Museumhoeve met Jumo-motor, Marcq

Louis Darbé, een oud-landbouwer, is de lokale historicus en conservator van deze museumhoeve. Hier is oa de motor van een He 111 te bekijken. Er ligt ook een staartwiel van de He 111, diverse kleine onderdelen van het vliegtuig, een externe brandstoftank van een Mustang en herinneringen aan WOI en WOII.

Op 14 mei 1940 waren de 4de en de 5de Staffel van II./LG 1 gelegerd op Fliegerhorst Plantlünne. Met hun Heinkel He 111H kregen ze de opdracht om geallieerde troepen te bombarderen in de driehoek Soignies-Halle-Enghien. Tijdens deze opdracht werden de He 111 aangevallen door Hurricanes van 79 RAF Squadron en Moranes van Groupe de Chasse GC II. Drie Heinkels gingen verloren, een in Boom, een tweede in Wetteren en een derde in Bierghes (L1+N). De motor die we te zien krijgen in de museumhoeve van Marcq is een exemplaar dat oa door de Rebecq Historical Association werd opgegraven in Bierghes, op de landerijen van Patrick Clément in de Rue Anne-Croix. Een tweede motor werd geschonken aan de Amis du Fort d’Aubin-Neufchâteau, een fort dat in 1940 een onderdeel was van de verdedigingsgordel rond Luik.

De museumhoeve is open van 1 mei tot 31 oktober, enkel op afspraak. Tel Louis Darbé 02 395 40 96.
Neem de ingang langs de Place du Village, aan de kant van het monument voor WOI en WOII (zie database). Nog een tip. Ga tijdens uw bezoek aan de museumhoeve ook even langs het monument voor Sgt Sorensen en Mareels (zie database.)

Beelden: © Frans Van Humbeek, 23/12/2013 | © Frans Van Humbeek, 23/12/2013
Datum registratie:
24/03/2014
Eigenaar:
Louis Darbé
Adres:
Place du village

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer