Bronco Demo Team fandag

Moorsele, 18 maart 2012. Het Bronco Demo Team werd in 2010 opgericht door een groep OV-10 Bronco enthousiastelingen. Na een succesvol airshow seizoen in 2011 staat het team ook dit jaar weer klaar om het toestel door gans Europa voor te stellen. Om het seizoen goed te starten organiseerde de ganse crew een Bronco Fan Day om hun supporters en fans te bedanken voor de steun die ze ontvingen na de lange wintermaanden. Het belangrijkste doel is de Bronco te demonstreren in zijn natuurlijke omgeving: het blauwe zwerk.

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

 • De Fan Day was het uitgelezen moment om de Bronco van dichtbij te bewonderen en te fotograferen. Om het toestel aan het brede publiek voor te stellen is het team beschikbaar voor luchtvaartevenementen met zowel statische als vliegende displays in heel Europa. De afgelopen jaren werd het vliegtuig voorgesteld van Schotland tot de Tsjechische Republiek, waar duizenden konden genieten van het zicht en het geluid van dit unieke vliegtuig. Er is dit jaar zelfs belangstelling vanuit Saoedi-Arabië…

 •  
 • De North American Aviation Rockwell OV-10 Bronco is een turboprop licht aanvals- en observatievliegtuig. Het werd ontwikkeld in 1960. Een van de belangrijkste missies was de Forward Air Control (FAC) in de Vietnamoorlog. De nog resterende Bronco’s worden wereldwijd verenigd in de Bronco Association. De Duitse vleugel van het OV-10 Bronco Association (GWOBA) werd opgericht op 18 juni 2000 en wordt voorgezeten door Tony Debruyn van Eureka Aviation. Tony en zijn Wing hebben twee voormalige Duitse luchtmacht OV-10B Bronco’s gekocht, die werden gebruikt door de ‘Technische Schule der Luftwaffe 3′ (TSLw3) op Fassberg, Duitsland. Met het enthousiasme van Tony Debruyn, Danny Nuydens, Markus Rijnlander en de hulp van 3 medewerkers uit Lübeck, werden beide Bronco’s succesvol geprepareerd en overgevlogen naar Duxford voor een volledige restauratie.

 •  
 • Een toegewijd team van vrijwilligers ondersteunt dit uniek vliegtuig. Niet alleen in de lucht, maar ook op de grond. Elk jaar moeten de Bronco Crewchiefs deelnemen aan een tweedaagse grondcursus om te zorgen voor een vlotte en veilige werking van het vliegtuig. Het toestel valt trouwens onder Brits CAA toezicht wat meteen duidelijk maakt dat ze onder de strengste veiligheidsnormen opereren.

 •  
 • De OV-10B is een afgeleide van het A-model en werd geproduceerd voor West-Duitsland om als doelsleper te fungeren. Er werden achttien toestellen afgeleverd in de late jaren zestig. Om hun taak uit te voeren verving een heldere koepel de achterste laaddeur en werd er een stoel geïnstalleerd in het vrachtruim om het doel te kunnen zien. Na een lange carrière werd de Bronco in 1990 vervangen door de Pilatus PC-9. Alle vliegtuigen werden overgevlogen naar verschillende musea of technische scholen die ze gebruikten voor Aircraft Battle Damage Repair (ABDR).

 •  
 • Het toestel is dan wel gebaseerd op het vliegveld van Wevelgem, de fandag werd georganiseerd op het vliegveld voor Moorsele waar ook de plaatselijke vliegclub actief was.

 •  
 • Een mijlpaal in het restauratieverhaal is 11 juli 2007 toen OV-10B met de registratie "99+32" zijn eerste vlucht maakte in Duxford. Na de Britse Permit to Fly in november 2007, maakte de Bronco zijn eerste publieke verschijning op de Charity Flying Day op RNAS Yeovilton bijna een jaar later. Na een herbeschildering in de originele Luftwaffekleur was de Bronco "99+32" volledig klaar voor het zomerseizoen van 2009 en vanaf dat moment bezocht het team verschillende evenementen in het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland.

 •  
 • Bijna het ganse team poseert samen voor hun Bronco. We zien er ondermeer de Bronco Cheerleaders, zij gaan op de grond een vrouwelijke touch toevoegen aan het team en gaan het grote publiek informeren in de souvenir- en infostand die steevast het vliegtuig volgt naar een evenement.

 •  
 • De OV-10 Bronco demopiloot en drijvende kracht achter het project is Tony De Bruyn. Hij is gepassioneerd door de luchtvaart, liefhebbers kennen hem als een van de mensen achter de jaarlijkse Chipmeet en ook als piloot van de bekende Shorts Skyvan (G-BEOL). Hij heeft een CPL (A) en heeft meer dan 4.000 vlieguren op de teller. De Bruyn is daarnaast ook CEO van de nv Aircraft Power Maintenance (APM). Dit Wevelgemse bedrijf, dat is overgenomen van Wim Loetschert en zijn vrouw Rieke, die met hun dochter, hun zoon en diens vriendin op tweede kerstdag in 2007 in een helikoptercrash het leven lieten. APM reviseert en herstelt Boeingmotoren.

 •  
 • Voor de verschillende fotografen was het een unieke gelegenheid om de Bronco en het team in al zijn glorie te fotograferen.

 •  
 • In de middag werd de barbecue aangestoken om iedereen te voorzien van een braadworst. We weten het allemaal, van vliegtuigen kijken krijg je honger… Of toch op z’n minst goesting.

 •  
 • Het gezellige clubhuis van Moorsele vormde het decor om de vriendschapsbanden aan te halen tussen supporters en het demoteam.

 •  
 • Naast de Bronco konden de bezoekers ook genieten van een Pitts en Extra 300 die kwamen trainen boven het vliegveld. Rond achttien uur (toen onze reporter al weg moest nvdr.) was het tijd om de Bronco over te vliegen naar de thuisbasis Wevelgem. Zo konden de fans de start procedure op de grond van nabij volgen en maakte piloot Tony een aantal fly-by’s in het avondlicht. Om te weten waar het toestel dit jaar zal voorgesteld worden kan je kijken op de website van het demo team: www.broncodemoteam.com

 •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer