Brandstofdepot

Thierry Cardon maakte melding van dit brandstofdepot in Lissewege. Het is gelegen langs het kanaal Zeebrugge-Brugge ter hoogte van Lissewege-dorp. Het is alleen bereikbaar per fiets of te voet. Het betreft drie groepen van vier reservoirs met een opslagcapaciteit van in totaal zes miljoen liter. Volgens informatie van Thierry zouden de reservoirs in 1943 door de Duitsers gebouwd zijn voor de bevoorrading van U-boten. Meerpalen zijn nog te zien ter hoogte van elke groep reservoirs. In 1948 wordt in Belgische documenten aangeraden om deze tanks te gaan gebruiken voor de aanleg van een strategische reserve voor de Belgische Luchtmacht.

Op 23 april 2008 vernomen op het CDH dat de fuelciternes van Lisseweg puur Belgisch zouden zijn ! Een ‘Antlantikwal’ specialist beweerd dat hij daarvan sporen heeft gevonden vanaf 1939 (2 x 2 citernes !)
Pas na de oorlog (1947) zal er een derde serie van twee bijgebouwd worden. In 1948 waren er sporen om deze fueltanks te gebruiken voor een operationele reserve.

Beelden: © Thierry Cardon, 08/2007 | © Thierry Cardon, 08/2007 | © Thierry Cardon, 08/2007
Datum registratie:
29/12/2007
Eigenaar:
Defensie
Adres:
Langs het kanaal Zeebrugge-Brugge ter hoogte van Lissewege-dorp

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer