Gedenksteen voor de bemanning van Lancaster III W5012 PM-O 103 Sqn

In de nacht van 3 op 4 juli 1943 behaalde Oblt Telge (5./NJG 1) samen met schutter Fw Telsnig in een Bf 110, zijn negende Abschuss op de Lancaster III W5012 ‘PM-O’ van 103 Squadron. De Bf 110 was opgestegen in Sint-Truiden. De Lancaster die op de terugweg was naar zijn Britse basis RAF Elsham Wolds (North Lincolnshire), stortte neer op het grondgebied van Gesves (richting Assesse). De hele bemanning kwam om het leven: F/O Lawrence Oldham, piloot (20 jaar); Sgt Stanley Foster, radiotelegrafist; P/O Robert Lamb, navigator (26 jaar); Sgt Percy Wilkins, bommenrichter; Sgt Elmer Betts, meccano (25 jaar); en de boordschutters Sgt Roy Ingram (20 jaar) en Sgt William Freeman (23 jaar). De bemanning werd te Florennes begraven. Al in 1947 hebben de inwoners van Gesves een monument opgericht voor de omgekomen bemanning. Ieder jaar worden op Wapenstilstand bloemen gelegd ter ere van de zeven vliegeniers.

Op het wegje naar het monument hangt een poort in smeedwerk met de letters ‘RAF’. Op het perk rechts van het monument is een gedenkplaat gezet door de familieleden van de gesneuvelden van de PM-O en van de vereniging RAF Elsham Wolds (North Lincolnshire), de Britse basis waar het toestel was vertrokken voor een raid naar Köln.

De RAF Elsham Wolds Association (www.elshamwolds.org.uk) bracht al meermaals een bezoek aan het monument in Gesves en de begraafplaats van Florennes. Telkens worden ze hartelijk ontvangen door de lokale historicus René Romainville en zijn echtgenote Nicole. Ook het gemeentebestuur is bijzonder fier op het monument.

Het was ons opgevallen dat naast het monument ook twee bomen zijn geplant. Er is ook een gedenkplaatje gezet met als opschrift ‘A Samuel’. Het is een eerbetoon vanwege de RAF Elsham Wolds Association en de families van F/O Lawrence Oldham’s PM-O crew aan René en Nicole Romainville die zoveel betekenen voor de vriendenkring, maar hun zoon Samuel veel te jong ten grave moesten dragen.

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
04/07/1943
Datum inhuldiging:
03/07/1999
Datum registratie:
01/05/2006
Locatie:
Gedenksteen voor de bemanning van Lancaster III W5012 PM-O 103 Sqn
Adres:
Chaussée de Gramptinne, Gesves. Het gedenkteken ligt op de hoek van de Chaussée de Gramptinne en een naamloze veldweg, ongeveer 300 meter van de hoek van de Rue de Pourrain en de Chaussée de Gramptinne, rechtover huisnummer 219.
Lengtegraad:
5°04’28.0″E
Breedtegraad:
50°23’54.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer