We fly you to the home of Tintin

201503_Herge12_KCL

Steenokkerzeel, 16 maart 2015. Brussels Airlines en Moulinsart onthulden vandaag een A320-200 (OO-SNB) in de kleuren van de Belgische stripfiguur Kuifje. Beide Belgische bedrijven werkten gedurende meerdere maanden aan dit unieke project, gebaseerd op de originele tekeningen van Hergé. Het resultaat is een 37 meter lange zwarte haai-onderzeeër van professor Zonnebloem, geschilderd op de romp van een Airbus. Het vliegtuig kreeg de naam ‘Rackham’ en op de flank lezen we ‘We fly you to the home of Tintin.’

Foto genomen tijdens de onthulling. Tintin is alive.

 

Hoge gasten op de plechtigheid: Brussels Airlines CEO Bernard Gustin, minister van mobiliteit Jacqueline Galant, Fanny Rodwell en Burggraaf Etienne Davignon. 

De schildering blijft tot in 2019 op het vliegtuig staan. Het schilderwerk werd uitgevoerd door Eirtech Aviation (www.eirtechaviation.ie) op Leoš Janáček Airport-Ostrava (LKMT, Tsjechië.) Er kwam 360 liter milieuvriendelijke verf aan te pas, 5 km plakband, een team van 22 schilders en 1.500 werkuren verdeeld over 10 werkdagen. Voor het beschilderen van het vliegtuig werd de hulp ingeroepen van de airbrush-kunstenaar Andre Eisele, die de moeilijke taak had om het perspectief van de tekeningen van Hergé aan te passen aan de rondingen van een vliegtuigromp, om het originele design zo goed mogelijk te benaderen.

In het stripverhaal ‘De Schat van Scharlaken Rackham’ van Hergé vinden we de prenten terug die gebruikt werden op de A320. Scharlaken Rackham was de piraat van het schip De Eenhoorn. In dit twaalfde boek uit de reeks Kuifjestrips, ontmoet Kuifje voor het eerst professor Zonnebloem. Met de hulp van zijn duikboot in de vorm van een haai gaat Kuifje met zijn partners kapitein Haddock en de detectives Janssen en Jansen op zoek naar de piratenschat in De Eenhoorn. Aan het eind van de strip wordt de schat van de Eenhoorn gevonden in het kasteel Molensloot, dat ooit eigendom geweest was van een van de voorvaderen van kapitein Haddock. Haddock kan het kasteel kopen dankzij de centen die Zonnebloem krijgt voor het patent van zijn haai-onderzeeër. De kapitein neemt ook Nestor over, de butler van het kasteel. De eerste druk van De Schat van Scharlaken Rackham verscheen in 1944.

De cover van De Schat van Scharlaken Rackham. Het boek is nu verkrijgbaar aan boord van de Brussels Airlines OO-SNB. (Hergé, Moulinsart)

 

Het kasteel van Cheverny (www.chateau-cheverny.fr/tintin), waarop Molensloot is gebaseerd. Het ligt aan de Loire, niet ver van Blois aan de rand van het Forêt de Cheverny. In de tekeningen van Hergé zijn de twee zijvleugels weggelaten. (Foto Frans Van Humbeek)

Het woord Belgitude wordt gebruikt om de Belgische ziel en identiteit uit te drukken. Belgitude is een synoniem voor joie de vivre of levensvreugde. Brussels Airlines probeert een ambassadeur te zijn van die Belgitude. Kuifje is een gedroomd symbool voor al de goede dingen van België. Kuifje belichaamt waarden waarin iedereen zich kan herkennen. Bernard Gustin, CEO Brussels Airlines: “Ik ben zelf opgegroeid met de avonturen van Kuifje, ik heb zelfs leren lezen in de albums van Hergé. Dit partnership betekent heel veel voor Brussels Airlines. Kuifje vloog de hele wereld rond en ontmoette mensen van verschillende nationaliteiten en culturen op zijn avonturen. In het buitenland voelen wij ons als een ambassadeur van België. In alles wat we doen bouwen we verder op onze Belgitude door telkens het beste van België te promoten. Kuifje past perfect in deze positionering en vertegenwoordigt de waarden die wij ook naar voren willen brengen: openheid van geest en gastvrijheid.”

Ook het interieur kreeg een Kuifje-styling. De Belgische stripheld die de hele wereld afreist op avontuurlijke tochten, is de ideale reispartner voor Brussels Airlines.

 

Jongeren van het Zaventems Vrij Onderwijs (ZAVO) werden door Brussels AIrlines op de feestelijke onthulling uitgenodigd. In de school wordt ondermeer Vliegtuigtechnieken onderwezen. 

 

Nick Rodwell, directeur Moulinsart: “Dit vliegtuig is een droom die in vervulling gaat. Het partnership met Brussels Airlines is voor ons een perfecte match. Kuifje leeft en ademt België, en ook Brussel, waar hij geboren is, net als Hergé. Kuifje draait ook helemaal rond reizen en met dit vliegtuig brengen we onze twee werelden volledig samen. Er hebben veel ideeën op tafel gelegen voor het design. Het had de raket uit Raket Naar De Maan kunnen zijn, maar we hebben unaniem gekozen voor de onderzeeër en we zijn heel tevreden met het resultaat.”

De echte naam van Hergé luidt Georges Prosper Remi Remi (°1907, †1983.) De Belgische striptekenaar werd bekend om de avonturen van Kuifje en van Kwik en Flupke. Hij huwde in 1932 met Germaine Kieckens (°1906, †1995,) van wie hij in 1977 scheidde. In datzelfde jaar huwde hij Fanny Vlamynck (°1934,) die hij al kende sinds ze in 1955 als coloriste bij hem was komen werken. Na het overlijden van Hergé huwde Fanny met de Britse zakenman Nick Rodwell, die dus nu directeur is van Moulinsart.

Zoek waar je het vliegtuig vandaag kan spotten en kijk naar de knappe film: www.brusselsairlines.com/kuifje

Moulinsart NV beheert de exploitatierechten van Hergé. De kwaliteit en het respect voor het werk van Hergé blijven de richtsnoeren voor al de projecten van Moulinsart. De missie van de NV is het werk van Hergé te beschermen en hem de grootst mogelijke authenticiteit te garanderen. Het is algemeen bekend dat de vereniging de rechten van Hergé zeer strikt beschermt, volgens sommigen gaan ze daarin ook te ver. In 2014 spande Moulinsart zelfs een kort geding aan tegen de Nederlandse Kuifje-fanclub omdat ze volgens hen illegaal de beeltenis van Kuifje gebruikten.

De onthulling vond plaats in een loods van Lufthansa Technik in Steenokkerzeel. 

Het is de eerste keer dat het oeuvre van Hergé op een vliegtuig werd vereeuwigd. Hergé zelf was gefascineerd door vliegtuigen. Uit onze jeugdjaren herinneren we ons heel wat knap getekende vliegtuigen. Je kent zeker nog de prenten van de gele Savoia-Marchetti S.73 in De zaak Zonnebloem. Verschillende watervliegtuigen sierden zijn strips, zoals de Arado Ar 196 in De Geheimzinnige Ster of de Lioré et Olivier LeO 242 in De Scepter van Ottokar. De roodwitte raket uit Raket naar de Maan is legendarisch geworden en illustreert internationaal misschien best wat voor een rijk erfgoed Hergé ons heeft nagelaten. Wat was die prachtig, de Air India Constellation in Kuifje in Tibet! Maar er kwamen ook meer excentrieke vliegtuigen voor in de tekenverhalen van Hergé, zoals de racer Howard DGA-4 in De Zwarte Rotsen. De Kuifje-chromo’s voor een plakboek over de geschiedenis van de luchtvaart, prenten die we als kind verzamelden, liggen nu te koop in dure veilingzalen.

Hergé leed aan leukemie, daar is hij ook aan overleden. In zijn testament verklaarde hij dat zijn tweede vrouw, Fanny Vlamynck, de enige erfgename was. In interviews gaf Hergé meermaals te kennen dat zijn creatie Kuifje niet mocht voortgezet worden na zijn dood. Fanny besloot die wens te respecteren. Hergé ligt begraven op de Begraafplaats van Dieweg in Ukkel, een begraafplaats die beschermd is als monument en als landschap.

Na de onthulling van de Kuifje-Airbus, maakte Rackham zijn maiden voyage naar Toulouse. Je kan het uurrooster van Rackham volgen op www.brusselsairlines.com. Je wordt ook uitgenodigd om je eigen foto’s van het vliegtuig te delen op Twitter en Instagram met de hashtag #SNRackham.

Brussels Airlines wil een trotse ambassadeur zijn voor België. Daarom promoot het de vele Belgische talenten aan de rest van de wereld, met bijvoorbeeld haar Belgian Star Chefs programma, de Rode Duivels of het uniek muziekfestival Tomorrowland. Uit die traditie groeit nu de samenwerking met de historische Belgische stripheld Kuifje.

Frans Van Humbeek

Foto’s: Kevin Cleynhens

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer