V2-motor Wommelgem

Deze raketmotor van een V-2 ligt in de tuin van taverne Rollebeek (Rollebeekstraat 1) in Wommelgem. Er staat een klein informatiebord bij het sterk verroeste onderdeel. De huidige eigenaars hebben de motor op een metalen onderstel gezet.

Voorlopig ontbreekt ons verdere informatie over de herkomst van deze motor. We weten natuurlijk dat de eerste V-2 in België op 7 oktober 1944 insloeg te Brasschaat, op Antwerpen kwamen bijna 1300 V-2’s neer, daarbij vielen duizenden doden. In Wommelgem alleen al zouden 38 V-1’s en 32 V-2’s zijn neergekomen.

De motor heeft dus een zeer grote symboolwaarde voor Wommelgem en Antwerpen. Na ons bezoek aan Rollebeek kregen we nog interessante feedback van Jef Vermeiren. Van twee andere V-bommen die op Wommelgem vielen zouden ook nog resten staan op het binnenplein van Fort II (ook in Wommelgem.)

16 december 1944 was voor Antwerpen een dramatisch hoogtepunt in de V-aanvallen. Die dag werd de cinema Rex aan de Keiserlei getroffen. De cinema zat nokvol toen rond 15.30 een V2 de zaal compleet vernielde. 567 mensen waaronder 296 militairen kwamen om.

 

Informatie ontvangen van Jouke Schaap op 30 juli 2019:
De V2-motor ligt daar niet meer, de taverne Rollebeek bestaat niet meer.

 

Op de vraag waar het V2-onderdeel is gebleven moeten we het antwoord schuldig blijven. Hangar Flying heeft navraag gedaan bij het Bunkermuseum (Park Den Brandt) maar ook daar konden ze ons niet veder helpen. Info is dus welkom.

 

Info Jean Dillen, 3 augustus 2019:
Ik kende de man die betrokken was bij het uitgraven van die motor maar het contact is al decennia verloren gegaan. Als ik me goed herinner kwam de V2 in de buurt van de Rollebeek in Wommelgem in een weide terecht en door de kracht van de explosie werd de motor 200 meter van de inslagkrater geslingerd. Hij lag grotendeels onder de grond en de eigenaar van het land heeft hem verder begraven om er vanaf te zijn. Daar bleef hij jaren liggen tot ergens in de negentiger jaren (??) toen een stukje terug was bovengekomen en hij hinderlijk werd voor de (nieuwe ?) eigenaar van de grond. Misschien was het perceel ondertussen bouwgrond geworden? Mijn oude kennis die een notoir bekend/berucht speurder met metaaldetector was, werd erbij gehaald en de motor werd opgegraven. Waarom hij juist bij die taveerne kwam te staan weet ik niet. Omdat het in de buurt was? Geen idee waar hij naartoe is. Schroot?
Nog ter info. Wat in de uitlaat ligt is het deksel met de achttien hogedrukpompen om de alcohol in de verbrandingskamer (‘der Ofen’ in het Duits of de oven voor ons !) te persen. Normaal past dat netjes op de ingang van de motor, juist aan de andere (smallere) kant zoals die op de foto’s wordt gepresenteerd.

 

 

 

Beelden: ©Paul Van Caesbroeck, 14/12/2006 | © Jean Dillen, 14/01/2007
Datum gebeurtenis:
1945
Datum registratie:
14/12/2006
Locatie:
V2-motor Wommelgem
Adres:
Rollebeekstraat 1. De Taverne is gesloten en de motor is er niet meer te vinden.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer