Monument voor de slachtoffers van de ramp met C-130H CH06

Het monument herdenkt de slachtoffers van de Herculesramp van 15 juli 1996. Rond 18 uur stortte de C-130H CH06 van de Belgische Luchtmacht met totaal 41 inzittenden, vier Belgische bemanningsleden en 37 leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht, op vliegbasis Eindhoven neer. De directe aanleiding van het ongeval was een vogelaanvaring.

De luchtmachtpredikant van de vliegbasis Eindhoven had na het ongeval een voorlopig monument geplaatst aan de rand van het vliegveld, waar het wrak lag. Nabestaanden hadden zo een plek om hun bloemen neer te leggen. De predikant had een houten kruis geplaatst en een verhoging waarop 34 lichtjes stonden, symbool voor de 34 inzittenden die hier het leven verloren. Zeven personen overleefden de ramp. Het idee van de predikant heeft de nabestaanden sterk aangesproken en het definitief monument werd een bronzen kruis met 34 lichten eromheen. Het spoor van verbrand gras dat de Hercules na de crash had achtergelaten, heeft nu de vorm gekregen van een pad. Zowel deze weg die de slachtoffer gingen, als de weg die nu de nabestaanden gaan, monden uit in een cirkel rond het kruis. Het monument van stilte en gebed is een ontwerp van de Nederlandse beeldhouwer Hans van Eerd (www.hansvaneerd.nl).

Een delegatie van de 15 Wing is altijd aanwezig op de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

Beelden: © Johny Nys, 15/07/2015
Datum gebeurtenis:
15/07/1996
Datum registratie:
07/10/2015
Eigenaar:
Vliegbasis Eindhoven en gemeente Eindhoven
Locatie:
Monument voor de slachtoffers van de ramp met C-130H CH06
Adres:
Op de Vliegbasis Eindhoven, enkel toegankelijk mits toelating van de Militaire Overheid.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer