Wil organiseert vliegsafari’s

Saf11

Kiewit, 3 mei 2009. Wil Janssens leeft voor het zweefvliegen. Zijn thuisbasis is Kiewit. Hij is er instructeur en mecanicien, sleeppiloot en ook technisch controleur. Wil heeft ook een ferm boontje voor Zuid-Afrika en wil meer Belgische vliegeniers het uitgestrekte land laten ontdekken. Lambada in Tsjechië

In 2003 viel zijn oog op een Lambada motorzwever, een verrukkelijk toestel dat hij spijtig genoeg niet kon inschrijven in België. Hij ontmoette vertegenwoordigers van de fabrikant Urban Air (www.urbanair.cz) in Tsjechië. Precies daar begon zijn Zuid-Afrikaans avontuur. Rainer Frieboese was ook aanwezig, een Duitser die samen met zijn echtgenote Barbara kriskras door Afrika was gereisd. Het tweetal had zich nu in Zuid-Afrika gevestigd. Op Brits Airfield, 80 kilometer ten noordwesten van Johannesburg, is Rainer zaakvoerder van het bedrijf Wings’n Tracks (www.wingsntracks.co.za/). De firma is verdeler van Lambada, Samba, en Flamingo. Rainer was ook zweefvliegpiloot geweest. Met Wil klikte het dus meteen en de twee hadden in Tsjechië een fijne babbel.

Een Samba (voorgrond) en een Flamingo op het vliegveld van Brits.
Luchtfoto van Brits Airfield. De startbaan heeft een lengte van 800 meter.

Verjaardagsvlucht
In december 2006 vond Wil dat het hier in België hoog tijd was om eens een andere uitdaging aan te gaan. Hij herinnerde zich Rainer maar al te goed en belde hem met de vraag of zijn bedrijf geen hulp kon gebruiken. Wil : “Verbazend genoeg mocht ik direct mijn spullen pakken en op 4 december stapte ik op het vliegtuig richting Zuid-Afrika. Ik wist echt niet waar ik ging terechtkomen, in een tent of een villa. ’t Was het begin van een avontuur dat gelukkig erg is meegevallen. Na een week in Zuid-Afrika realiseerde ik mij dat dit de plaats was waar ik me als zweefvlieger thuis voelde. In december verjaar ik en ik had er altijd van gedroomd om die dag eens te zweven. In België is het dan meestal slecht weer. Dat jaar hing ik op mijn verjaardag in de thermiek en ’s avonds stond een smakelijke braai klaar. Ik had voorzien om maximum twee maanden te blijven. Toen het moment van vertrek aankwam werd mij gevraagd om de terugreis wat uit te stellen. Ik heb er dan nog een maand bij gedaan. Op 4 maart 2007 stond ik terug in Kiewit”.

Onbelemmerd vliegen met de Flamingo tussen Johannesburg en Bloemfontein.
Bitterwasser Lodge, peperduur maar beslist een mekka voor zweefvliegpiloten. Piloten die vroeger een vlucht uitvoerden van meer dan 1.000 km moesten een palmboom planten. Die gewoonte is gestopt, er staan nu al genoeg bomen.

Toerisme
Midden 2007 begon Wil weer heimwee te krijgen naar zijn Zuid-Afrikaans zweefvliegersnest. In oktober 2007 is hij teruggekeerd, deze keer met de bedoeling om het land toeristisch te verkennen. Eerst deed hij dat met de wagen en hij bezocht verschillende wildparken. Daarna volgden vliegreizen met de Lambada. Hij leerde de omgeving kennen, de mensen en de gastvrijheid van de Zuid-Afrikanen. Wil : “De solidariteit tussen piloten is daar nog stukken groter dan hier. Vrijwel op alle vliegvelden is er slaapgelegenheid in een clubhouse. De enorme afstanden hebben daar zeker iets mee te maken. Piloten houden er rekening mee dat ze soms enkele dagen stranden omwille van de weersomstandigheden, dan worden ze opgevangen in een lokaal van het vliegveld of in een nabije lodge”.

Opstijgen op een duinpan. In de winter overstroomt deze vlakte. Als het water is weggetrokken zorgt dat in de zomer voor een vlakte waarop in alle richtingen kan opgestegen worden. 
De Flamingo geparkeerd bij de lodge Wave Crest. Op de achtergrond de Indische Oceaan en de Wild Coast.

Safari voor Belgen
Ook dit jaar reisde Wil naar Zuid-Afrika. In januari 2009 landde hij opnieuw in Johannesburg. Van de vrieskou in België kwam hij in 30° zonneschijn terecht. Zuid-Afrika is voor hem nu een vertrouwde omgeving. Met Rainer van Wings’n Tracks maakte Wil afspraken voor de organisatie van Fly Safaries (www.flysafari.fotopic.net). Op de Aero Messe in Friedrichshafen werd voor het eerst publiciteit gemaakt voor hun safari’s. Daar werd ook bekend gemaakt dat ze een tweezit watervliegtuig Schempp-Hirth Seagle hadden gekocht.

In het verleden kwamen er vooral Duitsers langs die vliegtochten wilden maken in Zuid-Afrika. Wil en Rainer hebben ondertussen heel wat ervaring opgedaan, zowel met de vliegtuigen als met de safari’s. Die ervaring willen ze nu delen met een ruimer vliegpubliek. Wil : “Ik ben er zeker van dat Belgische piloten wel eens weg willen van de permanente druk die nu op het sportvliegen rust. Je hebt hier een bijzonder bedrijvig en gereguleerd luchtruim, er is het slechte weer en de hopen administratie. Zuid-Afrika is voor piloten een grote speeltuin waar je ongestoord kan vliegen van FL85 tot 20 meter boven de bush. Gewoon je GPS op, radio uit en genieten maar. Dat gevoel van vrijheid is onbeschrijfelijk”.

Laag met de Lambada over de bush. Het toestel vliegt hier met 13 meter lange vleugels, de maximum vleugelbreedte is 15 meter. Nog meer heerlijke foto’s van Wil kan je bekijken op www.wilsphotos.photos.de.com
Wil Janssens (links) en Rainer Frieboese tijdens de vlotte nabespreking van een safarivlucht.

Zuid-Afrikaanse PPL
Een vluchtuur kost ongeveer 75 euro, een overnachting in een lodge kan vanaf 80 euro. Door de gunstige wisselkoers van de Zuid-Afrikaanse rand, de ongelooflijke lage vliegticketprijzen, (een retourtje Johannesburg koop je al voor 400 euro) en de lage benzineprijs (0,5 euro per liter) is zo’n trip naar Zuid-Afrika voor vele mensen financieel een haalbare kaart en natuurlijk een onvergetelijke ervaring in hun vliegcarrière. De trip is ook mogelijk in combinatie met een bezoek aan één van de vele wildparken. Ook in enkele buurlanden kan veilig gevlogen worden.

Wil : “Hun avontuur begint op het moment dat ze een voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. De bezitters van een Europese PPL kunnen een tijdelijke Zuid-Afrikaanse validatie bekomen zodat ze zelf kunnen vliegen. We zorgen voor een degelijke begeleiding. Checkvluchten en administratie kunnen daar in enkele dagen worden afgehandeld. Dit wordt allemaal  door ons geregeld. Momenteel heeft Wings’n Tracks op Brits Airfield vier vliegtuigen beschikbaar voor de vliegsafari’s. De weersomstandigheden zijn het hele jaar door geschikt om ongestoord te vliegen! In september vertrek ik terug naar Zuid-Afrika. De Belgische collega’s zal ik met open armen ontvangen!”

 
Om alvast wat in de sfeer te komen van uw Zuid-Afrikaans avontuur kunnen we u het boek “My Lady The Tail Dragger” van bush pilot Andre Balt aanbevelen. De man beleefde met zijn DC-3 bloedstollende avonturen in het door oorlog geteisterde Mozambique, landde met voedselhulp op verwaarloosde vliegvelden en bracht redding voor vele vluchtelingen. Andre Balt vloog o.a. met de ex OO-VDF (toen 9C-ATH). De onderste foto links op de folder is trouwens de oude OO-VDF in al zijn glorie. Zijn verhaal van 83 bladzijden verschijnt enkel als e-boek en is verkrijgbaar via www.abook2read.com. Prijs slechts 3.5 Engelse ponden. Toch wel een aanrader.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Wil Janssens

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer