Gedenkteken voor de slachtoffers van het bombardement van Floreffe 4 maart 1944

Door een ongelukkig toeval vielen er op 4 maart 1944 negen dodelijke slachtoffers door een Amerikaans bombardement. Op 4 maart 1944 stuurde de 8th Air Force enkele honderden bommenwerpers uit met als doelwit Berlijn. De weervoorspellers hadden goed weer voorspeld boven West Europa maar ze hadden zich vergist. Van de 1st Air Division raakte niemand tot Berlijn; het grootste deel wierp zijn bommen af op het Ruhr-gebied (Bonn, Dusseldorf, Keulen, Frankfurt). De B-24s van de 2nd Air Division annuleerden allen de missie door de slechte weersomstandigheden. Slechts 30 van de 238 uitgestuurde B-17s van de 3rd Air Division raakten tot boven Berlijn; 33 anderen bombardeerden alternatieve doelwitten.
De bommen die op Floreffe vielen, waren waarschijnlijk afkomstig van bommenwerpers die voortijdig terugkeerden wegens de slechte weersomstandigheden. Mogelijk wierpen ze hun bommen af om de vliegtuigen lichter te maken omdat ijsafzetting de vlucht bemoeilijkte. Te Floreffe hoorde men vliegtuigen overvliegen op weg naar Duitsland maar door de lage bewolking zag men de vliegtuigen niet. Enige tijd later hoorde men vliegtuigen terugkeren en plots regende het bommen in een strook van Oost naar West ten zuiden van het dorp. Ongeveer 80 projectielen kwamen neer op de boerderij Robersart, de brouwerij Pêtre en enkele huizen. Uit het puin werden 9 dodelijke slachtoffers gehaald, bovendien waren er ook een aantal gewonden.
 
Op de boerderij Robersart vielen drie dodelijke slachtoffers: vader Louis Chaussée en zijn twee jongste zonen Oscar en Louis. In de brouwerij Pêtre vielen vier slachtoffers: eigenares Alice Minet, weduwe van eigenaar Clément Pêtre, en werknemers Gustave Dubois, Hubert Genot en Denis Jans. Op een derde locatie werd Jeanne Piret dodelijk gewond, zij overleed ’s anderendaags in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
 
Op zondag 6 maart 1994 werd vlakbij de ingang van de abdij van Floreffe een gedenksteen ingehuldigd met de namen van de negen slachtoffers van het bombardement. In 2014 verscheen een boekje over het bombardement van de hand van André Lessire. Het boekje is nog steeds verkrijgbaar bij de auteur; geïnteresseerden kunnen hem contacteren via baladeetculture@hotmail.com.
Beelden: © Frans Van Humbeek, 28/07/2017 | © Frans Van Humbeek, 28/07/2017 | © Frans Van Humbeek, 28/07/2017 | © Luc Wittemans, 28/07/2017
Datum gebeurtenis:
04/03/1944
Datum inhuldiging:
06/03/1994
Datum registratie:
30/07/2017
Eigenaar:
gemeente Floreffe
Adres:
Rue du Séminaire, vlakbij de ingang van de abdij van Floreffe

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer