Vermelding van Lt Vl Albert Gisseleire op het oorlogsmonument, Sint-Agatha-Berchem

Albert Gisseleire wordt als zoon van vader Gisseleire en moeder Versé geboren in Brussel op 31 december 1895. Tijdens Wereldoorlog I is hij vliegenier en onderluitenant bij de Militaire Luchtvaart. Op 3 oktober 1918 krijgt hij samen met luitenant Max Roland opdracht om een verkenningsvlucht uit te voeren en foto’s te nemen met zijn Spad 11.
Tijdens de vlucht wordt hun tweedekker onder vuur genomen door 11 Duitse Fokker D VII jachtvliegtuigen. Ze halen een van de Fokkers neer maar helaas kon dit luchtduel voor onze landgenoten niet anders dan fataal aflopen. Toen luitenant Gisseleire een kogel in het hoofd kreeg, werd de Spad stuurloos en stortte het vliegtuig neer in de buurt van Oostnieuwkerke, waarbij ook Olt Max Roland het leven verloor. Luitenant Gisseleire stierf voor het vaderland, hij was amper 23. Hij wordt onderscheiden met de Orde van Leopold, de Orde van Leopold II, het Oorlogskruis en vier vermeldingen.
Albert Gisseleire kreeg een laatste rustplaats op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne (zie databank). Ook Olt Roland rust op deze begraafplaats.
Bron: Het Herdenkingsparcours in Sint-Agatha-Berchem. Gemeentebestuur Sint-Agatha-Berchem

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
3/10/1918
Datum registratie:
6/1/2022
Locatie:
Vermelding van Lt Vl Albert Gisseleire op het oorlogsmonument, Sint-Agatha-Berchem
Adres:
Voormalige begraafplaats Sint-Agatha-Berchem, Groendreefstraat
Lengtegraad:
4°17’39.4″E
Breedtegraad:
50°51’32.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer