Monument voor de bemanning van Wellington X HE353 QO-R 432 Sqn RCAF

Op zaterdag 23 september 2006 werd dit monument onthuld voor de bemanning van een Wellington Mk X (432 Sqn RCAF, HE353 QO-R). Vijf bemanningsleden kwamen om het leven toen de bommenwerper op 14 juli 1943 neerviel op de plaats bekend als ‘Campagne d’Inzecniaux.’ Het toestel zou neergehaald zijn door nachtjager Wilhem Herget (Kommandeur van I./NJG 4) die met zijn Me 110 vertrokken was van Florennes.

Bemanningsleden van de Wellington: Campbell William (Pilot Offr, W.Op/Air Gnr), Dawson Archibalt (Air Gunner, Sgt), Dyson Carson (Air Gunner, Flt.Sgt. Pilot), Lee Howard (Bomb Aimer, Flt.Sgt) en McKendry John (Air Gunner, Flt.Sgt). De bemanningsleden liggen begraven op Britse en Canadese kerkhoven. Het inititief voor dit monument kwam van Alain Morelle uit Doische, historisch onderzoek werd o.a. uitgevoerd door Roland Charlier uit Florennes.

Toen onderzoeker Jean Claude Dispaux Gochenée bezocht had hij het geluk om precies de man tegen het lijf te lopen die verantwoordelijk was voor de inhuldiging van het monument. Hij vertelde dat de Wellington niet neergestort was maar eerder een buiklanding had uitgevoerd, daarna was het toestel uitgebrand. Bij latere graafwerzaamheden is vrijwel niks van het vliegtuig terug gevonden. Het monument was eerst bedoeld als een hulde van de lokale bevolking aan de bemanning, in juli werd het voor de eerste maal ingehuldigd. Toen de Canadese ambassade hoorde van het monument wilden ze een meer formele inhuldiging en die vond plaats op zaterdag 23 september 2006.

Het monument in roze marmer staat juist achter de Gochenée-wegwijzer, een paar kilometers voor de dorpskern. De inhuldiging werd georganiseerd door de historische kring Le Vieux Couvent van Gochenée en Les Amis d’Agimont. Informatie via Couvin Hector.

Beelden: © Jean Claude Dispaux, 22/09/2006 | © Frans Van Humbeek | © Tom Brinckman, 28/7/2022
Datum gebeurtenis:
14/07/1943
Datum inhuldiging:
23/09/2006, 07/2006
Datum registratie:
21/09/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Wellington X HE353 QO-R 432 Sqn RCAF
Adres:
Campagne d’Inzecniau, Carrière de Gochenée (weg van Doische naar Gochenée), Gochenée, Doische
Lengtegraad:
4°45’47.0″E
Breedtegraad:
50°09’52.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer