Monument voor de bemanning van Lancaster I W4105 KM-X 44 Sqn

Op 24 augustus 1942 vertrok op de basis Waddington/Lincolshire (UK) de Lancaster I W4105 KM-X van 44 Squadron voor een bombardementsopdracht op Frankfurt. Die nacht (25 augustus) werd hij getroffen door een Duitse jager en stortte neer boven Feluy. Dank zij het initiatief van Oscar Estrebel, een inwoner van de Rue de Crombize, werd voor de zestigste verjaardag van de crash een gedenkplaat aangebracht op een muur halfweg in deze straat. Op de plaat staan volgende namen: DF Nicholson, LM Beaumont, F. Hagger, GC MacDonald, RG Page, JV Holland en JM Rickard. De zuster van de piloot staat naast de gedenkplaat.
 Ze werden het slachtoffer van U/Uffz Kleinert and U/Uffz Käser van 5./NJG 1. De Lancaster vloog in brand en ontplofte in de lucht. De brokstukken en de lichamen van de bemaningsleden werden verspreid over een groot gebied teruggevonden: een lichaam kwam neer in de Rue de Crombize terwijl aan ander lichaam gevonden werd op meer dan 500 meter daarvandaan in de Rue Saint-Ethon.
De bemanning bestond uit: P/O Denis F. Nicholson (piloot), P/O Leys M. Beaumont RCAF (flight engineer), P/O Gordon C. McDonald RCAF (bommenrichter), P/O Joseph M. Rickard (navigator), Sgt James V. Holland (radio-operator), F/S Frank Hagger (boordschutter), F/S Robert G. Page (boordschutter). De volledige bemanning kwam om het leven en is begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Gosselies.
Beelden: © Nicolas Clinaz | © Luc Wittemans 24/08/2021
Datum gebeurtenis:
25/08/1942
Datum inhuldiging:
2002
Datum registratie:
30/04/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Lancaster I W4105 KM-X 44 Sqn
Adres:
Rue de Crombize, Feluy, Seneffe
Lengtegraad:
4°15’34.8″E
Breedtegraad:
50°33’53.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer