Mirage 5BA BA17 uithangbord voor Saffraanberg

Sint-Truiden, 16 mei 2013. Hangar Flying was aanwezig bij de inhuldiging van Mirage 5BA BA17, de mascotte van het Competentiecentrum Vorming Steunberoepen – Departement Tech Air (CC Sp Dept Tech Air), vroeger gekend als Koninklijke Technische School van de Luchtmacht, te Saffraanberg (Sint-Truiden).

Tekst en foto’s: Luc Wittemans

 • Sfeerfoto van de plechtigheid in Saffraanberg.

 •  
 • Majoor van het Vliegwezen Steven Krolicki, commandant van het Dept Tech Air, schetste in zijn toespraak waarom hij dit initiatief nam. Mirage 5BA BA17 kwam in september 1991 als didactisch materiaal voor Battle Damage Repair Training terecht te Saffraanberg na 20 jaar dienst en meer dan 3.300 vlieguren. De laatste jaren was het echter in een minder fraaie staat en daarom namen personeel en leerlingen van het Departement Tech Air het grondig onder handen. De laatste fase was een beschildering in de huidige wit-blauwe kleuren en het toestel was zo al te zien in het voorjaar van 2012, tijdens de opendeurdag op de Campus Saffraanberg.

 •  
 • Maar Majoor Krolicki wilde van dit vliegtuig ook het uithangbord maken van zijn departement en op deze manier de zichtbaarheid van zijn departement vergroten. BA17 kreeg daarom een vaste plaats naast de grote hangar van Saffraanberg. De inhuldiging had plaats in samenwerking met de Mirage Pilots Association (www.Mirage5.be) en talrijke voormalige Mirage-piloten en technici die aan de Mirage gewerkt hadden, waren op de uitnodiging ingegaan.

 •  
 • De peter van BA17 is Rudy Ryckeboer; dit was een voor de hand liggende keuze aangezien zijn naam jarenlang als Kapt ‘Rudy’ Ryckeboer onder de cockpit van BA17 heeft gestaan. Rudy vliegt tegenwoordig op dat andere succesvolle Dassault-product, de Falcon zakenjets van Flying Service, en is mede-eigenaar van Stampe & Vertongen SV-4B OO-SVB.

  Meter Josiane Busschots vertegenwoordigde het grondpersoneel. Ze begon haar loopbaan bij de Belgische Luchtmacht in de survival-sectie van de 3e Wing te Bierset. Na geslaagd te zijn in examens voor onderofficier en een opleiding te Saffraanberg, werkte ze jarenlang als motortechnicus aan de Mirages te Bierset. Ze maakte menige buitenlandse missies mee naar Corsica, Marokko en Turkije. Later ging ze over naar de 15e Wing te Melsbroek waar ze aan de motoren van de C-130 werkte. Adjudant Busschots beëindigde haar loopbaan als instructeur te Saffraanberg.

 •  
 • Op de muur achter BA17 is een model de Mirage 5 aangebracht, de emblemen van de eenheden die met de Mirage 5 vlogen (van boven naar onder het 2e, 8e, 42e en 1e Smaldeel), het embleem van de Koninklijke Technische School/Dept Tech Air en een kort overzicht van de markantste data uit zijn loopbaan bij de Belgische Luchtmacht. Daarop lezen we de datum van de eerste vlucht, de deelname aan Ace Guard (de versterking van de Turkse zuidgrens door de ontplooiing van de NATO Allied Central Europe Mobile Force – AMF na de inval van Koeweit door Irak), de datum van zijn laatste vlucht, het totale aantal vlieguren en het moment van aankomst in Saffraanberg.

 •  
 • Na het officiële gedeelte, konden de aanwezigen herinneringen ophalen aan de goeie ouwe tijd toen de Mirage het Belgische luchtruim doorkliefde. Voor de gelegenheid had men een speciaal ‘Miragebeer’ laten brouwen.

 •  
Picture of Gastauteur

Gastauteur

Naast de vaste redactieleden bieden we op Hangar Flying ook plaats aan gastauteurs om te schrijven over Belgische luchtvaart. Zelf een artikel idee? Neem contact op met ons.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer