Monument voor de inzittenden van Waco CG-4A 42-74356 437 TCG

Zeven militairen kwamen in dit veld op 17 september 1944 om het leven bij het ongeval met een Waco CG-4A 42-74356 zweefvliegtuig van de 437 Troop Carrier Group: F/O Samuel Clark Welch, Cpl. Frederick A. Sellers, Pvt. Thomas F. Vella, Pvt. Stanley M. Zajelka, Pvt. Gustave O. Gerwig, Pvt. Joseph Dottavanio en Pvt. Michael Jugan. Deze laatste vijf waren Amerikaanse soldaten van de 101 Airborne Signal Company van de 101ste Luchtlandingsdivisie Screaming Eagles. Sellers behoorde tot het Britse Royal Corps of Signals. Welch was de piloot van deze Waco nr. 18, hij behoorde bij het 83 Troop Carrier Squadron, 437 Troop Carrier Group van de Amerikaanse legerluchtmacht.

Tijdens het draaien is de kabel tussen de Dakota-trekvliegtuig en de Waco losgeslagen. Door de schok is de lading in de Waco gaan schuiven waardoor het toestel onbestuurbaar werd. Dit ongeval dat gebeurde tijdens Operatie Market Garden, de luchtlandingen in Zuid Nederland, werd grondig bestudeerd en beschreven door Erwin Verholen in het boek “Vleugels boven Klein-Brabant II” dat hij samen schreef met Walter Verstraeten.

Een eerste monumentje gemaakt uit onderdelen van het zweefvliegtuig en daarop een Amerikaanse helm stond tientallen jaren op de plaats waar de Waco neerstortte. Een permanent monument werd ingehuldigd op 17 september 1994 mede door de steun van de autoriteiten van Bornem en Sint-Amands en het lokaal comité Vella. Josephine Vella, de zus van een van de omgekomen soldaten, was op de plechtigheid aanwezig. Bij de namen van de slachtoffers staan ook foto’s, wegens vandalisme worden de foto’s enkel bij speciale gelegenheden op het monument aangebracht. Wie vernielt in hemelsnaam een monument voor gevallen geallieerde vliegers?

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 09/05/2006
Datum gebeurtenis:
17/09/1944
Datum inhuldiging:
17/09/1994
Locatie:
Monument voor de inzittenden van Waco CG-4A 42-74356 437 TCG
Adres:
Kruising Het Hoogste en de Bornemstraat, gehucht ’t Meer, Bornem, Mariekerke
Lengtegraad:
4°12’52.4″E
Breedtegraad:
51°04’10.4″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer