Vliegtuigloods uit 1924

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog nam de Belgische militaire vliegschool haar intrek op het Duitse vliegveld van As (beter gekend onder zijn oude naam ‘Asch’). Maar al in 1921 besliste men om in Wevelgem een nieuw vliegveld aan te leggen voor de vliegschool. Het situeerde zich tussen de spoorlijn Kortrijk-Ieper en de hoofdweg van Kortrijk naar Menen. Het vliegveld zelf lag tussen de spoorweg en de hoofdweg terwijl ten zuiden van de hoofdweg een kazerne aangelegd werd voor het personeel van het vliegveld. In 1924 werden de infrastructuurwerken beëindigd en kon de vliegschool verhuizen.

Op het vliegveld zelf werden drie grote hangars gebouwd: twee voor de vliegtuigen langs de hoofdweg en een derde aan de overzijde langs de spoorweg. Deze laatste was vooral bedoeld voor opslag. Na de Tweede Wereldoorlog werd Wevelgem nog een tijdlang gebruikt als depot voor militaire vliegtuigen. Ze werden er opgeslagen, gedemonteerd of geassembleerd en uiteindelijk, als ze geen nut meer hadden, verkocht, meestal voor recuperatie van de metalen.

De derde loods aan de overzijde van het vliegveld is de enige die nu (2024) nog steeds in gebruik is als vliegtuigloods. Tijdens de jaren zeventig was Airmotive Europe sprl er gevestigd, een bedrijf met Amerikaanse aandeelhouders die vliegtuigonderhoud deed. In die periode waren er een aantal grotere vliegtuigen te spotten zoals enkele ex Belgische Luchtmacht Douglas C-47s die er klaargemaakt werden voor gebruik als burgervliegtuig en de ex Kilo Moto Fokker F-27 9Q-CKH. Airmotive stopte zijn activiteiten in 1978.

In recentere tijden was de loods in gebruik door Capital Aircraft Group bvba (2006-2012) en door labo Julien Bruyland (ontbonden in januari 2022).

Beelden: © Jan Van Hulle
Datum gebeurtenis:
1924
Datum registratie:
13/12/2006
Locatie:
Vliegtuigloods uit 1924
Adres:
Vliegveld 25, Wevelgem
Lengtegraad:
3°12’02.7″E
Breedtegraad:
50°49’04.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer