Vaandel 15 Sqn RAF

Op 23 nov 2008 kreeg een Brits vaandel van het 15 RAF Sqn een plaats in de Sint-Laurentiuskerk van Gellik. Het zou ingelijst worden en een ereplaats krijgen aan de muur.
Het zou de eerste keer zijn dat een RAF-vaandel in bewaring gegeven wordt buiten Groot-Brittannië. Normaals wordt zoiets geschonken aan de St Clement Danes Church in London. Het 15 Sqn breekt met die traditie en kreeg daarvoor toestemming van de Queen.
Walter Veugen, voorzitter van de Verbroedering van Vaderlandse Verenigingen Gellik, nam het vaandel in ontvangst.

Op 12 mei 1940 haalden de Duitsers een vliegtuig van het 15 Sqn neer tijdens de bombardementen op de bruggen over het Albertkanaal. Piloot Sgt Hubert Donald Hall, waarnemer Sgt Edward Reuben Perrin en boordschutter Patrick Joseph McDonnell sneuvelden op de oevers van het Albertkanaal. Sinds 1985 komt elk jaar een RAF-delegatie op 11 november naar Gellik. Onder hen Peter Hall, de zoon van de piloot met zijn dochter Rita. Het vaandel werd geschonken omdat op 10 december 2008 de hertog van York een nieuwe vlag overhandigde aan het 15 Sqn.

Via Peter Vandevorst

 

Journalist Jempi Welkenhuyzen schrijft in Het Nieuwsblad van 23 januari 2020 dat N-VA Lanaken op de gemeenteraad een motie neerlegt om de vlag van het 15 RAF Sqn te erkennen als erfgoed. Door die motie wil de partij een discussiepunt en stemming toevoegen om deze vlag te allen tijde in Lanaken te bewaren. Intussen is de vlag voorlopig erkend door de Vlaamse Gemeenschap, maar de definitieve erkenning valt in februari 2020. De vaderlandslievende vereniging en de kerkfabriek moeten ermee akkoord gaan dat het vaandel zolang de kerk in functie is daar blijft en men er nadien een andere locatie voor vindt.

Beelden: © Via Albert Eertmans, 23/11/2008
Datum inhuldiging:
23/11/2008
Datum registratie:
08/12/2008
Locatie:
Vaandel 15 Sqn RAF
Adres:
Sint-Laurentiuskerk (check), Kerkstraat, Gellik, Lanaken

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer