Bunkers op voormalig WOI-WOII vliegveld

Op het vroegere vliegveld werden we rondgeleid door Ignace van Doorslaer. In de Kroniek van de Luchtvaart in en rond Gent verhalen Piet Dhanens en Frederik Vanderstraeten hoe er in 1914/1915 een vliegveld werd aangelegd op het grondgebied van Gontrode en Lemberge. Volgens mijn getuige stond hier een loods voor twee Zeppelins en een loods voor een observatieballon, later werd het een basis voor Gotha-bommenwerpers. Het vliegveld van Gontrode kreeg een spoorverbinding met het station van Gontrode. Er loopt nog altijd een rechte baan (vroeger een spoorwegbedding) van het vliegveld naar het station van Gontrode.

Neem de Scheldeweg (de vroegere Lembergsesteenweg) en sla af in de kleinere weg tussen de huisnummers 55 en 57. Je komt dan in de vlakte waar het vroegere vliegveld lag. Het veld werd gedraineerd door de Duitsers. Een deel van de vlakte wordt door de bevolking “De Halle” genoemd, verwijzend naar de verdwenen Zeppelinloods. Twee bunkers van het vliegveld zijn nog overeind gebleven. We namen foto’s in de bunker het dichtst bij de straat, hij stond half onder water. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Merelbekenaars in een van de bunkers slapen uit vrees voor de moordende bombardementen op hun treinstation.
(O 03° 47’ 20.71” – N 50° 58’ 56.49”)

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 18/01/2007 | © Paul Van Caesbroeck, 18/01/2007
Datum gebeurtenis:
1914
Datum registratie:
22/01/2007
Adres:
Kleine baan tussen Scheldeweg huisnummers 55/57

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer