Monument voor de bemanning van Lancaster III PB471 AR-F2 460 Sqn

Na enig zoeken zal de aandachtige wandelaar een monumentje vinden, opgetrokken uit het landingssgestel van de Lancaster PB471 van 460 Squadron die daar in de nacht van 21 februari 1945 neerkwam. Het monument bestaat uit onderdelen van het onderstel van de Lancaster en het werd door Eugeen Jacobs uit Linkhout opgericht in mei 1983. De bemanning bestond uit F/L Alex Eliott Jenkins RAAF (pil), P/O F.S. Stone (flight engineer, +­), F/O S.C. Swift RAAF (navigator, +), F/O B.M. Clegg RAAF (radio operator, +), F/O H.T. Campbell RAAF (bommenrichter, +), F/S B. Brad­dock RAAF (boordschutter, +), Sgt A. Graham (boordschutter, +­). F/Lt Jenkins was de enige overlevende van de crash; op uitnodiging van onderzoeker Rudy Kenis bezocht hij het monument in 1986.

Historische informatie kwam van Wim Govaerts en Bart Beckers.

Feedback Bart Beckers, 20 juni 2010: het landingsgestel en het zandstenen muurtje zien er nog stevig uit, alhoewel er al veel corrosie zichtbaar is op de aluminium onderdelen. Van het dak zijn enkele pannen verdwenen en het houtwerk is half weggerot, vooral aan de rechterzijde. De tekst op de plaat is volledig onleesbaar en de nis met het Mariabeeldje en de namen van de bemanning kan wat onderhoud gebruiken.
Het zou spijtig zijn indien dit uniek monument (gebouwd door mensen die het nog hebben meegemaakt, met onderdelen van het betrokken vliegtuig en met zandstenen uit de streek) zou verdwijnen. Actie is dus dringend nodig, het is vijf voor twaalf.

Reactie Nick Lieten, 3 september 2010:
Wij hebben met enkele personen een vereniging opgericht en uiteraard waren ook wij getroffen door de slechte staat van dit monument. We hebben ondertussen ook het boek over dit monument gevonden en de schrijver en we hebben met de burgemeester samengezeten om dit monument te verfraaien, aangezien er een kans is dat Jenkins binnenkort nog eens een bezoek komt brengen, en we willen die man in de beste omstandigheden ontvangen natuurlijk.
Als alles goed gaat, zal het monument binnenkort dus vernieuwd worden (mogelijk verhuisd naar een stuk gemeentegrond vlakbij). Onze website is http://www.warvisitorslinkhout.be.

In Het Belang van Limburg van 17 februari 2011 lazen we: “Tijdens zijn zoektocht naar het oorlogsverleden van zijn nonkel Alex Jenkins belandde de Australische helikopterpiloot Matthew Knight (43) gisteren in Lummen. “Op 21 februari 1945 werd zijn bommenwerper boven Lummen neergehaald”, zegt Knight. “Alleen hij overleefde de crash. Dankzij tips van mijn oom en de hulp van de gemeente Lummen vonden we sporen terug. Indrukwekkend was de kapel van het landingsgestel van de neergestorte Lancaster.”
Matthew Knight, zelf helikopterpiloot, is al jaren gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. “Ik groeide op in Orange, waar ook mijn oom Alex Jenkins woonde. Nadien verhuisde ik naar Coonabarabran, zowat 300 km verderop. Maar ik hield contact met mijn 86-jarige nonkel. Hij vertelt nog altijd over zijn oorlogsverleden.

Hij was piloot van een bommenwerper met nog vier Australische en twee Engelse bemanningsleden aan boord. Bijna 66 jaar geleden werd hun toestel door een Duitse jager neergehaald. Alleen mijn oom kon zich met zijn parachute redden. Nu verblijf ik drie weken in België en ik logeer bij Nathalie Wijnsberghe in Bergen.”

“Het voelt vreemd aan als je dan plots bij het monument van het landingsgestel staat. Ernaast prijken de namen van de verongelukte bemanningsleden die zo ver van huis hun leven lieten. Fascinerend.

We bezochten ook de gedenkplaat op het kerkplein van Linkhout en ook de begraafplaats van Hasselt. Daar rusten de zes soldaten. Ik vernam ook dat Rudy Kenis een boek schreef over de crash en hoop dat iemand het voor mij kan vertalen.”

Op 17 september 2011 werd het monument opgeknapt door de War Visitors Linkhout (www.warvisitorslinkhout.be). Bij het monument werden ook wat foto’s geplaatst en meer informatie over de crash. Een zeer lovenswaardig initiatief!

Info Bart Beckers, 29 september 2012:
Deze namiddag ging ik naar het Lancaster-monument te Linkhout-Lummen. Zoals je op de foto’s kan zien, is het terug in goede staat gebracht; er is zelfs een wegwijzer geplaatst (voor meer info : www.warvisitorslinkhout.be).

In Linkhout blijven ze zeer goed zorg dragen voor dit monument. Het werd een tweede keer gerenoveerd op 12 oktober 2013 (zie foto’s).

Info Nick Lieten, 2 november 2013:
De tweede renovatie werd, net als de eerste, gedaan door onze War Visitors Linkhout, opgericht in 2010. We zijn ook van plan dit te blijven doen de komende jaren. Van de steun die we ontvingen van het 460 Squadron in Australië hebben we opnieuw een infobord gemaakt. De enige overlevende, piloot Alex Jenkins die ons vorig jaar bezocht, heeft hiervoor gezorgd.
Meer info vind je op onze website www.warvisitorslinkhout.be.

Van Bart Beckers kregen we foto’s van de 70-jarige herdenking van de crash (21 februari 2015.) Ook de zus van navigator Sydney Swift was bij de herdenking aanwezig, samen met haar man en twee zonen. Er werden bloemen gelegd bij de graven in Hasselt, gevolgd door een avondwandeling met fakkels naar het monument.

Beelden: © Bart Beckers | © Bart Beckers, 20/06/2010 | © Bart Beckers, 29/09/12 | © Nick Lieten, 12/10/2013 | © Bart Beckers, 26/05/2014 | © Bart Beckers, 21/02/2015
Datum gebeurtenis:
21/02/1945
Datum inhuldiging:
05/1983
Datum registratie:
06/01/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Lancaster III PB471 AR-F2 460 Sqn
Adres:
Mierenbergstraat, kort bij A2/E314, Linkhout, Lummen
Lengtegraad:
5°08’20.9″E
Breedtegraad:
50°58’48.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer