Monument voor de bemanning van Wellington IC DV786 156 Sqn

In de nacht van 2 op 3 juni 1942, om 02.41 uur, stortte in de velden van het gehucht Linthout in Brussegem (Merchtem) de Britse Vickers Wellington IC DV786 bommenwerper van 156 Squadron neer.
Het toestel was op 2 juni om 23.38 uur opgestegen in Alconbury (Engeland) om samen met nog 195 andere bommenwerpers, vertrekkend van op andere vliegvelden, het Ruhrgebied en meer bepaald de stad en regio rond Essen te gaan bombarderen.
Op de terugweg werd het toestel neergehaald door een Duitse Bf 110 nachtjager van 6./NJG1 (zesde Staffel van Nachtjagdgeschader 1,) bemand door Oberleutnant Eckart-Wilhelm von Bonin en zijn navigator Friedrich Johrden. De Bf 110 was opgestegen op de basis van Sint-Truiden. Eckart-Wilhelm von Bonin (°Potsdam 14 november 1919, †Hamburg 11 januari 1992) ging in 1937 in dienst bij de Luftwaffe en hij behaalde 37 luchtoverwinningen.
De volledige Wellington-bemanning kwam om het leven en rust nu op de begraafplaats van Brussel in Evere:
Sergeant Patrick David Powell (piloot)
Sergeant Ernest Chadwick (waarnemer/navigator)
Sergeant Thomas Cudworth (radio/schutter)
Sergeant Leonard Johnson (schutter)
Sergeant Thomas James Kehoe (radio/schutter.)
De sfeervolle inhuldigingsplechtigheid op vrijdag 2 juni 2017 was een initiatief van het gemeentebestuur van Merchtem in samenwerking met de Kring Oud-soldaten, de Vriendenkring Oud-soldaten Peizegem, de Nationale Strijdersbond Afdeling Brussegem, de Heemkring Soetendaelle en auteur Jan Willems.
Op het pleintje gelegen in de Bollestraat, tegenover de Havana Club, staat nu een monument voor de bemanning. Het monument staat niet ver van de crashplaats. De Wellington kwam neer tussen de Bollestraat en de Hondsbergstraat, richting Linthout.
Het model van de Wellington, te zien op een van de foto’s, werd na de plechtigheid verwijderd. Bij het monument staat ook een bord met informatie over de crash.

Op de tweede foto zien we burgemeester Eddie De Block.

De derde foto, onthulling van het monument door Kolonel Vlieger Ir Koen Hillewaert, schepen Maarten Mast en auteur Jan Willems.

Op de vierde foto, vlnr, schepen Steven Elpers, Luitenant-kolonel Geert Tamsyn, auteur Jan Willems, schepen Paul Van Den Eynde (wat achteraan,) Kolonel Vlieger Ir Koen Hillewaert, burgemeester Eddie De Block en schepen Mario Vandevelde.

De historicus en auteur Jan Willems stelde ook zijn boek voor over de crash. Het boek ‘Vliegtuigcrash te Linthout-Brussegem’ (78 blz) kost 20 euro, waarvan 2 euro wordt overgemaakt aan het Kinderkankerfonds. Bestellen kan via e-mail janwillems@telenet.be
Beelden: © Frans Van Humbeek, 02/06/2017
Datum gebeurtenis:
03/06/1942
Datum inhuldiging:
02/06/2017
Datum registratie:
03/06/2017
Locatie:
Monument voor de bemanning van Wellington IC DV786 156 Sqn
Adres:
Pleintje rechtover Tapasbar Havana Club, Bollestraat 47. Pleintje op de kruising tussen Bollestraat en Eeckhoutveldweg.
Lengtegraad:
4°16’15.5″E
Breedtegraad:
50°56’33.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer