toestel van Air X Charter, deze CRJ-200, was in februari 2020 te gast op Brussels Airport. (Foto Giovanni Verbeeck)

9H-MBJ

BBJ 9H-MBJ van het in Malta geregistreerde Jet Aviation Flight Services staat gebaseerd op het vliegveld van Montpellier en biedt plaats aan negen reizigers in een zeer luxueuze cabine. (Foto Giovanni Verbeeck)

9H-NYC

Ook deze Embraer Lineage 1000 (gebaseerd op de Embaer 190) maakt onderdeel uit van de vloot van Air X Charter. De 9H-NYC is in een meer executive jasje getooid. (Foto Giovanni Verbeeck)

9H-VOX

De 737-548 9H-VOX van Maleth Aero bracht de voetbalploeg van LASK Linz naar Antwerpen voor de Europa League match tegen Royal Antwerp FC. (Foto Kevin Cleynhens)

17-0080

De Turkse luchtmacht heeft ook enkele Airbus A400Ms in dienst. De 17-0080 kon begin maart 2020 gefotografeerd worden op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

84-0060

De sterbezoeker van 2020 op Brussels Airport was ongetwijfeld deze Lockheed C-5M Galaxy 84-0060. De machine was voorzien voor Ramstein AFB in Duitsland, maar moest wegens de mist uitwijken naar Brussel. (Foto Kevin Cleynhens)

276

Deze Irish Air Corps AW139 met registratie 276 staat klaar voor vertrek op het platform bij Leonardo op de luchthaven van Luik. (Foto Kevin Cleynhens)

520

Tijdens mijn laatste bezoek aan Luik in december 2020 stond deze fraaie AW139 van de Bulgarian Border Police met registratie 520 op te warmen in een winterzonnetje. (Foto Giovanni Verbeeck)

701

Een van de leukste helikopters die ik in 2020 kon fotograferen was ongetwijfeld deze Cyprus Air Force AW139 met registratie 701. De AgustaWestland wordt in Cyprus ingezet voor Search and Rescue (SAR), de Cypriotische Sea King zeg maar. (Foto Kevin Cleynhens)

Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.
Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus