Rallyvliegen

EBHN1.jpg

Hoevenen, 21 juni 2014. Veel is er niet nodig om piloten in een club aan te zetten een mooie navigatie te laten maken, maar vooral om een alibi te hebben voor een leuke en laagdrempelige clubactiviteit… een fototoestel en een paar gemotiveerde initiatiefnemers volstaan.

Final na een toch wel vermoeiende, maar ook mooie vlucht door Oost-Vlaanderen.

De opzet is immers eenvoudig: de organisatoren van de ‘foto-vliegrally’ bereiden een vlucht voor. Ze vliegen deze twee keer af om in beide vliegrichtingen foto’s te nemen van een aantal merkwaardige gebouwen of landschapsformaties. Daarna is het aan de clubpiloten om deze vlucht na te vliegen, en de foto’s terug te vinden…

Natuurlijk is de tijdsinvestering iets meer dan de paragraaf hierboven neerschrijven. Hoed af dus voor Bart Dierickx en Claire Bourgain die dit voor Vliegclub Hoevenen (www.ebhn.be) hebben opgezet. Zelf hebben ze met hun Pipistrel Virus al verschillende keren meegedaan aan de ronde van Frankrijk voor ULM’s, en daar hebben ze de mosterd gehaald om ook in hun club een dergelijke proef te organiseren.

De route die we moeten vliegen krijgen we op een Google-kaartje aangereikt. In het begin zijn de herkenningspunten nog duidelijk, maar in het Waasland is het kwestie van goed uitkijken om niets voorbij te vliegen. Voor de nieuwsgierigen: punten 11 en 12 hebben we van plaats gewisseld… hoe het komt dat we het Donkmeer niet herkenden begrijp ik nog altijd niet.(Afbeelding Google Maps/Bart Dierckx, Claire Bourgain)
Probeer dit maar ergens te vinden. Gelukkig dat we weten dat er in de buurt van de cijfers gezocht moet worden.(Foto Bart Dierckx, Claire Bourgain)

Bij Hangar Flying vonden we dit een leuk initiatief, en we vaardigden meteen een team af om deel te nemen. Ikzelf zou vliegen, en om de herkenningspunten op de grond terug te vinden vertrouw ik op Kevin. Ik hoop dat hij als fotograaf geoefend is in het capteren van de details.

Op 21 juni is het dan zover. Totaal onwetend over wat we moeten verwachten, nemen we van Claire een bundel papier in ontvangst. Het eerst blad onthult al meteen de route: vanaf EBHN naar punt delta in de haven, dan naar VOR NIK, van daar de Schelde volgen tot bijna in Gent, en dan terug koers zetten naar huis. Op deze route zijn met cijfers de plaatsen aangeduid waar de foto’s mee moeten overeenkomen. De beelden staan op de volgende pagina’s. De opdracht klinkt simpel: welke foto hoort bij welke plaats?

Ons stalen ros is deze Cessna 150 OO-HFE van Vliegclub Hoevenen.

In geval van ex-aequo telt de kortste tijd, dus we haasten ons om te vertrekken. De Cessna 150 lijkt op het eerste zicht minder geschikt van de Piper Cub waarmee andere deelnemers hun kans wagen, maar doordat piloot en ‘navigator’ naast elkaar zitten, is het makkelijker om de foto’s te delen. Zelfs dan ligt het dashboard al snel vol met papier in een poging om een overzicht te behouden.

De minimale crew is twee personen, iets wat puur voor de veiligheid absoluut noodzakelijk is.

De rollen aan boord zijn duidelijk: ik vlieg op aanwijzingen van Kevin. Omdat je ook het andere vliegverkeer in de gaten moet houden, zijn twee paar ogen aan boord een must.

Enkele beelden zijn al meteen te plaatsen. Zo is ‘Delta’, een rapportagepunt om de verkeerszone van Antwerpen in te vliegen, een eerste foto.

Andere zijn moeilijker, en zouden overal in Vlaanderen kunnen liggen. Vind maar eens een nieuwe verkaveling, of een bepaald bosje. Gelukkig zijn de meeste punten redelijk herkenbaar doordat er ofwel karakteristieke wegen op de foto staan, ofwel er veel water is met een specifieke vorm.

Het lukt ons niet om op een plaats de juiste foto te vinden. Niet erg, als we de rest vinden, kunnen we daarvoor nog een gokje wagen.

De andere foto’s lukken wel, dus we kunnen een volledig ingevuld formulier indienen… of dat denken we toch. Uitsluitsel hebben we pas bij de prijsuitreiking ’s avonds.

Don’t drink &fly. Niet dat het de bedoeling is want het blikje functioneert als een primitieve G-meter: extra punten kunnen verdiend worden als het blik na opening voor de jury niet schuimt.

Omdat Bart en Claire na twee jaar organiseren volgend jaar zelf eens willen meevliegen, is de consensus bij de deelnemers dat de winnaar, samen met de trofee, de verantwoordelijkheid krijgt om volgend jaar zelf de Rally te organiseren.

Blijkt dat ons ‘gokje’ en een andere foto er vlakbij van plaats gewisseld waren. Al bij al levert dit een tweede plaats op. Zelfs als we alles juist zouden hebben gehad, waren de winnaars sneller, dus ons foutje maakt geen verschil.

Naast deze leuke trofee, ‘wint’ de eerste ook nog het recht/de plicht om de volgende editie te organiseren.

Eerste plaats, tweede, of zelfs laatste… het maakt eigenlijk niets uit. We hebben ons geamuseerd, en er is honger naar meer… bijvoorbeeld eens een deelname aan een ‘echte’ vliegrally van de VVMV (www.vvmv.be/sport-toerisme-rally)? Daar worden de deelnemers gecontroleerd met een GPS aan boord, en wordt ook de nauwkeurigheid in de landing op een iets ‘professionelere’ manier beoordeeld dan het schuimen van een blikje bier.

Als andere clubs dit idee – in de meest eenvoudige vorm of via de VVMV – ook oppikken, laat dan zeker iets weten zodat we het op onze kalender kunnen vermelden.

Tekst: Peter Snoeckx
Foto’s: Kevin Cleynhens

Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer