De grote kerstshow 2012

X-MAS_0.JPG

Wevelgem, 1 december 2012. In de vroege avond vertoont Flanders Aviation Society (FAS) haar Aviation Photography Show met foto’s van de leden. Fans van de luchtvaart moesten die dag echter niet op de avond wachten. Vanaf elf uur in de voormiddag kon al een bezoek worden gebracht aan de Aviation Christmas Market, een initiatief van Pro-Wing, Aviation Art & Film Productions, dat plaats vond in de hal van het luchtvaartgebouw van Wevelgem-Kortrijk.

 

Een luchtvaartgebouw vol vliegtuigspullen van de Kerstman. Kijken mocht, maar geschenken van Santa laten inpakken was beter! (Foto Jan Vanhulle)

Luc Delestinne & Santa

Het was filmmaker Luc Delestinne niet ontgaan dat de FAS bij aanvang van de maand december, een fotoshow organiseerde te Wevelgem. Het idee dat daarbij ontstond vanuit Pro-Wing, viel in goede aarde bij de Zuid-West-Vlamingen. Pro-Wing zou op de dag van de voorstelling een heuse kerstshow opstellen in de hal van het luchthavengebouw. De luchtvaartwereld zou daar lucht van krijgen mits enige publiciteit en de kans krijgen om te komen shoppen in een omgeving met niks anders dan luchtvaartpresentjes.

 

Santa had wel heel bijzondere spullen bij; ondermeer dit die-cast model van de F-18 Hornet. Doos #300 van slechts 672 stuks wereldwijd te koop. (Foto Guido Bouckaert)

Pro-Wing: niet enkel een filmhuis

In de wereld van filmmakers over luchtvaart is Luc Delestinne een grote meneer. Zijn filmpalmares oogt indrukwekkend en de overgang die de man maakte van analoog naar digitale beeldverwerking, is bewonderenswaardig. De eerste video die Pro-Wing al in 1989 maakte, Eagle Man, staat nog steeds als een huis, terwijl digitaal vervaardigde DVD’s zoals G-Motion, goed in de markt liggen.

Intussen telt de cataloog van Pro-Wing haast twee dozijn documentaires van en over bijvoorbeeld de C-130 (Gentle Giants), de F-16 (Falcon Force), de Mirage (Delta Blues) en Koksijde (B-KOKS). Maar Pro-Wing draaide ook films over verjaardagen bij de Luchtmacht (40 jaar Tiger Meet, 50 jaar 31 Tiger) en films over aerobatic teams zoals het Hongaarse Aerotriga/Malev-team of acrovliegers van formaat zoals Nikolay Timofeev en Svetlana Kapanina. Er zijn films over warbirds en de F-104 Starfighter, een gepast eerbetoon aan de Belgische Slivers. In 2004 volgde een exclusief dubbelepos over de allerlaatste operationele Starfighters ter wereld in F-104ever en The Legend, geheel gedraaid in High Definition.

Aan bepaalde documentaires is twee jaar gewerkt, zoals bijvoorbeeld aan Golden Wings, dat de militaire activiteiten van de 9de Wing te Sint-Truiden documenteert, in de loop van de vier seizoenen.

Delestinne is echter ook de man van documentaires over de Frecce Tricolori, het Italiaanse luchtmachtteam waar de Belg thuis is en er ongeëvenaarde beelden mocht maken ter gelegenheid van de 40ste en 50ste verjaardag van het wereldvermaarde team.

Alleen al met al deze luchtvaartfilms had Pro-Wing een hele hoop te koop op de kerstmarkt van de FAS te Wevelgem.

 

De cataloog van luchtvaartfilms van Pro-Wing bevat veel meer dan wat dit trio toont. Zie voor veel meer: http://pro-wing.com. (Montage Joke Devos)

Aviation Art Collection

Zaakvoerder Delestinne is van nature een graficus. Zijn jeugd was gevuld met tekeningen en schetsjes van zijn hand. Zijn kennis van fotografie en van de grafische mogelijkheden van de computer opgedaan bij het produceren van films, leidde tot elektronisch vervaardigde schilderijen. Het zijn schilderijen die aanspreken, vooral omdat deze vorm van artistiek bezig zijn, geheel nieuw is. Mooi om aan de muur te hebben, en dus ook te koop als Pro-Wing ergens neerstrijkt met een camper vol toffe luchtvaartpresentjes.

 

Luc Delestinne van Pro-Wing was al van vijf uur in de ochtend op weg naar Kortrijk Airport in zijn camper. Als de passie preekt … (Foto Jan Vanhulle)

Nog veel meer in de slee van Santa Claus

Naast DVD’s en schilderijen waren er op de kerstmarkt van de FAS nog andere cadeautjes om te laten inpakken. Pro-Wing had reeds zonnebrillen bij voor volgende zomer maar vooral vele, vele vliegtuigmodellen stonden op deze kerstmarkt te koop, groot of kleiner van schaal, van hout of in metaal. Zo’n vliegtuigmodel is natuurlijk een gedroomd geschenk voor onder de kerstboom en dat is het waarheen een kerstmarkt als deze toe leidt. Een droom onder de arm, mee naar huis.

 

 

Een hedendaagse manier van schilderen: elektronisch … (Foto Guido Bouckaert)

Het gesprek met de zaakvoerder van Pro-Wing die dag op de kerstmarkt eindigde met de vraag welk vliegtuig het meest kan bekoren. Delestinne is alvast gewonnen voor de F-104. Dit is echter niet de kist die de totale voorkeur van ondergetekende wegdraagt. Die vindt de Starfighter eigenlijk maar een tube met haast geen vleugels aan. Voor ondergetekende is de F-18 Hornet een dijk van een vliegtuig … als we even sport- en toerismevliegtuigen opzij schuiven. “Dat treft”, zei Delestinne, “Kijk hier maar ’s naar” en hij haalt er een doos bij van de die-cast metal model- producent Witty Wings. Warempel een F/A-18C ‘Hornet’ en wel van VFA131 Wildcats van de United States Navy. De inhoud is echt een hebbeding want er zijn van dit model wereldwijd maar 672 stuks verspreid. Santa had op de kerstmarkt precies ♯300 bij en nog voor een mooie prijs ook, exclusiviteitscertificaat incluis. Zie, dat is nu zo bijzonder aan luchtvaartfans: ze blijven in hun hart nog lange tijd de jongens/meisjes die durven te dromen.

 

Ondergetekende bracht ooit uit Japan een die-cast model mee van de F-16/31 Tiger. Het hoefde niet om dit model van zover mee te sleuren want op de kerstmarkt van FAS bood Pro-Wing, ook deze doos in de aanbieding. Dan maar gekozen voor de F/A 18C Hornet. (Montage Joke Devos)

De grote kerstshow

Verbaast het U dat ondergetekende huiswaarts keerde met die welbepaalde doos onder de arm met daarin een model van deze Hornet op schaal 1/72. Eens thuis heb je nog vijf minuten extra plezier met het ineen klikken van het ding. Neem daarbij de tijd om de geweldige details op het model aangebracht, te bestuderen. Tenzij het cadeau meteen onder de kerstboom belandt en dat nog enkele weken geduld moet worden geoefend vooraleer het uit te mogen pakken. Ahhhggggrrrr.

Zo’n kerstshow; stijft dat voldoende de bankrekening van de standhouder? “Ach”, zegt Delestinne, “Ik doe dit uit liefde voor de vliegerij. De passie die ons allen regeert. En ik kan toch niet mijn films alleen maar via het internet verkopen? Ik maak immers graag een babbel met mijn klanten.”

Jaren terug organiseerde Pro-Wing nog heuse evenementen en waren ze aanwezig op de vele airshows in België. Heden zijn er hooguit nog twee zo’n gebeurtenissen in het land maar zijn de stands er erg duur geworden. En een hal afhuren voor een evenement; dat gaat voortaan aan prijzen, gelijk aan die van schaars geworden lapjes bouwgrond. Maar de fun is er nog en de babbel met de fan. Vandaar dat deze kerstmarkt erg te smaken viel. Voor allen dus een Zalig Kerstfeest en tot de volgende keer.

 

Ook het Bronco Team had op de Kerstmarkt van de FAS best mooie spulletjes bij. Dat verkoopt dan ook makkelijker. (Foto Jan Vanhulle)

Een bijzondere bezoeker

In deze tijden van vrede en vreugde, was het een waar genoegen om sedert geruime tijd, weer Tony De Bruyn van het Bronco Team te kunnen begroeten en wel op de kerstmarkt van de FAS. De Bronco-vlieger vertoont een meer dan geweldige zin in het leven en ‘s mans aanwezigheid was voor allen het mooiste geschenk dat Santa hier kon komen aanbieden. En als Santa straks in zijn slee weer het ruime luchtruim kiest, dan zal Tony De Bruyn gewis langszij in formatie komen vliegen in zijn OV-10. Hurray.

 

Een mooiere Kerst kon Tony De Bruyn van het Bronco Team zich niet wensen. De man is immers terug in het land. Op de foto van links naar rechts: Tony en zijn echtgenote Edith, Jessie van het Bronco demo support team, Bart Van Damme, voorzitter van de FAS en Soetkin, eveneens van het Bronco demo support team. (Foto Luc Delestinne/Pro-Wing)

Guido Bouckaert

Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer