Monument voor generaals Ridgway en Gavin, gedenkplaat 82nd Airborne Division

Hier staat een monument (1944-1994) met daarnaast een metalen herdenkingsplaat.

Op de metalen gedenkplaat staat dat de bewoners van Verbomont (sic) de soldaten van de 82nd Airborne Division herdenken die op 18 en 19 december 1944 in en rond hun dorp hebben gevochten voor hun vrijheid.

Volgens het monument hadden de generaals Ridgway en Gavin hier tijdens de Slag om de Ardennen het hoofdkwartier van de 82nd Airborne Division gevestigd. We kunnen deze informatie echter niet bevestigen. In de Grand Route in Bosson (zie databank) hangt immers ook een gedenkplaat voor de 82nd Division ‘All Americans’. Was daar misschien hun hoofdkwartier?

Gavin was de bevelhebber van de 82nd Airborne Division, Ridgway was de bevelhebber van het overkoepelende XVIII Airborne Corps (17th, 82nd en 101st Airborne Divisions).
Deelden Gavin en Ridgway een gemeenschappelijk HQ? In de praktijk voerde Ridgway op dat moment enkel het bevel over de 82nd Airborne Division vermits de 17th nog in Groot-Brittannië zat voor oefeningen en de 101st zat ingesloten in Bastogne. Vermoedelijk zaten beide generaals in Bosson-Werbomont tot 21 december.

En dan is er nog de gedenkplaat in Bra-sur-Lienne (zie databank) waar Gavin van 22 tot 24 december met zijn staf zat, tien kilometer meer naar het zuiden. Op 24 december werd aan een aantal eenheden op de noordelijke rand van de ‘bulge’ een strategische terugtocht bevolen naar een beter bezet en beter te verdedigen front. Dit zou het korte verblijf van Gavin in Bra-sur-Lienne kunnen verklaren.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 15 december 2019
Datum registratie:
27/12/2019
Locatie:
Monument voor generaals Ridgway en Gavin, gedenkplaat 82nd Airborne Division
Adres:
Route du Vieux Chêne, gehucht Bosson

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer