Onder de Verkeerstoren

Aubin1.jpg

Oostende, 2 september 2010. Populaire TV-series als “Het Leven zoals het is, de luchthaven” hebben ons al een oppervlakkige blik gegund in de wereld achter de incheckbalies van luchthavens. Een boek over het leven achter de schermen van een luchthaven kon natuurlijk niet uitblijven.

In  “Onder de Verkeerstoren” beschrijft auteur Aubin “VB” Vanbelleghem het doen en laten van het luchthavenpersoneel van Oostende-Middelkerke. Aubin vertelt over het werk van handling agents en over de activiteiten van enkele kleinere luchtvaartmaatschappijen. Een handling agent zorgt op luchthavens voor ondermeer check-in, bagagebehandeling of het laden van vracht.

Het geromantiseerde verhaal van Aubin speelt zich af in de zestiger en zeventiger jaren, in een periode dat propliners plaats moesten maken voor straalvliegtuigen. Het was ook de tijd toen horden Britse toeristen de Oostendse luchthaven overspoelden. Ze vlogen het Kanaal over -soms zat hun wagen in het vrachtruim van een Carvair van British Air Ferries- en reden vanuit Oostende met bussen naar bestemmingen op het Europese vasteland. Of in sommige gevallen zochten de toeristen een rustig stekje in de koningin der badsteden.

Aubin werkte van 1961 tot 1977 op de Oostendse luchthaven en in zijn goed gevulde carrière heeft hij dus genoeg gezien om nog enkele boekdelen te kunnen volpennen. Aan het begin van het boek krijgt een avontuurlijke jongeling, die pas gedemobiliseerd is van de Belgische Zeemacht, een job aangeboden op de Oostende luchthaven. Zou dat Aubin kunnen zijn die in het vel van een van zijn personages kruipt?

De auteur schrijft dat de namen van de hoofdrolspelers in zijn verhaal zijn veranderd. Dat is inderdaad correct. Maar Iedereen die een tikkeltje op de hoogte is van de Belgische luchtvaart ontdekt na de eerste regels al de ware identiteit achter de verzonnen personages. Tussen de regels kom je meer te weten over het ontstaan van Belgavia (nu Aviapartner) en over hun eerste directeur. De flamboyante secretaresse mag natuurlijk niet ontbreken. Er is de petite histoire achter het ontstaan van Pomair of het dramatisch einde van de Nord 1101 Noralpha OO-LIZ. Op 18 juli 1977 stortte piloot Walter Van Hecke, een paar minuten na het opstijgen, voor de kust van Middelkerke in zee. Alle zes inzittenden kwamen daarbij om. Een zeer zware schok voor de kleine luchthavengemeenschap.

Het boek is natuurlijk gekruid met vele leuke en pittige anekdotes die het werken op een luchthaven zo aangenaam maken. De spanningen op de werkvoer, de aangename dagen, hilarische toestanden en verborgen liefdes, niks ontsnapt aan de gevleugelde pen van Aubin. Hij eindigt zijn boek met de komst op 29 september 1977 van de Concorde op Oostende, de eerste landing van dit sublieme toestel op Belgische bodem.

Aubin is geboren in Oostende en woont al ettelijke jaren in Middelkerke. Hij schrijft op een vlotte manier en in een pretentieloze en eenvoudige stijl, levensecht. Het boek van 160 bladzijden werd in eigen beheer uitgegeven. Het wordt geïllustreerd met een zestigtal z/w foto’s. Voor meer informatie en bestellingen zie www.mijnboeken.be. Opbrengsten gaan naar een goed doel.

Frans Van Humbeek

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer