Gedenkplaat voor de bemanning van Halifax III LK865 C8-Q 640 Sqn

Tijdens de nacht van 27 op 28 mei 1944 werd Halifax III LK865 C8-Q van 640 Squadron neergehaald door een Duitse nachtjager toen het toestel op zijn terugweg was naar de Britse thuisbasis Leconfield. Het toestel had deelgenomen aan een raid op het kamp van Leopoldsburg, toen Oberlt Herman Greiner met zijn Messchersmitt Bf 110 hem in het vizier kreeg.
De Halifax kwam neer nabij het Brandven in Wortel-Kolonie (vroeger een landloperskolonie, nu een opvangcentrum voor asielzoekers). Hierbij kwamen drie van de zeven bemanningsleden om. De anderen werden na verloop van tijd door de Duitsers gevangengenomen, maar konden hun verhaal gelukkig nog navertellen.
De bemanning bestond uit : F/O F. Williams DFM (+), F/O K.J. Lambert DFC (+), F/S R.P. Olsen RAAF (pow), Sgt T.H. Riley (pow), Sgt I.R.B. Crawford (pow), Sgt H.A. Messenger (+), Sgt T.S. White RCAF (pow).
In de zomer van 2015 werden ter gelegenheid van beheerswerken rond het Brandven door Erfgoed Hoogstraten gezocht naar eventuele resten van deze Halifax. Enkele onderdelen kwamen toen tevoorschijn bij een oppervlakkige zoektocht. De onderdelen werden na reiniging en onderzoek om welke onderdelen het ging, aan het Stedelijk Museum overgedragen.
Info Peter Dierckx (8 juni 2014).
Beelden: © Peter Dierckx, juni 2014
Datum gebeurtenis:
28/05/1944
Datum inhuldiging:
28/05/2014
Datum registratie:
14/06/2014
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning van Halifax III LK865 C8-Q 640 Sqn
Adres:
De site is het makkelijkst te bereiken via het bezoekerscentrum ‘de Klapekster’ (adres Kolonie 41) van Natuurpunt Markvallei in Wortel-Kolonie, waar eveneens het Jan Spannenburgmuseum te bezoeken is. Dit bezoekerscentrum heeft momenteel onderdak gekregen in de voormalige boerderij van Wortel-Kolonie. Hier parkeren is het meest aangewezen omdat de rest van de wegen vooral voor recreatieve doeleinden zijn (fietsen, paardrijden, wandelen). Volg de onverharde weg langs de stallen tot je na ongeveer 500m aan een splitsing komt. Neem bij deze splitsing de weg naar links (Torendreef). Na nogmaals een vergelijkbare afstand, neem je het tweede bospad aan de rechterzijde. Gans achteraan deze dreef bevindt zich het Brandven met het gedenkbord
Lengtegraad:
4°49’26.7″E
Breedtegraad:
51°24’13.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer