First Wing Historical Center

De ontstaansgeschiedenis van wat nu bekend is als de luchtmachtbasis Beauvechain is vrij ingewikkeld, temeer daar op twee verschillende plaatsen in de onmiddellijke omgeving telkens een aparte piste werd aangelegd. Op het gehucht ‘Les Burettes’ legden de Belgen een startbaan aan in 1940. Na de Bevrijding gebruikten de Amerikanen deze onze de naam ‘Le Culot East’ en ‘Y-10’. Even verderop, bij het gehucht Le Culot, werd eveneens een piste aangelegd, door de Belgen ‘Hamme-Mille’ gedoopt, door de Amerikanen ‘Le Culot’ en ‘A-89’. De Duitse bezetter gebruikte het onder de naam ‘Flugplatz Le Culot’ voor zijn bommenwerpers van het Kampfgeschwader 3 tijdens de Slag om Engeland. Nadien was het de buurt aan de Amerikaanse Thunderbolts, ondermeer deze van de 36th Fighter Group.

De Belgische Luchtmacht vestigde er haar 1ste Jachtwing, die in 1996 werd ontbonden. Anno 2011 krijgen op Beauvechain de aspirant-piloten hun elementaire vliegopleiding op Siai Marchetti.

De 1st Jachtwing werd in 1996 ontbonden. Kol Vl Ir. Fontaine, commandant van de basis stichtte de ‘Flying Falcons,’ een vereniging van oudegedienden en sympathisanten van Beauvechain. De oude boerderij Dewaersegger en enkel gebouwen daarrond konden gebruikt worden voor het First Wing Historical Center. De boerderij op zichzelf is al een erg waardevol gebouw. Ze stond er al in de periode van de Militaire Luchtvaart en werd ook de Duitsers en later door de Belgische Luchtmacht gebruikt. Het centrum telt een aantal zeer actieve vrijwilligers. Alle stukken zijn bijzonder mooi tentoongesteld in dit unieke kader.

Meer info zie https://1winghistoricalcentre.be/

Beelden: © Frans Van Humbeek, 15/5/2018
Datum registratie:
21/12/2006
Eigenaar:
Defensie
Locatie:
Historical Centre ”1Wing”
Adres:
Rue Longue, Bevekom
Lengtegraad:
4°46’55.5″E
Breedtegraad:
50°45’21.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer