Museum The White Bison

De ‘Fraternelle de la Base de Bierset The White Bison’ onstond in 1986. Aanvankelijk beperkte deze vereniging zich tot de onderofficieren maar op aandringen van de CO van de 3e Wing werd de Fraternelle in 1989 tot iedereen die ooit bij een eenheid te Bierset gediend had. Onder andere de volgende eenheden waren ooit thuis te Bierset: 3e Wing, 9e Wing, 1e Smaldeel, 8e Smaldeel, 42e Smaldeel, de Flight VZZ (Vliegen Zonder Zicht), en de eenheden van de Wing Heli.
Het museum zelf begon eerder bescheiden als een ‘Historical Room’ maar groeide uit tot het museum zoals we het nu kennen. Het museum heeft niet alleen aandacht voor de naoorlogse Belgische eenheden maar ook de eenheden van de Militaire Luchtvaart tussen de twee wereldoorlogen evenals de Duitse Luftwaffe en het gebruik door Amerikaanse eenheden na de bevrijding.
Aanvankelijk vonden ze onderdak in een gebouw van de oude kazerne De Cubber (foto) maar die gebouwen waren sowieso oud en onaangepast en bovendien stonden ze in de weg van de expansieplannen van de uitbaters van de burgerluchthaven. Gelukkig kwam er een oplossing uit de bus en vond het museum onderdak in het voormalige gebouw van de staf van de 3e Wing aan de Rue de Velroux.
Meer informatie op de website van de Fraternelle https://www.whitebison.be/
Zie ook de artikels op Hangar Flying van Jean-Pierre De Cock (2009) en Guy Viselé (2012).
https://www.hangarflying.eu/2009/03/the-white-bison/
https://www.hangarflying.eu/2012/09/white-bison-portes-ouvertes-sur-90-ans-daviation-militaire-a-liege/
Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 14/06/2006
Datum registratie:
11/08/2006
Eigenaar:
The White Bison
Locatie:
Museum The White Bison
Adres:
Museum The White Bison, Rue de Velroux z/n, Bierset, Grace-Hollogne
Lengtegraad:
5°26’12.9″E
Breedtegraad:
50°39’01.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer