Monument voor bemanning Manchester L7301

Bij de crash van de Manchester L7301 in Molenbeersel kwam de 20-jarige piloot P/O Leslie Manser om het leven. Hij kon het vliegtuig lang genoeg in de lucht zodat zijn zes bemanningsleden het vliegtuig met de parachutes kon verlaten, Leslie kreeg daarvoor postuum het Victoria Cross. Vijf van de zes crewmembers konden Engeland bereiken, de navigator werd krijgsgevangen genomen.

Onderzoeker J.-P. Jegers deed de voornaamste research over de crash en was ook de initiatiefnemer voor het monument. Medewerking kwam ondermeer van de natuurvereniging Stichting Limburgs Landschap en de gemeente Kinrooi. Bij grondwerken in het domein “Zig” werd verschillende onderdelen van de Manchester gevonden, waaronder een propellorblad. Het goed bewaarde propellorblad wordt nu gebruikt als blijvende hulde voor de piloot die zijn leven gaf voor zijn bemanning. Op 31 mei 2004 werd in het natuurgebied De Zig het monument en een informatiebord onthuld in aanwezigheid van verschillende familieleden van de Manchester-crew. Er was ook een afgevaardigde aanwezig van de RAF en de BAF. Leslie Manser ligt begraven op het oorlogskerkhof in Heverlee.

Beelden: ©J.-P. Jegers | ©Wim Govaerts
Datum gebeurtenis:
31/05/1942
Datum inhuldiging:
31/05/2004
Datum registratie:
11/03/2006
Locatie:
Monument voor bemanning Manchester L7301
Adres:
Natuurgebied De Zig, nabij Schanshof, Weertersteenweg, Kinrooi

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer