Trilogie in de marge van de luchtvaart

Wevelgem, 11 november 2014. Naar aanleiding van het verschijnen van zijn trilogie had Frans Van Humbeek in de Royal Zoute Aviation Club een gesprek met auteur Guido Bouckaert. Deze keer geen tête-à-tête maar een gesprek met heel wat genodigden.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Tom Brinckman

 • Guido begon de voorstelling met een eigen tekst over zijn opa die vlieger zou zijn geweest in de Groote Oorlog. Was de man inderdaad de persoonlijke aviateur van Koning Albert I? Guido schreef daarover eerder al een cursiefje voor Hangar Flying: www.hangarflying.eu/nl/node/232 .

 •  
 • Frans had het met de auteur over zijn literaire link met de luchtvaart. Guido Bouckaert (Aeroscript) liet voluit zijn enthousiasme voor luchtvaart zien en Frans was de gastheer van dienst. De rode draad doorheen de trilogie zijn vier piloten die zich naar analogie met het verhaal van Alexandre Dumas de Drie Musketiers noemen, D’Artagnan, Aramis, Athos en Porthos. De boeken spelen zich af op twee domeinen die Guido zeer goed kent, nl. luchtvaartjournalistiek en reizen. Zijn vervolgverhaal biedt een mengeling van techniek en romantiek (journaliste ‘Kiki’ mag er best wezen.) Guido is herkenbaar in zijn verhalen, er zijn duidelijk biografische accenten in verwerkt.

 •  
 • Het verhaal in de marge van de luchtvaart is ook voldoende leesbaar en begrijpbaar voor niet-luchtvaartgeïnteresseerden. En op de vraag of Guido nog fictie gaat schrijven na deze succesvolle trilogie antwoordt hij: ‘Ik ben zeer graag bezig met journalistiek, maar vanuit de onderbuik. Fictie kan ook nog, eigenlijk staat mijn eerste zin voor een nieuw verhaal al op papier. Maar een boek helemaal zonder luchtvaart dat gaat natuurlijk niet.’

 •  
 • Het was een vlotte en aangename babbel in een goed gevuld clubhuis van de Royal Zoute Aviation Club (http://users.skynet.be/sb300441/).

 •  
 • Na ‘De rode Jurk’ verschenen nu ook ‘Vlinders in de buik’ en ‘Toen alles nog kon.’ Over ‘Vlinders in de buik’ publiceerden we eerder al een interview (www.hangarflying.eu/nl/content/vlinders-de-buik). De druk van de trilogie wordt verzorgd door Atalanta in Roeselare (www.atalanta.be), de opmaak door Hans Couckuyt. De drie boekjes zitten in een keurig kartonnen foedraal. De coverfoto van ‘De rode Jurk’ nam Guido in het luxe-warenhuis Harrods in London en luchtvaartfoto’s komen o.a. van Tom Brinckman.

 •  
 • Iedereen tevreden naar huis, met onder de arm het recente werk van Guido, zijn novelle ‘drie in één.’ Wie er niet kon zijn, kan alsnog de cassette met de drie delen bestellen door het overmaken van 23,9 euro (3,9 euro verzendkosten) op rekeningnummer BE84 0004 2618 5159 t.a.v. G.Bouckaert/Lichtervelde. Info via bouckaert.guido@gmail.com, guido@aeroscript.be of www.aeroscript.be.

 •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer