Resten van Duitse radarsite

In 1941 begon men met de bouw van de Kammhuber-linie, genoemd naar de generaal die op het idee kwam om een lijn van radarstations op te stellen die het hele Reich zouden beschermen. Een van de Kammhuber-stations bevond zich in Nieuwerkerken. Het maakte deel uit van Raum 6 en bestond zoals gebruikelijk uit drie radars: een Freya voor detectie op grotere afstand en twee Würzburg-Riese waarvan de ene de bommenwerper volgde en de andere de nachtjager. Een honderdtal Luftwaffe-soldaten logeerden in een tiental barakken. De fundamenten van het peilstation, onderdeel van de radarpost, zijn nog zichtbaar in het gebied “Tegelrij”.

De resten bevinden zich in een weide op de rand van het industrieterrein. Sla in de Ambachtstraat een naamloze straat in tussen de bedrijven Artinar en Bouwpunt. Wanneer je de gebouwen van deze bedrijven voorbij bent, gaat de straat van een verharde weg over in een onverharde veldweg. Op deze plaats, onmiddellijk rechts, kan je de acht betonnen sokkels van het peilstation vinden.

Beelden: © Alain Rosseels, 29/01/2007 | © Luc Wittemans 25/04/2021
Datum registratie:
24/02/2007
Eigenaar:
Privé
Locatie:
Resten van Duitse radarsite
Adres:
Ambachtstraat, Nieuwerkerken
Lengtegraad:
5°11’35.1″E
Breedtegraad:
50°53’14.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer