Onze winnaar geniet van zijn stuntvlucht

201610_LuchtdoopLorenzo03_TBR.jpg

Wevelgem, Zaterdag 22 oktober 2016. Eindelijk kon de winnaar van de stuntvlucht – naar aanleiding van onze 100ste nieuwsbrief – de lucht in. De weersomstandigheden zorgden er voor dat de afspraak met onze gelukkige winnaar Lorenzo Deschodt tot twee keer werd uitgesteld. Met een gezonde dosis spanning maakte hij zijn opwachting bij Propeller bvba.

Dat Lorenzo veel geluk had bij onze wedstrijd blijkt uit het resultaat van de trekking. Want eerlijkheidshalve moeten we melden dat de onschuldige hand eerst een andere hoofdwinnaar had aangeduid: Didier Dejonghe. “De hoofdprijs is voor vele vliegtuigliefhebbers een werkelijk topprijs en een sensatie buiten categorie,” liet hij ons weten toen hij de prijs weigerde. “Een andere luchtfanaat zal het veel gelukkiger maken. Beroepshalve zit ik namelijk quasi dagelijks in een vliegtuig als vlieginstructeur en -examinator. Acrobatieles geven aan beroepspiloten hoorde tot een paar jaar terug ook tot mijn takenpakket… Op dat gebied ben ik een echt verwend mens.” Zo werd Lorenzo onze tweede gelukkige.

Een band met het vliegveld

Lorenzo Deschodt heeft een band met het vliegveld van Wevelgem: “Mijn vader heeft hier gevlogen van van 1963 tot 2003, tot hij omwille van gezondheidsproblemen het toestel van de hand moest doen. Hij is nog wel iedere week aanwezig hier. Vroeger ben ik wel nog veel mee geweest, maar later ben ik als hobby meer met de motor gaan rijden. Het moment dat de motorpasse stilviel werd het vliegtuig verkocht. Of ik ambitie heb om zelf te vliegen? Ik vlieg af en toe wel eens mee en heb een theoretische opleiding bij Kortrijk Flying Club achter de rug. Maar dat was vooral om voor de flightsimulator wat bij te leren. Ik had mijn echtgenote wel beloofd er niet verder in te gaan. Maar wat niet is kan nog wel komen ooit.”

Meevliegen is voor onze winnaar duidelijk geen probleem. Zo is hij ’s morgens al meegevlogen met twee bevriende piloten om de vernieuwde Apron 3 te openen op Oostende. Maar het acrobatiewerk geeft hem toch een gezonde dosis spanning. “In een pretpark ben ik ook nooit een fan geweest van achtbanen,” geeft hij mee.

Onze winnaar Lorenzo luistert aandachtig naar de uitleg van piloot Scott Menten.

Nog meer briefing over de Vondelmolen Pitts van Propeller BVBA.

Piloot van dienst is Scott Menten. Tijdens de briefing geeft hij gedetailleerd weer welke manoeuvres hij gaat uitvoeren. “We vliegen van hier richting Ieper om de A19 snelweg als referentie te gebruiken. Om kennis te maken met acro voer ik eerst een trage zachte looping uit. Daarna zullen we een 4-tal sequenties uitvoeren met telkens een aantal bewegingen die we van licht naar iets zwaarder opbouwen,” tracht hij Lorenzo wat gerust te stellen.

Lorenzo had al de tip gekregen om niet te kort bij te kijken, wat Scott alleen maar kan beamen: “Bij manoeuvres in het verticale – dus weg van de horizon – volg je best de vleugel. Het moment dat je over de kop gaat kijk je best in het oneindige en volg je de neus mee. Zo heb je weinig kans tot desoriëntatie.”

Let’s rock & roll

We verlaten de briefing ruimte: “Let’s rock & roll,” lacht Lorenzo. “Stoere taal nu, maar toch heb ik een bang hartje hoor.” Op de apron van Wevelgem staat de knalrode Vondelmolen Pitts S.2A (OO-NUE) al klaar. Scott geeft onze passagier een uitgebreide uitleg over het toestel en hoe ze tijdens de vlucht kunnen communiceren. Instappen, vastgespen en motor aan. Nog een duim omhoog bij Lorenzo… ze zijn vertrokken.

Terwijl we in het luchthavengebouw wachten samen met de echtgenote van Lorenzo genieten we van de voornaamste weekendactiviteit in Wevelgem: sportvliegerij van diverse origine. Aan de einder zien we de felrode tweedekker terugkeren richting terra firma. Lorenzo zwaait enthousiast en met een grote glimlach met een leeg spuugzakje.

Donkere wolken rond de luchthaven, maar richting Ieper waar ze hun acrovlucht boven de A19 zullen maken is het perfect weer.
Nog een duim omhoog bij Lorenzo… Let’s rock & roll!

Écht gejeund

We stappen ze tegemoet in de hangar: “Ik kan hier nog gerust een uur in de open cockpit blijven zitten en nagenieten,” glundert Lorenzo. “Een dikke merci wi joengens, ken mi écht gejeund,” klinkt het nog in het sappige West-Vlaams.

“Al had hij na de eerste looping niet zo een positief gevoel,” vult Scott aan. “Ik kreeg meteen een teken dat hij het maar zo zo vond. Dan heb ik de volgende geplande manoeuvres rustig aangepakt en stuk voor stuk afgewerkt. We haalden tot om en bij de 5G en -1,5G, ik heb dus niet doorgetrokken. Ja, de vlucht verloopt steeds in samenspraak met de passagier.”

“Tegen alle verwachtingen in, maar krijg ik morgen weer de kans om acro te vliegen, ik doe het meteen,” klinkt het nog enthousiast bij Lorenzo. “Het is een krachtige machine, zeker als je het gewoon ben om met een gewoon sportvliegtuig mee te gaan. Ik zou het iedereen aanraden om eens mee te maken. Die open cockpit? Je bent zodanig in het moment dat je geen tijd hebt om het koud te krijgen. Of ik nu wel op een rollercoaster stap in een pretpark? Neen, geef mij maar dit Vondelmolen pretpark,” lacht Lorenzo tenslotte.

Vertrokken voor een zeer memorabele vlucht. 

“Ik kan hier nog gerust een uur in de open cockpit blijven zitten en nagenieten,” glundert Lorenzo met het trotse bewijs van een leeg spuugzakje in de handen. 

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

Met dank aan Propeller bvba

Propeller BVBA is sinds 1994 een gevestigde waarde als het op luchtvaartactiviteiten aankomt. Het bedrijf is gebaseerd op de Internationale Luchthaven van Kortrijk/Wevelgem (Luchthavenstraat) en beschikt, naast een achttal moderne en goed onderhouden vliegtuigen en een grote groep ervaren instructeurs, ook over een gebouw met verschillende operationele ruimtes en groot leslokaal. Er worden tal van opleidingen aangeboden, maar ook verschillende soorten luchtdopen en luchtpubliciteit. Daarnaast heeft Propeller al het materiaal om vliegtuigen op Wevelgem of andere locaties schoon te maken en helpen ze eigenaars met het verkopen van hun vliegtuig(en).

Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer