Monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met de naam van Generaal Fernand Gennotte

Generaal-majoor Fernand Gennotte, geboren te Brussel op 29 juli 1873, overleden te Brandenburg, Duitsland, op 10 mei 1944.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Generaal Gennotte al 68 jaar wat hem belette terug te keren naar de actieve dienst. Hij zette zich echter in bij het verzet, samen met een van zijn dochters. Eind 1941 werd hij gearresteerd te Huldenberg, zijn toenmalige woonplaats. Hij verbleef in de gevangenis van Sint-Gillis tot 28 januari 1942. In die periode was hij een tijdje gehospitaliseerd wegens hartproblemen. Begin 1944 werd hij ter dood veroordeeld, vonnis dat voltrokken werd te Brandenburg op 10 mei 1944. Slechts helemaal op het einde van zijn gevangenschap, kort voor zijn terechtstelling, kon hij een brief schrijven naar zijn familie in België die al die tijd in het ongewisse was van zijn lot.

Voor zijn arrestatie had hij al meermaals gesproken met zijn echtgenote over het ter beschikking stellen van hun huis in Huldenberg als tehuis voor weduwen van personeel van de Militaire Luchtvaart en zo geschiede. Vandaar ook de opname van Generaal Gennotte in de database.

De naam van generaal-majoor Fernand Gennotte staat op het monument voor de Huldenbergse oorlogsslachtoffers op het gemeenteplein van Huldenberg. Naast de naam Gennotte staan er nog een aantal oorlogsslachtoffers op vermeld.

Info Jean-Pierre Van Binnebeek.

 

Beelden: © Jean-Pierre Van Binnebeek
Datum registratie:
21/11/2010
Locatie:
Monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met de naam van Generaal Fernand Gennotte
Adres:
Gemeenteplein, Huldenberg
Lengtegraad:
4°35’00.2″E
Breedtegraad:
50°47’21.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer