Starbrook Airlines vliegt naar Leuven-centrum

_DSC0161.jpg

Leuven, 28 september 2007. In de Ravenstraat 102 werd de nieuwe kunstgalerij van Jaak De Koninck ingehuldigd.  Zijn partner Heidi De Bie houdt nog altijd haar toonzaal voor “Home and Office-Styling” op de Brusselsesteenweg 168 te Winksele.

Jaak De Koninck (°1950, alias Jack Leroy) leeft  in de golden fifties, hij leidt er de denkbeeldige  luchtvaartmaatschappij Starbrook Airlines. Zijn kunstwerken zijn dus geïnspireerd door de glamour van vliegtuigen en piloten. Veelal schildert hij propliners, stoere cockpitbemanningen uit een American dream of beeldschone hostesses die nog tijd hadden om tussen twee vluchten een stad te verkennen en op een smaakvolle manier door het leven te flaneren. Al zijn hele carriére slaagt Jaak erin om het publiek te verrassen met creatieve ideeën.

Openingsuren vanaf oktober : woensdag en vrijdag van 14 tot 18 uur, zaterdag van 11 tot 18 uur. Het station van Leuven is vlakbij.

Deze keer stond ik vooral stil bij de schilderijen van op doek geplakt papier. Zelfs het in de luchtvaart zoveel gebruikte kettingpapier oogt nu prachtig in zijn toonzaal.  Voor het eerst ontwaarde ik een straalvliegtuig op zijn werken. De bedreigde luchthaventerminals van Haren lieten hem niet onberoerd en ze worden frequent als achtergrond gebruikt.  Exclusieve sportwagens razen door zijn schilderijen, Jaak weet perfect hoe hij het luchtvaartpubliek kan bekoren.
Typisch voor zijn werk zijn de schijnbaar lukraak aangebrachte stempels of zegels. Het is opvallend hoe de toeschouwers voortdurend de speelse krabbels proberen te lezen die her en der terug te vinden zijn op zijn doeken. De veelzijdige kunstenaar beperkt zich niet tot schilderijen of aquarellen. Op verschillende internationale luchthavens kan je snoepgoed van Starbrook Airlines kopen. Tassen en petjes, miniatuur-vliegtuigtrapjes, postkaarten of kalenders zijn eveneens beschikbaar. Ooit was er zelfs een Pilot Beer van Starbrook Airlines en tijdens de voorstelling in Leuven werd een eigen wijn geschonken. Kunstwerken van Jaak De Koninck zijn o.a. te bewonderen op Brussels Airport.

Voorbeelden van zijn werken zijn te bewonderen op www.jaakdekoninck.be.

Tijdens de opening van de galerij werd in première een nieuwe strip van Jaak De Koninck voorgesteld. “Jack Junior and the Luftwaffles” is gedrukt op 1000 exemplaren. Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Jaak.

Jaak De Koninck tijdens het signeren van “Jack Junior and the Luftwaffles”.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer