Green Tech Aircraft

GTA01

Leuven, 2 juli 2015. Terwijl de Solar Impulse boven de Stille Oceaan ‘elektrische luchtvaartgeschiedenis’ aan het schrijven is, bel ik met een Belgische ondernemer die hetzelfde hoopt te doen op een iets kleinere schaal.

Innoverend, sexy, snel én Belgisch. De Ypselon GT zou binnen enkele jaren op de markt moeten zijn.

 

David De Ridder (41 jaar) is de bezieler van ‘Green Tech Aircraft’ (http://www.greentechaircraft.com), een Belgische start-up die vanaf nul een elektrisch sportvliegtuig aan het ontwerpen is. Tegen 2019 hopen ze deze innovatieve machine op de markt te brengen. Een dergelijke onderneming opzetten is natuurlijk niet iedereen gegeven, enige achtergrond is vereist. David en zijn partners kunnen in ieder geval alvast degelijke papieren voorleggen.

 

Een ervaren team…

David is zelf boordcommandant op de Airbus A320 bij Thomas Cook AIrlines Belgium. Als tiener was hij al bezig met modelbouw. Toestellen zelf ontwerpen en vliegen was de uitdaging! Tijdens zijn vliegopleiding in Phoenix kwam David in contact met zelfbouwers. Dit vuur is blijven smeulen en in 2010 vloog hij zijn eigen RV8: zeven jaar en 3.000 bouwuren na de start van dit project!

 

David De Ridder, de bezieler van dit project is captain op Airbus A320, en heeft ondertussen 12.500 vlieguren. 300 daarvan zijn in kleine ‘general aviation’ toestellen.

 

David mag dan wel de bezieler zijn van Green Tech Aircraft, hij staat er zeker niet alleen voor. Filip Verstocken en Bert Naessens hebben beiden een engineering achtergrond en zijn ook actieve lijnpiloten. Erwin Roels is met zijn achtergrond als verkoopdirecteur in een IT-bedrijf goed geplaatst om hen met de marketing bij te staan. Over Kris Van den Bergh hebben we het al eerder gehad op onze website (lees het artikel hier (https://www.hangarflying.eu/nl/node/2004)).

 

Enkele andere teamleden eerder dit jaar op de ‘Aero’ in Friedrichshafen. Van links naar rechts David De Ridder, Filip Verstocken en Bert Naessens.

 

Naast dit kernteam worden ook nog externe competenties aangetrokken. Zo wordt onder andere samengewerkt met de VUB, het Von Karman-instituut en enkele bedrijven in binnen- en buitenland die onder andere rond de aandrijving specifieke kennis kunnen bieden.

 

…voor een innovatief vliegtuig.

De Ypselon GT is vanaf de eerste lijn ontworpen met de idee om een elektrische aandrijving te krijgen. Hierin verschilt het toestel bijvoorbeeld van de Pipistrel Alpha of andere toestellen die eerst bedoeld waren om met een zuigermotor te vliegen en daarna pas een andere krachtbron kregen.

 

Een elektromotor heeft minder ruimte nodig dan een andere aandrijving. Door hier vanaf het eerste ontwerp rekening mee te houden, kon een zeer rank resultaat bekomen worden.

 

Zo kan de aerodynamica zeer ‘clean’ gehouden worden aangezien er geen grote luchthappers nodig zijn voor de motorkoeling. Dit resulteert in een vliegtuig dat niet alleen snel is, maar door zijn efficiëntie ook nog een aanvaardbarereikwijdteheeft. Twee uur cruisen aan 130 knopen, met dan nog een half uur reserve, zijn cijfers die potentiële eigenaars moeten interesseren. Momenteel is het opladen op vliegvelden nog een probleem. De ontwerpers hopen dat zodra snelle laadpalen voor wagens hun opmars maken in het straatbeeld, dit ook het geval zal zijn op verschillende vliegvelden.

 

Eigenaars moeten wel eerst het toestel zelf in elkaar steken, want het zal enkel als ‘experimental’ kitvliegtuig aangeboden worden. Dit moet geen al te grote drempel betekenen, want de bedoeling is dat al na 400 uur het luchtruim gekozen kan worden. De eerste twee weken van het bouwproces worden volledig begeleid in de fabriek van Greentech.

 

De bouwers hebben dan een vliegtuig dat niet alleen mooie prestaties kan voorleggen, maar dat ook zeer voordelig is in het gebruik: er is geen dure vliegtuigbenzine nodig en er zijn amper onderdelen die dure onderhoudsbeurten nodig hebben. De motor bijvoorbeeld moet totaal niet nagekeken worden tijdens de levensduur. De batterijen zijn ontworpen om eenvoudig vervangen te worden. Aangezien dit onderdeel nog een snelle ontwikkeling doormaakt, kan het vliegtuig up-to-date gehouden worden door de batterijen te vervangen.

 

Bovendien moet geen hangarruimte betaald worden. Het toestel is te vervoeren op een aanhangwagen en in een kwartiertje op te bouwen door één persoon. Dit is meteen de oplossing om ook op vakantie te kunnen genieten van het toestel.

 

De twee inzittenden zitten achter elkaar. Ook dit verbetert de aerodynamica van het ontwerp.

 

Niet alleen bouwen en ontwerpen

Het team van Green Tech Aircraft moet niet alleen technische hordes nemen, ook administratief en commercieel vergt een dergelijke innovatie extra aandacht. De eerste contacten met het Directoraat-Generaal Luchtvaart en de verzekeringswereld zijn tot hiertoe constructief. Beiden beseffen dat de (luchtvaart)wereld verandert en ze zich moeten voorbereiden op elektrische vliegtuigen in ons luchtruim. Ook internationaal is er veel gaande en zal EASA, het European Aviation Safety Agency, in toekomstige reglementeringen met elektrische vliegtuigen rekening (moeten) houden.

 

Sinds de introductie op de ‘Aero’ (www.aero-expo.com) in april 2015, is er al heel wat gaande rond de Ypselon. Niet alleen is het toestel vermeld in verschillende publicaties, maar er zijn ook al meerdere ‘Expression of Interest’ onderschreven. Als deze in orders omgezet worden, zullen er niet alleen in België toestellen vliegen, maar ook onder meer in de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië.

 

De weg voor Green Tech Aircraft is nog lang, maar het team weet waarmee ze bezig zijn. Het is in ieder geval boeiend om een dergelijk project in België van dichtbij te kunnen volgen!

 

Tekst: Peter Snoeckx

Foto’s: Green Tech Aircraft en David De Ridder

Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer