Parking “Yves Bodart”

Yves Bodart, geboren te Leuven op 10 maart 1924. Kort na de bevrijding van België is hij één van de eerste om zich aan te melden voor de Royal Air Force. In 1946 behaalt hij zijn vleugels en een jaar later komt hij bij de 160e Wing terecht. In 1950 is hij Flight Commander bij het 4e Smaldeel van de 1e Wing (ex 160e Wing). Enige tijd later zou hij de CO worden van dit smaldeel. Hij was in binnen- en buitenland bekend voor zijn demonstraties op air shows met de Meteor F8.
Kap Vl Yves Bodart en Kap Vl Remi Van Lierde werden op Hawker Hunter geschoold door de legendarische RAF Sqn Ldr Neville Duke, chef-piloot van Hawker. Op 19 november 1953 vloog eerst Van Lierde en dan Bodart door de geluidsmuur, Kap Vl Marcel Mullenders zou volgen. Zij waren de eerste Belgen om de geluidsmuur te doorbreken.
Lt Kol Yves Bodart werd de ‘Officier Superieur Navigant’ (OSN), de baas van de vlieggroep van de 1e Wing.
Hij verongelukte samen met zijn radarist Cdt Raymond Pollet (350 Squadron) op 26 juli 1962 voor de kust van Corsica met de CF-100 Canuck AX13 van Beauvechain. Een defect aan de zuurstoftoevoer bleek de oorzaak van de crash.

Deze verkeersplaat voor de carpoolparking Bodart staat langs de noordwestzijde van de Koning Boudewijnlaan, tussen de Tervuursevest en de Veilingweg. Het familiehuis stond waar nu de Koning Boudewijnlaan op de Tervuursevest uitmondt, en de carpoolparking heeft zijn naam gekregen.

Beelden: © Luc Vanden Eynde, 18/11/2007
Datum gebeurtenis:
26/07/1962
Datum registratie:
10/10/2007
Locatie:
Parking “Yves Bodart”
Adres:
Noordwestzijde van de Koning Boudewijnlaan, tussen de Tervuursevest en de Veilingweg, Leuven

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer