Naam van P/O Alfons Jozef Deneys op de gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog

Alfons Jozef Deneys, geboren te Roosbeek op 1 augustus 1918, overleden te Hunsdon, Groot-Brittannië op 22 oktober 1941.

Jozef Deneys was soldaat bij het Belgisch Leger in 1938 maar vroeg en kreeg zijn overplaatsing naar de Militaire Luchtvaart. Op 1 april 1940 begon hij aan een opleiding als militair piloot met de 84e promotie leerling-piloten. Waarschijnlijk hadden deze leerlingen nog weinig of geen vlieginstructie gehad toen de oorlog op 10 mei 1940 uitbrak. De vliegschool van Wevelgem evacueerde naar Caen in Frankrijk. Daar werden de vliegtuigen gedemonteerd en verscheept naar Noord-Afrika. De leerling-piloten en staf van de vliegschool reisden per trein naar Marseille waar ze met een schip naar Noord-Afrika gingen. Te Oujda in Marokko kwamen vliegtuigen en personeel terug samen. Van vliegen kwam niet veel meer in huis nadat ook Frankrijk de wapens neerlegde. Een groep van leerling-piloten, twee instructeurs en vier mecaniciens, in totaal 75 man onder leiding van Kapitein Cajot, kon op 10 juli 1940 te Casablanca inschepen op een Brits schip om via Gibraltar in Cardiff aan te komen op 5 augustus 1940. Jozef Deneys was een van hen.

Voor de onervaren Franse en Belgische piloten en leerling-piloten zoals Jozef Deneys werd in Odiham een Franco-Belgian Training School opgericht, waar ze niet alleen leerden vliegen met Belgische instructeurs maar ook een intensieve Engelse taalcursus kregen. Nadat hij zijn opleiding als piloot in de Royal Air Force achter de rug had, werd hij op 25 september 1941 ingedeeld bij 1451 Turbinelite Flight. Deze eenheid was uitgerust met Douglas Havoc toestellen met een groot zoeklicht in de neus waarmee ’s nachts jacht gemaakt werd op Duitse bommenwerpers. Met instructies van grondradar en een boordradar met een klein bereik probeerde men de Duitse indringers op te sporen om ze dan met het zoeklicht te verlichten. Bij de verbouwing tot Turbinlite was de bewapening in de neus van de Havocs verwijderd om plaats te maken voor het zoeklicht, daarom werden ze vergezeld van eenmotorige jachtvliegtuigen zoals de Hurricane die de bommenwerper gevangen in het zoeklicht probeerden neer te schieten. Blijkbaar maakte 1451 Flight de eerste maanden geen operationele vluchten maar was het eerder een eenheid waar bemanningen klaargestoomd werden voor andere Turbinlite-flights. Elke flight werd in september 1942 omgevormd tot een volledig squadron maar op 25 januari 1943 werden ze allemaal ontbonden omdat deze nachtjachtmethode geen groot succes was.

P/O Jozef Deneys sneuvelde tijdens een trainingsvlucht toen de Douglas Havoc I AX912 neerstortte nabij zijn basis RAF Hunsdon (UK) in de nacht van 21 op 22 oktober 1941. Havoc AX912 was waarschijnlijk niet omgebouwd met een Turbinlite, de RAF inventariskaart vermeld de verbouwing niet. Het vliegtuig had bij 85 Squadron gediend, een intruder-eenheid, maar werd op 17 augustus 1941 aan 1451 Flight overgedragen. Ook zonder Turbinlite kon het gebruikt worden om bemanningen op te leiden voor de operationele flights. Volgens een document in The National Archives van Groot-Brittannië waren ook Sergeant W Donald en Sergeant John R Jackson (deze laatste was een ‘special signals NCO’ en bediende de boordradar), beiden nog toegewezen aan 85 Squadron, aan boord van Havoc I AX912. Ze werden beiden gekwetst en Sgt Jackson overleed op 27 oktober 1941 aan zijn verwondingen; Sgt Donald herstelde waarschijnlijk van zijn opgelopen verwondingen, over hem hebben we geen bijkomende informatie kunnen vinden.

P/O Jozef Deneys werd begraven op de begraafplaats van het nabij Hunsdon gelegen Ware (Hertfordshire) maar na de oorlog overgebracht naar het Ereperk van de Luchtmacht op de begraafplaats van Brussel te Evere.

Aan de gevel van het OCMW-gebouw te Roosbeek hangen twee gedenkplaten voor de gesneuvelde inwoners van de gemeente. Hierop is de naam van Jozef (‘Joseph’) Deneys vermeld. Volgens de fiche van de Dienst Oorlogsgraven was zijn naam Joseph Alphonse Deneys maar dit werd doorgehaald en vervangen door Alfons Jozef Deneys.

Info Steven Volckaerts (18 oktober 2020). Bijkomende info via Air-Britain Information Exchange, met dank aan Andy Marden voor de A.M. Form 78 (inventariskaart) en Dave Ruddlesden voor het checken van de Operational Record Books van 85 Squadron en 1451 Flight.

 

Beelden: © Steven Volckaerts
Datum gebeurtenis:
22 /10/1941
Datum registratie:
22/10/2020
Locatie:
Naam van P/O Alfons Jozef Deneys op de gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog
Adres:
Langs de Oude Baan 24, Roosbeek, Boutersem
Lengtegraad:
4°51’35.5″E
Breedtegraad:
50°50’02.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer