Luchtvaartdag bezoeken in vlucht

TBRVluchtLVD01.jpg

Wevelgem, 8 maart 2014. De berichten in de nationale media waren lovend over de allereerste Vlaamse Luchtvaartdag. De organisatoren telden niet minder dan 30.000 bezoekers verspreid over tientallen locaties en 140 activiteiten. Het thema van de eerste Luchtvaartdag was ‘Ontdek de luchtvaart in volle actie.’ Dat deden we met Hangar Flying zeker en vast, want op uitnodiging van gastauteur Guido Bouckaert vlogen we mee om de activiteiten op de luchthavens van Kortrijk-Wevelgem, Antwerpen en Oostende-Brugge te bezoeken.

Plaats van afspraak is de luchthaven van Wevelgem. Daar staat Robin R.3000-160 OO-FWA van Propeller bvba gereserveerd voor onze trip. De bemanning bestaat vandaag uit Dirk van de Ginste en Guido Bouckaert, de eerste vliegt en de tweede assisteerde met de radio (na zijn examen Engels).

Voor we samenkomen neem ik nog even de tijd om een blitsbezoekje te brengen aan de Luchtvaartdag-activiteiten in het luchthavengebouw. Vliegscholen, verenigingen en bedrijven tekenen present. Ook heel wat boeiende lezingen waren er bij te wonen… alleen wat jammer dat deze maar zo laat konden gecommuniceerd worden. Buiten staan diverse toestellen zoals een Marchetti van de Luchtcomponent en een luchtambulance van ASL. Ook aan de overkant van het vliegveld gonst het van de activiteit, wat te vergelijken met de luchthavendag die er vorig jaar werd georganiseerd (www.hangarflying.eu/nl/content/succesvolle-luchthavendagen-wevelgem).

Vliegscholen, bedrijven en verenigingen zijn present in het luchthavengebouw van Kortrijk-Wevelgem.

Meevlieger met dienst
Volgens de planning stijgen we op om 13 uur lokale tijd. Dirk doet de preflight checks en ik installeer me op de achterbank als meevlieger van dienst. Het opstijgen is zoals we het kennen in Wevelgem, gemoedelijk en zonder al te lang te wachten zijn we cleared for take-off. We klimmen uit en volgen de E17 autosnelweg, al snel zijn we boven Gent met de onmiskenbare herkenningspunten als de KBC-toren op de vroegere terreinen van het vliegveld van Sint-Denijs Westrem… vandaag de dag beter bekend als The Loop. Een weetje terzijde… volgens burgemeester Termont verwijst de naam naar Aldolphe Pégoud die hier de allereerste looping met een vliegtuig maakte. De bar The Loop in de Holiday Inn Gent-Expo is vandaag nog altijd verbonden met de luchtvaart, het is immers één van de favoriete vergaderplaatsen van de Hangar Flying redactie.

Piloot Dirk van de Ginste doet de preflight checks van OO-FWA…
… om met dezelfde concentratie in de cockpit te werken.

Al snel komen ook Lokeren en Sint-Niklaas in het zicht. Dirk legt samen met Guido contact met de Antwerp Tower. Oscar Oscar Foxtrot Whisky Alpha krijgt een straight-in approach die ons over de koekenstad brengt met mooi zicht op de Schelde en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Piloot Dirk zet ons perfect aan de grond.

Met de straight-in approach krijgen we van de Antwerpse verkeersleiding een mooi zicht op de stad.

Watersaluut?
Na het verlaten van de landingsbaan zien we iets vreemd opduiken… een watersaluut voor het Hangar Flying reportageteam? Zou het kunnen? Helaas niet, want het was slechts een demo van de Rosenbaur crashtender van de luchthavenbrandweer.

Een watersaluut voor onze aankomst in Antwerpen?
En zelfs een regenboog!

Niet echt vertrouwd met de taxiwegen op Deurne is het even zoeken, maar met vereende krachten loodsen ze ons op de General Aviation Apron naast het Stampe&Vertongen Museum. Fluohesje aan en snel het landingsgeld gaan vereffenen… 39 euro. Kwestie van de luchthaven wat te sponsoren. Waarom zou het zo ‘goed’ gaan met de kleine luchtvaart in onze landje?

Blinkende bizzjets waren echt wel de blikvangers op de Antwerpse luchthaven.

In de terminal een gezellig drukte met heel wat lokale bedrijven die zich voorstellen, maar ook de overheid die uitleg geeft over de langverwachte ondertunneling van de Krijgsbaan. Een tekenwedstrijd voor de kleinsten en heel wat gegadigden voor een opleiding of luchtdoop.
We reppen ons naar het actieve gedeelte van de luchthaven… net als heel wat andere bezoekers vergapen we ons naar de blinkende bizzjets. Daarnaast blijft ook de onderhoudsloods van CityJet een bezoekje waard. Verder staan heel wat lokaal gebaseerde toestellen te kijk en te keur, van oldtimers naar de allernieuwste jets. Voor de jongsten is dat het moment om eens aan het stuur te kruipen van een brandweerwagen en een sirene te testen. Wie meer informatie wilde kon een rondleiding volgen bij Flying Group of ASL. Ook opvallend zijn de imposante loodsen die bijna als paddestoelen uit de grond schieten, zoals de nieuwste aanwinst van NextGen aviation.

Om 15.15 uur weer rendez-vous om het luchtruim te kiezen voor de volgende vlucht. Het General Aviation Platform loopt aardig leeg… waardoor wij nog even moeten wachten voor we het toestel kunnen draaien. Na de nodige controles installeren we ons weer en al snel klimmen uit op 1.000 voet richting het Nicky-baken om vervolgens in rechte lijn koers te zetten naar West-Vlaanderen.

Boven Sint-Michiels Brugge, woonplaats van ondergetekende… ergens staat dochterlief te zwaaien naar ieder sportvliegtuig dat passeert.

Dochterlief zwaait naar sportvliegtuigen
Onderweg vliegen we voorbij Sidmar en het kanaal Gent-Terneuzen, we laten Ursel links liggen en komen bijna in de omgeving van Brugge. De woonplaats van ondergetekende. Voor het vertrek had ik vrouwlief en kindjes laten weten dat ik even ‘gedag’ kwam zeggen. We hebben elkaar niet gespot maar ons dochterlief heeft toch naar heel wat sportvliegtuigen staan zwaaien in de namiddag.

Landingsbaan 08 in gebruik op Oostende, dat brengt ons even boven de kustlijn.

Op Oostende is landingsbaan 08 in gebruik. Guido zorgt ervoor dat piloot Dirk precies koers houdt tussen de snelweg en de vaart: “Iets wat ik onthouden heb na een vorige trip, waarvoor ik een kleine bolwassing kreeg van de verkeersleider met dienst,” gniffelt onze gastauteur. We draaien naar base en hangen dus even boven de Noordzee om de wielen al snel op het asfalt neer te zetten. Het was duidelijk werken in de cockpit: “Meer wind dan in Antwerpen,” zegt Dirk. De follow me wacht ons op en zo staan we al snel op Apron 2 waar we bij de grote vogels mogen parkeren. Het is 16.15 uur en over drie kwartier sluiten de activiteiten op de luchthaven. Marshaller Patrick krijgt gelukkig toestemming om ons rechtstreeks naar Apron 3 te brengen zonder dat we de pendelbus hoeven te gebruiken. Apron 3 is meteen ook de plaats waar alle deelnemende toestellen staan en het grote publiek met grote getale is op afgekomen.

Apron 3 is de plaats van gebeuren op de luchthaven van Oostende.

Grondige fouillering
Heel wat deelnemers zijn alweer vertrokken. Voor ons volgen vooral ontmoetingen met oude bekenden – het luchtvaartwereldje blijft klein – en we werpen nog snel een blik op de fraaie static show die het Oostendse team bij elkaar heeft gekregen. De Luchtvaartdag zit erop. Na het vertrek van ondermeer de Gazelle helikopter gaan wij ook terug naar ‘onze bak,’ maar niet vooraleer we een grondige fouillering hebben ondergaan… Airside betreden doe je na nine-eleven niet zomaar.

Sinds vorig jaar vliegt Gazelle SA341G vanaf de helihaven van Zomergem met callsign N341AS. Hier bij het vertrek onder het goedkeurend oog van Marshaller Anthony Caere in Oostende.

Voor het laatste deel van de trip wisselen Guido en ik van plaats. “De eerste keer dat ik hier vanachter moet zitten,” lacht hij. We hoeven gelukkig niet de ganse piste af te taxiën en kunnen via intersectie Echo 1 al bijna meteen op de startbaan. Na de toestemming neemt het toerental toe en klimmen we naar 1.000 voet en zetten koers naar Gistel en Torhout. “Kan jij vliegen?” Vraagt Dirk aan mij… “Niet echt,” repliceer ik. Maar ik neem even de stuurknuppel over en probeer het toestel op hoogte te houden en in een rechte lijn te vliegen. Van op de achterbank klinkt al lachend een hulpkreet… Guido heeft duidelijk veel vertrouwen in mijn vliegkunsten. “Je bent aan het dolfijnen zegt Dirk,” een blik op de hoogtemeter en kunstmatige horizon gaven me al die indruk.” Duidelijk nog niet klaar voor het echte werk. Dirk neemt terug over en we klimmen om te genieten van de inversie in het wolkendek. Torhout en Roeselare glijden onder ons door.

Terug ’thuis’ na onze trip. Guido zegt nog even gedag aan Oscar Oscar Foxtrot Whisky Alpha.

Alles klaar voor de landing en ondertussen ogen en oren openhouden voor het andere verkeer in de buurt. We landen op piste 24, het einde van een boeiende Luchtvaartdag. De vlieger opruimen, nog even gedag zeggen aan Foxtrot Whisky Alpha. Dirk brengt de papieren in orde bij Propellor. En dan is het tijd om ons zelf te tanken: pintje, Rodenbach en Omer… santé. Tot de volgende vlucht.

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer