Cerfontaine terug springlevend

_DSC0205.jpg

Cerfontaine, 30 september 2007. Tijdens het weekend van 29 en 30 september 2007 had op het vliegveld van Cerfontaine (Namen) het Belgisch Kampioenschap Luchtvaartacrobatie plaats.

Een internationaal gezelschap van 12 piloten en hun sierlijke vliegtuigen zorgde voor een schitterend spektakel.

De juryleden beraadslagen na een acrovlucht. Vlnr. Willy Gruhier (France Voltige), Claude Moulin en Philipe Atley.

Het vliegveld van Cerfontaine (EBCN) is gelegen in de buurt van de Barrages de l’Eau d’Heure”, Route des Lacs 50 te Cerfontaine, op de N589 tussen Cerfontaine en Chimay. De eerste steen van de moderne infrastructuur werd op 1 juni 1999 gelegd door de Waalse ministers Robert Collignon en Michel Lebrun. In 2005 ontstonden problemen tussen uitbater Société de Gestion de l’Aérodrome de Cerfontaine en de Société Walonne des Aéroports (SOWAIR) en de exploitatie werd stopgezet. Toen ik het vliegveld in december 2005 bezocht was enkel het Vlaamse Limair er nog beperkt aanwezig. Het veld liet een desolate en onwezenlijke indruk na. Infrastructuur waarvan Vlaamse vliegclubs enkel konden dromen stond daar vrijwel leeg. Gelukkig was er regelmatig controle en het hoofdgebouw bleef verwarmd, ik had niet de indruk dat vandalen er ongemerkt vernielingen konden aanrichten.
Op 11 mei 2007 werd de “Société Anonyme EBCF” opgericht, duidelijk met de bedoeling om het vliegveld dat nu omgedoopt werd tot “Gravity Park” (Radio 125.875) nieuw leven in te blazen. De grasbaan is 600 meter lang en voor zwevers is er een apart circuit. Ook parachutisten en ultralichte vliegtuigen zijn welkom.  Men wil zich niet beperken tot luchtvaart alleen. Er is sprake dat autodistributeur D’Ieteren nabij het vliegveld een autocircuit wil aanleggen, dat zou “Gravity Station” gaan heten.

Vliegveldcommandant Olivier Ronveaux zorgde samen met zijn team voor een veilig verloop van de acrodagen.

De acrodagen waren in ieder geval een prima manier om heel wat publiek aan te trekken en het vliegveld enige bekendheid te geven. In de Aerobatics onderscheidt men verschillende categorieën. In de Primary zitten de beginners. Vervolgens komen de meer ervaren piloten in de Sportsman, Intermediate, Advanced of Unlimited terecht. Piloten uit de categorieën Sportman, Intermediate en Advanced moesten in Cerfontaine een reeds lang vooraf gekend programma afwerken én daarenboven een vlucht waarvan het programma pas tijdens de ochtendbriefing werd vrijgegeven.

De Extra 300 met publiciteit voor de Sabena Flight Academy. Volgens een oud-Sabenapiloot is het best nuttig om latere lijnpiloten vooraan in het vliegtuig mee te nemen en een grote acro-ervaring te laten opdoen.

Het is beslist geen sinecure om zo’n vlucht in te oefenen. Het is prachtig om zien hoe de deelnemers op de begane grond iedere seconde van de vlucht proberen te visualiseren. De figuren werden door de Fédération Aéronautique Internationale opgetekend in de Aresti-code, genoemd naar de Spaanse acropiloot José Louis de Aresti Aguirre (°1919, +2003). Volle lijnen zijn bvb. positieve-g manoeuvres, onderbroken lijnen duiden op een negatieve zwaartekracht. Aan elke beweging wordt een K-code toegekend, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. De juryleden geven aan ieder manoevre een score van 1 tot 10. Om het uiteindelijke resultaat te bekomen wordt die score later vermenigvuldigd met de K-code.

Piloten proberen alle fases van de vlucht op de grond te visualiseren…
…  sommigen kunnen daarvoor meer dan een steuntje gebruiken.

Voor de acrovluchten kregen de deelnemers een kubusvormig luchtruim met een zijde van 1000 meter, de minimumhoogte boven de grond bedroeg 2000 voet AGL (Above Ground Level). Drie juryleden en hun secretarissen overleggen onderling de prestaties van de piloten en voor een leek is het ook prettig om tijdens de competitie hun commentaren te horen : “he’s coming !, not vertically off, rolling wrong direction, kicked early!”  Rond 16 uur kwamen er wat wolken opzetten en dat maakte het de jury onmogelijk om de deelnemers op een eerlijke manier te beoordelen. De officiële wedstrijd moest spijtig genoeg gestopt worden maar het publiek kon verder blijven genieten van piloten die in Yaks en Zlins het beste van zichzelf gaven.

Meer informatie over het vliegveld van Cerfontaine via Info@gravitypark.be of gsm 0473 12 81 20.

Frans Van Humbeek
Foto’s Paul Van Caesbroeck

Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer