Vervlogen Meetjesland, historische accenten in Ursel

Ursel, 28 juni 2014. Vliegclub Ursel en de Werkgroep B-67 hebben dit jaar de handen in elkaar geslagen om een uitzonderlijk luchtvaartevenement op poten te zetten. Het werd een unieke Opendeur en Fly In waarin heel wat historische accenten werden gelegd in verband met het vliegen in Ursel: 10 jaar formatieteam The Victors, 60 jaar NAVO-vliegveld Ursel, 70 jaar bevrijding & B-67, 75 jaar vliegen in Ursel en 100 jaar vliegtuigen in oorlog.

Het vliegveld dat we vandaag kennen werd halverwege de jaren vijftig aangelegd, ten noorden van het WOII-vliegveld (B-67). Voor de aanleg van het nieuwe vliegveld werd het oorlogsvliegveld uitgebroken en werden stukken beton gebruikt in de aanleg van het reserve NAVO-vliegveld. Het huidige vliegveld heeft een grote start- en landingsbaan van 2.980 meter en  45 meter breed. Deze dimensies laten toe dat elk vliegtuigtype, in gebruik bij de NAVO-lidstaten, er kan landen en opstijgen. Tevens is er een kleinere reservelandingsbaan die dienst doet als taxibaan.

Vandaag de dag is het vliegveld formeel een niet-actieve NAVO-basis die gecategoriseerd staat als reservevliegveld van de Belgische defensie. Sporadisch wordt dit vliegveld gebruikt tijdens militaire oefeningen. In oktober 2010 werd Ursel gebruikt tijdens de grote militaire oefening Active Trip waarbij C-130 Hercules transportvliegtuigen en Agusta A109 helikopters intensief gebruik maakten van de infrastructuur.

Tijdens weekends en feestdagen gebruiken de beide burgervliegclubs, Vliegclub Ursel en Aeroclub Brugge, een deel van dit vliegveld.

Met dank aan de organisatie, vooral aan Kurt Plyson (B-67 werkgroep) en Steven Taildeman (Vliegclub Ursel.)

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

  • Op vrijdagavond 27 juni werd het monument (foto) en een 300 meter lang infopad over WOII- vliegveld Ursel B-67 ceremonieel ingehuldigd. Ook de Royal Air Force was present en legde een krans neer. De Reliant Stinson bracht een poppydrop. Meer foto’s in onze erfgoed database (www.luchtvaarterfgoed.be/content/monument-wandelpad-ursel).

  •  
  •  Dat de Werkgroep B-67 en Vliegclub Ursel goede relaties onderhouden met de Royal Air Force is wel duidelijk. Twee Hawks T.1 van het 208 Sqn gebaseerd in RAF Valley (Wales) waren present. De piloten stellen dat ze trots zijn op hun historiek en dat ze maar al te graag deelnemen aan de activiteiten om hun voorgangers te herdenken. Al was het landen op de het Urselse beton best challenging volgens één van de piloten… Een uitdaging, mede door het ontbreken van baanverlichting en de bomen rond en op de aanvliegroute. 

  •  
  • Tijdens Vervlogen Meetjesland was er ook plaats voor romantiek op het vliegveld. Na een ‘noodoproep’ die ze vrijdagavond 27 juni via Hangar Flying lanceerden, stuurden wij Céline en Johan naar Ursel. Dankzij de organisatie beleefden ze een photoshoot in een uniek kader. Trouwens op zaterdag was er nog een huwelijksaanzoek met medewerking van Propellor bvba uit Wevelgem. Ze lieten een banner op met de tekst “wil je met me trouwen?” naast de Stinson waarin het koppel ‘toevallig” een luchtdoop beleefde. Zie ook de video www.youtube.com/watch?v=VSWHx6-LEVk

  •  
  • De jongste verjaardag tijdens Vervlogen Meetjesland: 10 jaar formatieteam The Victors. Op 28 maart 2004 kwamen Frankie Deck, Manu De Craene en Luc De Smet van een individuele navigatievlucht terug. Ze naderden gelijktijdig het vliegveld van Ursel. Maar in plaats van te landen, coördineerden ze onderling via radiocommunicatie om even te proberen in formatie te vliegen. Ze vonden elkaar en bleven in elkaars buurt hangen. Het beviel hen en zouden dit nog proberen. Ze zochten naar documentatie om meer inzicht te krijgen in het formatievliegen en ze bleven op regelmatige basis oefenen. Na enkele demonstraties konden ze in 2006 onverwacht deelnemen aan de grote Internationale Air Show van Koksijde. Het team breidde uit met extra piloten, kreeg acteur Lucas Van den Eynde als peter, startte een promotieteam en werd een VZW. Het zijn graag gezien gasten in België en -jawel- ook in het buitenland. In augustus 2011 werden The Victors immers uitgenodigd op SIAF2011, het Slovak International Air Fest, hun debuut buiten België.

     

  •  
  • Speciaal voor de gelegenheid werd er een bier gebrouwen: het Ursels “Vliegenierke.” De plaatselijke brouwerij The Musketeers, de brouwers van het Trabadour-bier, willen de aandacht vestigen op het Drongengoed en het militaire vliegveld. De brouwerij ligt niet ver van de plaats waar ooit het B-67 vliegveld was. Voor Vliegclub Ursel en de brouwers het moment om het Ursels “Vliegenierke” te lanceren. Een blond bier om de verbondenheid met Ursel en de luchtvaart te onderstrepen. Het biertje werd voor het eerste geschonken tijdens het evenement en wat ons betreft… een bier van hoge goesting 😉 

  •  
  • De twee T-28 Trojans’s die ons land rijk is staan broederlijk naast elkaar in Ursel. De Trojan werd  ontwikkeld als opvolger van de T-6 Texan/Harvard begin jaren ’50. De nieuw ontwikkelde straalvliegtuigen hadden immers een trainer nodig die de vliegeigenschappen daarvan kon nabootsen. Naast opleiding werd de Trojan ook ingezet voor nabije luchtsteun in o.a. Vietnam.

  •  
  • Ongetwijfeld een van de meeste kleurrijke toestellen tijden de Fly In: de Beech D17S Staggerwing, een luxueuze tweedekker gebouwd in 1936. Het is uitgerust met een 450pk Pratt&Whitney stermotor van 9 cilinders. Het toestel kreeg de naam Staggerwing naar de plaatsing van de vleugels. Dit toestel werd speciaal overgevlogen voor het evenement vanaf de thuisbasis in Popham (UK.)

  •  
  • Voor alle duidelijkheid: Vervlogen Meetjesland was geen airshow zoals een dagblad ter aankondiging schreef. Maar soms was er een iets ‘sportievere’ take-off waar te nemen… zoals bij deze Pitts.

  •  
  • Opnieuw een van de twee Trojan T28B, hier met een full circle prop… fototechnisch te bereiken om de sluitersnelheid zo traag mogelijk te houden, op deze foto een sluitertijd van 1/30ste. 

  •  
  •  Een gevarieerde static… het recept van Vervlogen Meetjesland slaat duidelijk aan. Een Fly In die heel wat vliegende bezoekers weet te lokken. We kijken al uit naar een volgende editie!

  •  
  • Een vroeger clublid die leerde vliegen bij Vliegclub Ursel en ook bij Aeroclub Brugge actief was, is sinds vorig jaar actief met een Gazelle SA341G vanaf de helihaven van Zomergem. Deze Gazelle met constructienummer 1042 werd in 1973 gebouwd. De Urselse begroeide achtergrond zorgt voor een uniek fotokader.

    In de cockpit van deze prachtige helikopter zit Xavier de Tracy. Over Xavier brachten we eerder al een artikel rond de RotorWay zelfbouwhelikopters (www.hangarflying.eu/nl/node/158). Inmiddels is hij nu mede-eigenaar van deze Amerikaans geregistreerde SA 341 Gazelle die net zoals zijn RotorWay gestationeerd staat op Zomergem Heliport (EBZM,) op een boogscheut van ons vliegveld.

     

  •  
  • Ursel was alweer even het luchtvaartterras met het beste uitzicht van het land… hier geïllustreerd met het hoogtepunt voor menig bezoekers, een Panavia Tornado GR4A van II (AC) Sqn. Al moest het toestel wat langer dan gepland op de Meetjeslandse tarmac blijven staan door een technisch euvel waarbij assistentie van de thuisbasis Marham nodig was.

  •  
Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer