Rue du 21 mai 1944

Op zondag 21 mei 1944 veranderde Marloie (Marche-en-Famenne) in een ruïne na een geallieerde luchtaanval.
Marloie is een belangrijk spoorwegknooppunt tussen Brussel, Luxemburg en Luik. In dit spoorwegstation bevond zich in mei 1944 ook een goederentrein gevuld met munitie en een met een grote hoeveelheid brandstof, bedoeld om vrachtwagens bij te tanken bij de bouw van een groot munitiedepot in de Ardense bossen.
Na uitvoering van een missie boven Metz-Longwy (Frankrijk) vlogen P-47D Thunderbolts van het 53 Fighter Squadron/36 Fighter Group op terugweg naar hun basis in Ashford (Engeland), kort voor de middag boven Marloie. Omdat er nog munitie over bleef besloot de leider van het Squadron de boordwapens leeg te schieten op de treinstellen.
De bevelhebber van het 53 Squadron, Major Richard T. Deabler, dook samen met zijn wingman, 1Lt Jack W. Crow, naar beneden, en vuurde een kort salvo af vanop lage hoogte. Dat resulteerde in een enorme explosie op de grond. Major Deabler en zijn wingman konden niet meer uitwijken en vlogen op zowat 300 meter hoogte dwars deze hel heen. Lt Crow stelde vast dat Deabler’s vliegtuig in brand was gevlogen. Deabler crashte tussen de gemeentes Gougnies en Wiemme, ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van Charleroi. Tijdens de aanval was de munitietrein getroffen, dat had een kettingreactie veroorzaakt die ook de brandstoftrein mee deed ontploffen.
Marloie telde 41 dodelijke slachtoffers en meer dan 500 gewonden. De kerk, de dorpsschool, de pastorij, … en 75 woonhuizen waren totaal vernield. Nog eens bijna 200 gebouwen waren onbewoonbaar geworden.

Beelden: ©Rik Verhelle
Datum gebeurtenis:
21/5/1944
Datum registratie:
21/5/2021
Locatie:
Rue du 21 mai 1944
Adres:
Rue du 21 mai 1944, Marloie
Lengtegraad:
5°18’45.5″E
Breedtegraad:
50°11’57.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer