Gedenkplaat voor Adjudant-Chef Maurice Renaudie, Breguet 693 no 10 GBA I/54

Op 12 mei 1940 stegen 12 Breguet 693 van GBA I/54 op van hun basis Montdidier, hun opdracht was om de Duitse colonnes aan te vallen op de wegen van Maastricht naar Tongeren, Tongeren naar Borgloon en Tongeren naar Waremme. Zeven toestellen werden boven hun doelwit door flak neergeschoten; in totaal verloor de formatie acht Breguet. Heel Haspengouw was bezaaid met Breguet 693-wrakken. Andere Breguets waren beschadigd door flak waardoor nog een toestel crashte bij de terugvlucht in de buurt van Bapaume. Een ander toestel was dusdanig beschadigd dat het afgeschreven werd.

Een van deze Breguet 693s maakte een crashlanding naast de weg van Roclenge-sur-Geer naar Millen (Tongeren). De bemanning van Breguet 693 no 10 van GBA I/54 bestond uit Adjudant-Chef Richard (piloot) en Adjudant-Chef Maurice Renaudie (boordschutter). Boordschutter Renaudie was zwaar gekwetst waardoor de piloot besloot om onmiddellijk te landen zodat zijn wonden konden verzorgd worden maar Renaudie was al overleden. Twee dagen na de crashlanding vroeg de burgemeester aan Nicolas Beaurieux om het lichaam van de ongelukkige Maurice Renaudie te bergen en het te begraven op het kerkhof van de plaatselijke parochiekerk. Renaudie is in 1966 herbegraven in Salon-de-Provence.

De broer van Maurice Renaudie, Marcel Renaudie, was ook piloot in de Franse Luchtmacht. Hij sneuvelde een dag later, op 13 mei 1940, te Neuville-aux-Joûtes in Frankrijk maar dicht bij de Belgische grens ten zuiden van Chimay. Hij was piloot bij GC II/2 op MS.406 en behaalde drie bevestigde overwinningen. Voor hem werd in Neuville-aux-Joûtes een gedenkteken opgericht.

Op de gevel van het gemeentehuis, naast de hoofdingang, is een gedenkplaat aangebracht voor Maurice Renaudie en dezelfde plaat herdenkt ook de reeds hogergenoemde Nicolas Beaurieux van het plaatselijke verzet. In de nacht van 8 op 9 juli 1943 was hij ook betrokken bij een vergeefse reddingspoging van een bemanningslid van Lancaster ED923 gecrasht te Bassenge. Vooraleer hij en enkele anderen konden ingrijpen, ontplofte de bommenlading waarbij de redders veel geluk hadden dat ze het er levend van afbrachten.

Dat deze twee namen op dezelfde gedenkplaat terechtkwamen, is geen toeval. Nicolas Beaurieux was niet alleen belast met het begraven van de Franse vliegenier. Tijdens het bergen van het lichaam vond hij twee blinkende munten in de modder. Hij was ervan overtuigd dat ze bij de verongelukte vliegenier hoorden en gaf ze aan zijn echtgenote. Hij had de intentie om ze na het beëindigen van de vijandelijkheden aan de familie Renaudie te bezorgen.

In 1994 vond één van zijn dochters de muntstukken en herinnerde zich de intentie van haar vader om ze aan de familie terug te bezorgen. Met wat hulp kon die familie Renaudie gevonden worden en konden de munten aan Liliane, dochter van Maurice, terug bezorgd worden. Toen ze de munten toonde aan haar nicht, dochter van Marcel, was haar verbazing groot dat ook zij twee dergelijke munten in haar bezit had. De vader van Maurice en Marcel Renaudie had elk van zijn zonen deze muntstukken gegeven als geluksbrengers maar het geluk was niet aan hun kant.

Voor Maurice Renaudie bestond er tot dat moment geen gedenkteken omdat de gemeente Salon-de-Provence en de nationale diensten in Parijs naar elkaar wezen om het initiatief voor een gedenkten te nemen. Roger Hiance, die geholpen had bij de zoektocht naar de familie van Maurice Renaudie, beloofde dat hij er alles aan zou doen om in Roclenge-sur-Geer een gedenkteken op te richten. In 1996 slaagde hij erin om de gemeente Bassenge en de oudstrijdersverenigingen te overtuigen. Roger Hiance betaalde zelf de gedenkplaat die nu op het vroegere gemeentehuis van Roclenge-sur-Geer is aangebracht. De inhuldiging gebeurde op 11 mei 1996 in aanwezigheid van de families Renaudie en Beaurieux.

Voor wie informatie zoekt over Nicolas Beaurieux kunnen we de volgende website, waar we ook bovenstaande informatie aan ontleenden, aanbevelen https://maisondusouvenir.be/nicolas_beaurieux.php

Aan de andere kant van de ingang is een gedenkplaat aangebracht voor Belgisch militair geboren in Roclenge-sur-Geer die sneuvelde in het Congo van Leopold II.

Beelden: © R. Torsin | © Luc Wittemans 27/08/2021
Datum gebeurtenis:
12/05/1940
Datum inhuldiging:
11/05/1996
Datum registratie:
08/10/2008
Locatie:
Gedenkplaat voor Adjudant-Chef Maurice Renaudie, Breguet 693 no 10 GBA I/54
Adres:
Op de gevel van het gemeentehuis, links van de hoofdingang, Place de l’Union, Roclenge-sur-Geer, Bassenge
Lengtegraad:
5°35’43.6″E
Breedtegraad:
50°45’20.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer