Monument voor Edmond Thieffry

Het monument staat voor de ingang van het Koninklijk Atheneum, op het Kruispunt van de Boileaulaan met de Mesensstraat. Thieffry heeft ook een straatnaam in Schaarbeek en in Etterbeek werd een metrostation naar hem genoemd.
Ter ere van de Belgische luchtvaartpionier Edmond Thieffry werd op 10 juli 1932 te Etterbeek een monument opgericht, voor de ingang van het Koninklijk Atheneum, op het Kruispunt van de Boileaulaan met de Mesensstraat. Thieffry zag hier in Etterbeek het levenslicht en behaalde net voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak zijn diploma van rechten. De man werd krijgsgevangen genomen, ontsnapte op spectaculaire manier op een motorfiets, en begon met een opleiding als piloot. Thieffry werd een onbevreesd piloot, die elk vliegtuig dat hij die eerste maanden in handen kreeg, in de prak vloog. Zijn commandant smeekte hem om naar de jacht te gaan, want dan mocht hij alleen vliegen. In 1917 begon hij in het 5de Smaldeel met zijn reeks van tien overwinningen. Uiteindelijk geraakte hij weer in krijgsgevangenschap.

Na de oorlog begaf hij zich weer in de advocatuur, én de politiek in Etterbeek. Maar het vliegen liet hem niet los – in 1925 ondernam hij zijn historische 51 dagen durende vlucht met de Princesse Marie-José, een Handley-Page van Sabena, richting Belgisch Congo. De jaren nadien zette hij zich in om in de Belgische kolonie luchtverbindingen te realiseren, tot hij in 1929 in een tropische storm terechtkwam en zo’n 150 kilometer van Albertville neerstortte. Een jaar na zijn dood werd dit memoriaal opgericht. Thieffry heeft ook een straatnaam in Schaarbeek en in Etterbeek werd een metrostation naar hem genoemd.

Beelden: © J.-L. Debroux
Datum gebeurtenis:
1925
Datum inhuldiging:
10/07/1932
Datum registratie:
01/02/2006
Locatie:
Monument voor Edmond Thieffry
Adres:
Kruising Boileaulaan en Mesensstraat, Etterbeek, Brussel

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer