Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster III ND587 LD-Q 405 Sqn

Op de grens van Gallaix en Maulde, beiden deelgemeenten van Leuze-en-Hainaut, staat al enkele jaren een gedenkteken voor de bemanning van een Lancaster. Op 9 mei 2014 werd een houten kruis met opschrift ingehuldigd geflankeerd door een bord met een foto en de namen van de bemanningsleden. Op exact dezelfde datum vijf jaar later werd op dezelfde plaats een ander gedenkteken in zwarte natuursteen ingehuldigd ter vervanging van het kruis.

Het gedenkteken staat er voor de bemanning van Lancaster III ND587 LQ-D van 405 Squadron die er neerstortte in de nacht van 8 op 9 mei 1944. Het vliegtuig maakte deel uit van een bombardementsmissie naar het spoorwegknooppunt van Haine-Saint-Pierre bij La Louvière. Bij deze missie vielen alleen al op Belgisch grondgebied negen RAF-bommenwerpers, op een na allemaal van Canadese squadrons.

Volgens een bron werd de Lancaster tweemaal aangevallen door twee verschillende Duitse nachtjagers: eerst door Uffz. Konrad Beyer van 1./NJG 4 van Florennes, acht minuten later door Lt Wolfgang Marstaller eveneens van 1./NJG 4. Maar de claims en verliezen zijn heel moeilijk met enige zekerheid aan mekaar te koppelen dus dit kan evengoed op een veronderstelling berusten die niet helemaal klopt. In een brief aan zijn ouders enkele dagen na het luchtgevecht geschreven, vermelde Lt Marstaller dat de bommenwerper een flare afvuurde. Dit verblindde hem tijdelijk. Maar hij was dan al in het vizier gekomen van een Britse intruder met als bemanning F/Lt Ronald George Woodman en F/Lt Patrick William Kemmis, in Mosquito II DD799 van 169 Squadron. De Mosquito viel de Bf 110 van Lt Marstaller aan waarna deze aanval op de Lancaster moest afbreken. Lt Marstaller kon zijn vliegtuig met minimale schade aan de grond zetten bij Leuze-en-Hainaut. In zijn brief ging hij nogal licht over de gebeurtenissen, waarschijnlijk om zijn familie niet ongerust te maken, maar zijn bemanningsleden, Uffz Erhard Hurny (radio/radar-operator) en Obgefr Kurt Dietzmann (boordschutter), werden gehospitaliseerd voor schrapnelverwondingen.

Ondanks het feit dat de Duitse nachtjager zijn aanval moest afbreken, bleek de bommenwerper toch fataal getroffen. De Lancaster ontplofte in de lucht en stortte neer in een veld te Maulde en brandde volledig uit. De volledige bemanning kwam om het leven: F/L William McL Chase RAAF (piloot), F/S James M. Buckley (boordwerktuigkundige), F/L Gordon W. Knupp RCAF (navigator), F/L William Sinclair (bommenrichter), F/S John T. Gill (radio-operator), P/O Claude M. Sylvah RCAF (rugkoepelschutter), F/S Ronald D. Daniels (staartschutter). Ze werden begraven op het kerkhof van Chièvres waar ze nog steeds rusten in een collectief graf.

Beelden: © Luc Wittemans 24/08/2021
Datum gebeurtenis:
09/05/1944
Datum inhuldiging:
09/05/2014, 09/05/2019
Datum registratie:
31/08/2021
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster III ND587 LD-Q 405 Sqn
Adres:
Rue de Brigaude, op de grens van Gallaix en Maulde, Leuze-en-Hainaut
Lengtegraad:
3°33’57.2″E
Breedtegraad:
50°36’19.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer