Ursel: alles loopt op wieltjes

_DSC7556.jpg

Ursel, 18 mei 2007.  Op 26 en 27 mei 2007 werd 40 jaar sportvliegen en 40 jaar Aëro Club Brugge gevierd op het vliegveld van Ursel (EBUL).

Die zaterdag werd een clubdag georganiseerd met een “Rally der Ralleys”, een twintigtal Moranes stegen op voor een rondvlucht over Flanders Fields.  Op zondag kon het publiek genieten van een Fly In en een opendeurdag.

De twee vliegclubs die de festiviteiten organiseerden, Aëro Club Brugge (ACB) en Vliegclub Ursel (VCU), maken gebruik van het militair domein van Ursel, de vroegere NAVO-vliegbasis die nu deel uitmaakt van een Europees natuurgebied.  In de zomer van 1952 was men begonnen met de aanleg van het NAVO-reservevliegveld ten noorden van de baan Knesselaere-Ursel.  Het voormalige oorlogsvliegveld B-67 bevond zich hoofdzakelijk ten zuiden van deze baan.

Op 14 februari 1967 stichtte ex-luchtmachtofficier Ir. Frank Denis de eerste naoorlogse Brugse vliegclub, de “Vliegclub Brugge Zeemeeuw.”  Aanvankelijk had men het idee om het zweefvliegen te beoefenen maar het bleef bij enkele testvluchten.  Tijdens de eerste maanden van 1967 werden luchtdopen met motorvliegtuigen georganiseerd te Oostende.  De club gaf enkel wat brochures uit en bezat geen vliegveld of vliegtuig.  Op 5 augustus 1967 werd het eerste eigen lesvliegtuig in gebruik genomen, de Morane-Saulnier MS.880B Rallye Club OO-TOT.  Er werd gevlogen te Gent/Sint-Denijs-Westrem.  Op 23 oktober 1967 kreeg de Brugse vliegclub als eerste in België een concessie voor het gebruik van een NAVO-vliegveld voor het sportvliegen, de concessie stond op naam van Frank Denis.  Dankzij de enthousiaste groep medewerkers groeide de feitelijke vereniging Vliegclub Brugge Zeemeeuw in enkele maanden tijd uit tot de VZW Aëro Club Brugge (20 februari 1969).

Steven Heytens (voorzitter VCU),
Henk De Knuydt (voorzitter Aëro Club Brugge),
Blanca Claeyssens (PR Aëro Club Brugge),
Danny Claeys (hoofdinstructeur Aëro Club Brugge) en
Frank Denis (erevoorzitter en stichter Aëro Club Brugge).

Aan de eerste concessie waren heel wat beperkende voorwaarden verbonden.  Aanvankelijk mochten de vliegtuigen niet op Ursel gestationeerd blijven, na de oefenvluchten moesten ze terug worden overgevlogen naar andere vliegvelden.  De infrastructuur moest op wielen staan zodat het veld zeer vlug kon ontruimd worden.  Als we nu Ursel bezoeken merken we nog altijd dat de clublokalen, loodsen of controle niet in steen zijn opgetrokken.  De caravan op wielen van de Aëro Club Brugge is wel vervangen door een vast clubhuis.  Binnen in “The Four Seasons” is het heel gezellig en de vrijwilligers achter de bar zorgen voor een warme sfeer.  Ook in de bar aan de ingang van het vliegveld worden we zeer vriendelijke onthaald.

Het eerste vliegtuig van de Aëro Club Brugge heeft zo’n 8000 uren gevlogen, meer dan 350 leerlingen kregen hierop een opleiding.  Het wacht nu achteraan in de loods op restauratie en zou als blikvanger gebruikt worden tijdens festiviteiten.
Ursel wil ook ULM’s toelaten, ze moeten zich aan dezelfde veiligheidsvoorwaarden houden dan de eigen sportvliegtuigen.  Tijdens ons bezoek op 18 mei 2007 werden de laatste motorproeven uitgevoerd van deze Skyranger.  De ULM die gebouwd werd door de Franse firma Best Off.

Een coördinatiecomité (CC-EBUL) is verantwoordelijk voor de exploitatie, het is tevens de enige gesprekspartner voor de overheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor de militaire en burgerlijke luchtvaart.  In het comité zitten vertegenwoordigers van de twee belangrijkste gebruikers van het vliegveld, Aëro Club Brugge en Vliegclub Ursel.  Vrijwilligers zorgen voor het onderhoud van de landings- en taxibanen.

Zowel de Aëro Club Brugge (www.aeroclub-brugge.be) als de Vliegclub Ursel (www.ebul.be) zijn erkende vliegscholen voor het  motorvliegen.  De ACB gebruikt Moranes als opleidingstoestellen.  Er wordt een evaluatie gemaakt voor de aanschaf van een nieuw reisvliegtuig met vier plaatsen.  Bij de VCU wordt gevlogen met Piper Cadet  II en Warrior III.  Beide clubs hebben hun eigen loodsen.  Op Ursel zijn ook verschillende vliegtuigen van privé-eigenaars gestald.  Er wordt gevlogen van vrijdagnamiddag tot zondagnamiddag.

Enkele bezoekers tijdens de Fly In.

De pleinoverste heeft een interventievoertuig en een radiowagen.  Ursel heeft geen gecontroleerd luchtruim, de radiowagen (Ursel Radio 135,125) geeft enkel advies (PPR, OPR).  Van de 2980 meter lange startbaan 07/25 wordt slechts 790 meter gebruikt voor de sportvliegtuigen.  Naast de vliegshow en Fly Ins is Ursel natuurlijk bekend om Wings and Wheels (http://www.wingsandwheels.be), de International Military History show waar zowel historische militaire voertuigen als vliegtuigen te bewonderen zijn.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer