Belgisch Militair Kerkhof Hoogstade

Op het Belgisch militair kerkhof van Hoogstade zijn tussen de Belgische graven ook een twintigtal Commonwealth gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog begraven. Vier daarvan behoorden tot het Royal Flying Corps of de Royal Air Force.

2Lt Robert R. Grant behoorde volgens de CWGC database tot 29 Squadron. Dit squadron opereerde in juni 1917 van het vliegveld Le Hameau (Izel-lès-Hameau, W van Arras). 2Lt Robert Grant kwam om bij een vliegongeval op 13 juni 1917. Sommige bronnen vermelden dat dit zou gebeurd zijn met SPAD VII serial A6688 maar 29 Squadron is nooit uitgerust met dit type, ze vlogen met Nieuport 17, 23 en 27 tot april 1918 toen ze uitgerust werden met RAF SE.5A. De CWGC-database heeft de eenheid van 2Lt Grant als 29 Squadron maar andere bronnen vermelden zijn eenheid als 23 Squadron en deze eenheid was inderdaad uitgerust met SPAD VII. Op de dag van het ongeval van 2Lt Grant verhuisde dit squadron net van Bruay (ZO van Lens) naar La Lovie vliegveld bij Poperinge. Het lijkt er dus op dat de eenheid waartoe 2Lt Grant behoorde foutief in de CWGC database is opgenomen.

2Lt Ronald Charles Wybrow Morgan was een piloot bij 55 Squadron uitgerust met De Havilland DH.4 bommenwerpers en gebaseerd op het vliegveld van Boisdinghem, bij Saint-Omer in Noord Frankrijk. Op 27 juli 1917, met zijn observer Lieutenant Willam Cooke in DH.4 serial A7509, maakte hij deel uit van een formatie die het vliegveld van Gontrode bij Gent ging bombarderen. Op de terugweg werden ze aangevallen door Duitse jagers en daarbij werd 2Lt Morgan gewond. Desondanks kon hij zijn vliegtuig nog crash-landen in de Britse linies bij Hoogstade. Hij werd met zware verwondingen opgenomen in het Belgische militair hospitaal te Hoogstade maar overleed ’s morgens vroeg op 28 juli 1917. Zijn observer kwam er ongeschonden vanaf.

Corporal Stuart James Bence was de boordschutter van Lieutenant C.H. Miller van 211 Squadron, gebaseerd op Petite Synthe bij Duinkerken, Noord Frankrijk. Op 13 augustus 1918 waren ze onderweg voor een fotoverkenningsopdracht met DH.9 serial B7614 toen ze aangevallen werden door zes Duitse jagers. Daarbij werd Corporal Bence gedood. Piloot Miller werd gewond maar kon een crashlanding maken bij Oudekapelle. In de CWGC-database staat de overlijdensdatum van Corporal Bence als 14 augustus 1918 maar de crashlanding gebeurde wel degelijk op 13 augustus 1918. Sommige bronnen spreken elkaar tegen, waarschijnlijk gaat het om een administratieve vergissing.

Lieutenant James Noel Nelson, van 213 Squadron met basis Bergues in Noord Frankrijk, werd tijdens een opdracht op 12 juni 1918 aangevallen door vijandelijke jagers en raakte gewond. Hij kon zijn vliegtuig nog aan grond zetten te Pervijze maar overleed aan zijn verwondingen op 14 juni 1918. Volgens sommige bronnen vloog hij met Sopwith Camel serial B7272 en was de noodlanding eerder een crashlanding. Maar deze Camel komt in latere operaties nog aan bod wat zou betekenen dat hij herstelbaar was dan wel dat de serial niet correct is.

Beelden: © Michel Collaert, 19/10/2017
Datum registratie:
08/11/2006
Locatie:
Belgisch Militair Kerkhof Hoogstade
Adres:
Brouwerijstraat, Hoogstade, Alveringem
Lengtegraad:
2°41’21.1″E
Breedtegraad:
50°58’43.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer