NextGen strijkt neer in Oostende

201603_NextGenAviation03_TBR.jpg

Oostende, 1 maart 2016. Voor de regionale luchthaven Oostende-Brugge spelen vooral cargo- en passagiersvluchten een rol, maar de luchthaven breidt nu de activiteiten uit naar general aviation met de komst van NextGen Aviation. CEO Marcel Beulens van de luchthaven is alvast opgetogen over de komst van het bedrijf dat exact 5 jaar geleden werd opgericht in Antwerpen.

General aviation is een onderdeel van de industrie dat in Oostende nog ontbreekt,” stelt Marcel Beulens. “We hebben wel plannen om een general aviation terminal te bouwen om meer privé- en zakenvluchten aan te trekken. Maar nu is NextGen dus sneller dan onze investeringsaanvragen worden goedgekeurd,” lacht Beulens.

Op de apron van Oostende: NextGen CEO Tim De Meijer, CEO van de luchthaven Marcel Beulens en Rob Schreurs DFO van NextGen

“We hebben met EGIS en Marcel al een mooie samenwerking in Antwerpen,” stelt Tim De Meijer, de 27-jarige CEO van NextGen. “Het basisidee van ons bedrijf is dat we privéluchtvaart een andere touch willen geven. We merkten dat klanten niet altijd even goed behandeld werden, vandaar het idee om de persoonlijke service meer in de kijker te zetten. Onze slogan is niet voor niets ‘Flying is personal again’. In de voorbije vijf jaar hebben we een gepassioneerd team kunnen opbouwen.”

Een ruim aanbod

NextGen Aviation Group bestaat uit twee onderdelen. Bij NextGen Aviation bieden we assistentie bij de aankoop van vliegtuigen. We gaan potentiële kopers helpen om het toestel dat het best aansluit bij hun noden te kopen. Mensen kregen soms vliegtuigen toegewezen waar ze eigenlijk niet zoveel mee konden doen. Daar kunnen wij hen bijstaan in het verhaal. Eens het toestel is aangekocht, helpen we 24/7 bij het management van het vliegtuig en zorgen we dat alles tiptop is orde is voor dat vliegtuig.”

De komst van NextGen op de luchthaven van Oostende lokte ook heel wat regionale en landelijke media naar de voorstelling.

“Ook twee of meerdere piloten die samen een vliegtuig willen aankopen begeleiden we in het Fractional ownerschip proces. Door duidelijke contracten op te stellen en vooraf goede afspraken te maken kom je al heel ver. In Antwerpen hebben we een eigen loods ter beschikking en die begint ook goed gevuld te geraken. Ook klanten die zelf vliegen assisteren we, we staan hen bij met de vluchtplanning of ze krijgen begeleiding van een van onze safetypiloten zodat ze te allen tijde een goede opvolging hebben. We hebben ook een nauwe band met Pilatus Aircraft en zo hebben onlangs nog iemand bijgestaan met de koop van een PC-12. Onze loods doet ook dienst als evenementenlocatie voor recepties of productvoorstelling in combinatie met onze vloot,” weet Tim nog te vertellen.

Vloot van acht vliegtuigen

Het tweede luik is NextGen Partners, de Private Flyers Club van de groep: “De sleutel in het verhaal is de dynamische en groeiende vloot,” gaat Tim verder. “We beschikken momenteel over een vloot van acht vliegtuigen. Die worden ingeschakeld al naargelang de bestemming en de noden van de klant. Onze leden kopen dus geen aandeel in één vliegtuig maar in diverse types. De types worden gevlogen door een eigen crew op professioneel niveau.”

Om de West-Vlaamse klanten beter te bedienen zal NextGen al een eerste Piper PA-46-500TP Malibu Meridian stationeren in Oostende.

“De inlegprijs houden we zo laag mogelijk. We willen het vliegen stimuleren en mensen moeten zich gemakkelijk van A naar B kunnen verplaatsen in een privévliegtuig. Ruwweg liggen er 2.500 bestemmingen binnen ons bereik en dat niet enkel in Europa, maar ook in Noord-Afrika. Ons aanbod gaat van grote internationale luchthavens en tot kleine regionale vliegveldjes. Ook enkele speciale uitschieters zoals Courchevel in de Franse Alpen behoort tot de mogelijkheden. Een luchthaven met een van de moeilijkste pistes ter wereld. Maar onze crew is getraind om erop te landen. Trouwens, twee uur na het vertrek in Oostende kan je er al op de skilatten staan. Nog een bijzondere bestemming is Lido in Italië, een grasveldje nabij het centrum van Venetië. Je kan er direct de boot op naar het centrum.”

24/7 toegang tot de vloot

“De leden hebben 24/7 toegang tot de vloot en daarbij is Oostende ook zeer belangrijk in onze strategie. In Antwerpen zijn we immers beperkt van 7 tot 23 uur, hier is er geen beperking en daarnaast zijn ook alle radiobakens aanwezig om bij slechte weersomstandigheden te opereren. Tenslotte kunnen we zo onze West-Vlaamse klanten beter bedienen. Voor die klanten zullen we al een eerste Piper PA-46-500TP Malibu Meridian stationeren in Oostende.”

De komst van NextGen is een eerste stap in de plannen van de luchthaven om meer general aviation aan te trekken.

“Ook de samenwerking met EGIS is een pluspunt, we hebben al een goede samenwerking in Antwerpen en hier in Oostende zijn er weinig operatoren. We hopen zo het tij te keren en samen met EGIS een succesverhaal te schrijven.”

“Op dit moment hebben hebben we een 80-tal actieve klanten voor NextGen Aviation en bij NextGen Partners zijn er 30 klanten die zeer actief vliegen. Zij betalen 1.500 euro als instap en dan de kostprijs per uur per vliegtuig.”

De ambities van NextGen zijn om met één vliegtuig per jaar te groeien.

Nieuwe terminal

“De komst van NextGen is een eerste stap in de plannen van de luchthaven om meer general aviation aan te trekken,” herhaalt Marcel Beulens. “Onze kust heeft heel veel troeven die we kunnen uitspelen naar de privéluchtvaart. Concreet kijk ik dan naar het luchtvaart gebeuren in het Frans Le Touquet waar ieder weekend tientallen piloten neerstrijken en daar de lokale economie steunen. Vorig jaar hadden we ook enkel beroemdheden op bezoek zoals Tom Jones, Lady Gaga, Pierce Brosnan, …. Die moeten dan allemaal door het hoofdgebouw. Die mensen vragen niet meteen de grote luxe, maar vooral discretie.”

CEO Tim in de cockpit van een PC-12: “We hebben een nauwe band met Pilatus Aircraft en hebben onlangs nog iemand bijgestaan met de koop van een PC-12.”

“Om dat publiek meer aan te trekken willen we een nieuwe general aviation terminal bouwen. Daarvoor gaan we de hangar 5, de oude onderhoudsloods langs de Nieuwpoortsesteenweg, afbreken om daar een nieuwe terminal met kantoren neer te zetten. Te vergelijken met de huidige infrastructuur van Aviapartner en Abelag op Brussel Nationaal.”

Een eerste deel van de vernieuwing naar de general aviation zijde van de luchthaven is al bezig met de apron die vernieuwd wordt. Tegen eind volgend jaar hoopt men te kunnen starten met de nieuwe terminal. Of de luchthaven hiermee een direct concurrent wordt van Kortrijk-Wevelgem? Volgens Marcel Beulens is dit niet het geval: “We ontwikkelen een business die nog niet bestaat in de provincie. In Wevelgem zijn er vooral eigenaars die er hun vliegtuigen stallen. Zo weet ik dat het vliegtuig van Marc Coucke er staat. Misschien kan hij het verhuizen naar hier? Het is alvast een pak dichter bij het voetbal,” knipoogt Beulens.

De dag van de persvoorstelling was niet alleen de vijfde verjaardag van NextGen Aviation, ook CEO Tim De Meijer mocht zijn 27ste verjaardag vieren. De luchthaven bood hen een smakelijke taart aan.

Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer