‘Langs hier, langs daar . .. ‘

(Foto Collectie Nederlands instituut voor Militaire Historie)

Brugge, 9 december 2022. In Nederland bundelde Peer Dekkers meer dan 160 verhalen vol met belevenissen van militaire vliegers tijdens hun opleiding. Het vierde deel met verhalen van jachtvliegers uit de Koninklijke Luchtmacht. Vliegerverhalen, we krijgen er geen genoeg van. Dat zit ook in de naam van ons online magazine. Hangar Flying is vernoemd naar de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart.  

De verhalen zijn de belevenissen van Nederlandse vliegers, toch zitten er ook heel wat Belgische linken verweven door heel wat anekdotes die zich in ons land afspelen. In de jaren ’60 en ’70 werd de voorgezette vliegeropleiding (VVO) gezamenlijk door de Nederlandse en Belgische luchtmacht gegeven. De VVO vond plaats op de Belgische luchtmachtbasis Brustem. In beide landen was een groot aantal piloten nodig om de honderden jachtvliegtuigen en helikopters te bemannen om het Rode Gevaar op afstand te houden. Of zoals de auteur het schrijft: “Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar in een niet eens zo ver verleden werd de grens tussen Nederland en België nog streng bewaakt door douane, marechaussee, rijkswacht en andere koddebeiers op zoek naar tabak, boter en andere contrabande. Wij Ollanders maakten wekelijks de trip heen- en terug mét contrabande.”

De voortgezette opleiding voor vliegers op de vliegbasis Brustem (B). Telegrafist der 1e klasse J.G. van der Vegte (links) krijgt de laatste aanwijzingen van een Belgische moniteur. (Foto Collectie Nederlands instituut voor Militaire Historie)

De Nederlandse élèves-pilotes leerden in 150 vlieguren de grondbeginselen van het militair vliegen door Belgische moniteurs. De opleiding introduceerde heel wat Franse termen bij de Nederlanders. Als lezer konden we ook leren dat de voertaal in de lucht zomaar opeens in het Frans veranderde als het spannend werd. 

De verhalen zijn voor een belangrijk gedeelte geschreven door de samensteller Peer Dekkers, maar daarnaast zijn er ook bijdragen van bijna vijftig verschillende auteurs. Peer begon zijn vliegopleiding in 1966 op Woensdrecht op de Fokker S-11, gevolgd door de voortgezette opleiding op de Fouga CM170 in Brustem en, na terugkomst in Nederland, de T-33. Na zijn brevettering in 1968 vloog hij F-84F en NF-5 op Eindhoven, en op Volkel F-104G Starfighter en F -16. Hij sloot zijn vliegende loopbaan na 4.000 vlieguren op de Cessna T-37 in de USA.

Grondschool

De titel van het boek is geïnspireerd op een les tijdens de grondschool in Saffraanberg ter kennismaking met de Fouga Magister. Het hydraulisch systeem was vrij eenvoudig en het onderricht werd niet moeilijker gemaakt dan nodig. Op een schoolkaart en met een aanwijsstok volgde de adjudant de weg die de hydraulische vloeistof met het commentaar: “Langs hier, langs daar en terug naar vergaarbak”. Het is meteen ook een mooie metafoor voor de weg die piloten hebben afgelegd naar hun vleugels op basissen in Nederland, België, de VS of Canada alvorens te landen op een operationeel squadron van de Koninklijke luchtmacht. 

Een briefing voor het vertrek van de volgende lesvlucht van deze Nederlandse leerling piloot. Bemerk de staatsieportretten in het lokaal: Naast Koningin Fabiola en Koning Boudewijn hangt ook het officiële portret van de Nederlandse Koningin Juliana. (Foto Collectie Nederlands instituut voor Militaire Historie)

Trouwens was die grondschool in Saffraanberg best moeilijk, maar daar hadden de pientere studenten snel een oplossing op gevonden. De multiple choice-testen veranderden nooit en met wat biertjes kregen ze de oplossingen van de vorige klas. De auteur van het stukje herinnerde nog steeds de eerste vier antwoorden: a b b a…

Naast de beginselen komen in het boek ook heel wat verschillende vliegtuigtypes aan bod, van de Harvard uit de vijftiger jaren tot de hypermoderne F-35, en ondertussen niet te vergeten F-104 Starfighter en F-16. Zeer gelijkaardig met het traject dat onze Belgische piloten volgen op de Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT), een gezamenlijke opleiding voor piloot-studenten uit lidstaten van de NAVO de Sheppard Air Force Base in Texas, Verenigde Staten.

Het boek ‘Langs hier, langs daar … ‘ is het vierde deel in een serie boeken met verhalen door Nederlandse jachtvliegers. Ze worden uitgegeven door Martin Leeuwis, zelf ook een gepensioneerd jachtvlieger, en zijn een succes met meerdere herdrukken. Het boek is rijk geïllustreerd en telt 192 pagina’s in A5 formaat.

Fouga Magister straaltrainers in gebruik bij de gezamenlijke Belgische en Nederlandse voortgezette vliegopleiding (VVO) op vliegveld Brustem. Een foto uit het archief van het voormalig Instituut voor Maritieme Historie. (Foto Collectie Nederlands instituut voor Militaire Historie)

Boek: “Langs hier, langs daar . .. “

Samensteller: Peer Dekkers
ISBN: 978 94 90008 277 Prijs: € 18,95
Website: www.jachtvliegers.info
Martin Leeuwis Publications – Postbus 192 – 5250AD Vlijmen – the Netherlands

Boeken in serie met ‘jachtvliegers verhalen’:

  • Langs hier, langs daar … (2022 1e druk) – Peer Dekkers
  • Jachtvliegers vertellen hun verhaal (2021 2e druk) – Gerrit Boxem
  • Jachtvliegers doen een boekje open (2020 2e druk) – Martin Leeuwis
  • Jachtvliegers in de Koude Oorlog (2010 4e druk) – Steve Netto
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer