Fouga Magister MT03

Het vliegveld van Brustem heeft voor Zuid-Limburg en voor de stad Sint-Truiden in het bijzonder een belangrijke rol gespeeld: velen verdienden er de kost als militair en kwamen in de stad en streek wonen nadat ze hier een tweede thuis vonden. Trouwens, nu, meer dan tien jaar na de sluiting eind 1996, kijken vele inwoners van Sint-Truiden en omgeving met nostalgie terug op de periode toen Fouga Magisters of Alpha Jets het luchtruim boven hun huizen doorkliefden.
Het vliegveld is nu voor ongeveer de helft omgetoverd in Brustem Industriepark. Toen men bij het uittekenen van het nieuwe industriegebied een rotonde plande aan de in- en uitgang, heeft men deze kans aangegrepen om hier een blikvanger te plaatsen met een zekere symboliek: een Fouga Magister in de kleuren van de Rode Duivels zou permanent de speciale band tussen Sint-Truiden en de Belgische Luchtmacht duidelijk maken.

De Luchtmacht zorgde voor het vliegtuig: reeds enige tijd stond Fouga Magister MT03 klaar op de Campus Saffraanberg maar de fundering waar het vliegtuig op verankerd moest worden, liet op zich wachten. Maar op dinsdag 13 mei 2008 kreeg de Fouga zijn ereplaats en ’s avonds stond hij te blinken op de rotonde.

Tijdens een korte plechtigheid op vrijdag 16 mei 2008 werd ook het bord onthuld met wat uitleg over de Fouga Magister en de Rode Duivels. Burgemeester en volksvertegenwoordiger Vandenhove, Kolonel Huybrechts (Campus Saffraanberg), Kolonel Laurent (1ste Wing, Beauvechain), de vroegere leiders van de Rode Duivels “Red” Dewaelheyns en Leo Lambermont, en de weduwe van Paul Van Essche, ook een voormalig leider van ons nationaal stuntteam, kweten zich van deze taak.

Heel wat actieve en gepensioneerde militairen, zowel piloten als grondpersoneel, waren aanwezig. Onder hen merkten we o.a. “Steve” Nuyts, piloot bij het Slivers-duo op F-104G en voormalig bevelhebber van Brustem, en Paul Rorive, laatste piloot op Fouga Magister. Nadien konden de genodigden op Saffraanberg een film over de Rode Duivels gaan bekijken. Tijdens het daaropvolgende weekend kon ook het grote publiek de vertoning van deze film bijwonen terwijl in de inkomhal een tentoonstelling over de Rode Duivels opgesteld stond. In het Historische Centrum Luchtmachtbasis Brustem (abdijsite in het hartje van de stad) komt de geschiedenis van de basis uitgebreid en permanent aan bod.

Beelden: © Bart Beckers, 07/08/2015 | © Luc Wittemans, 18/08/2008 | © Luc Wittemans
Datum gebeurtenis:
13/05/2008
Datum inhuldiging:
16/05/2008
Datum registratie:
31/05/2008
Locatie:
Fouga Magister MT03
Adres:
Rotonde voormalige ingang vliegbasis Brustem, Luikersteenweg (N3), Sint-Truiden
Lengtegraad:
5°12’11.2″E
Breedtegraad:
50°48’11.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer